8 страхотни неща, които ти се случват, когато станеш леля

Вече мога да потвърдя от личен опит, че едно от най-прекрасните неща на света за една жена е да стане леля.

Моят племенник се роди преди почти 6 месеца и сега, когато приемам и давам тази най-чиста и съвършена любов на това малко същество се чувствам така, сякаш Съдбата ми е донесла огромен подарък, който цял живот съм чакала.

Всичко става ясно в момента, когато ТО за първи път погледне право в очите ти и в продължение на няколко минути не откъсва поглед от там, говори ти (на своя собствен език, в който звуците не значат нищо, но казват много) и посяга с ръчички, за да те погали (или поне ти така си мислиш).

Колкото и да съм развълнувана, ще опитам да подредя мислите си и да споделя с вас кои според мен са най-страхотните неща, които ти се случват, когато станеш ЛЕЛЯ (да не се бърка с ЛЕЛКА, моля).

Някой се смее с глас на всяка твоя щуротия

Плезене, правене на физиономии, шантави танци или издаване на странни звуци – всичко това наистина изглежда много забавно за едно бебе. Дори едно кихане става повод да чуеш детския му смях и да видиш учудения му поглед, който се опитва да разбере какво се е случило току-що.

Little-Cute-Baby-640x400

Даваш и получаваш обич

Бебешката е най-чистата и искрена любов, която може да съществува. Тези малки създания нямат задни мисли, никога не преценяват ситуацията и не прикриват чувствата и емоциите си. Всичко е съвсем истинско. Ако бебето е в настроение, се радва на присъствието ти, гали те с ръчички и не спира да се усмихва.

Трупаш опит, ако още нямаш свое собствено дете

Можеш да научиш много полезни неща за отглеждането на едно дете. Можеш да извлечеш и много поуки за това какво трябва и какво не трябва да правиш, когато ти самият станеш родител. Можеш и да се подготвиш предварително за това, че какъвто и план да си измислил – той винаги може да се провали, защото, в крайна сметка, ДЕТЕТО има последната дума.

Чувстваш се полезен – за бебето и за неговите родители

Можеш да му бъдеш детегледачка от време на време, за да могат те да се разходят, да отидат заедно на пазар или на кино. Или да им осигуриш кратка почивка, докато се занимаваш с племенничето си в другата стая. И не на последно място – да свършиш нещо вместо тях, в домакинската работа, да измиеш шишенцата и бибероните или да им сготвиш вкусна манджичка за вечеря. При всяко положение сред хилядите задачи, които имат в момента, малко помощ е добре дошла и от полза, а ти се чувстваш доволен, че си помогнал на близки хора.

smilin-face-Cute-Baby
Откриваш скритите си заложби на психоаналитик

Всяка майка се тревожи за това как се справя като родител, достатъчно добре ли се грижи за бебчето си и щастливо ли е то. Неизбежни са и притесненията около неговото здраве, физическо и психическо развитие. А проблемите с храненето (постоянно ИСКА или НЕ ИСКА да яде) са ежедневие. Ето защо е важно вие да сте винаги насреща за своята мила сестра или брат, да ги изслушате, да ги успокоявате, да поразсъждавате заедно и да им помагате да се справят с тревогите си. Ще се изненадате от собствените си умения в тази посока.

Припомняш си отдавна забравени детски песнички и разпускаш

Тъй като децата в най-ранна детска възраст, а и след това обичат много песните, и музиката, като цяло, когато сте със племенничето си няма как да не изнесете, специално за него, концерт. В началото винаги се появяват „Зайченцето бяло“, „Мила моя мамо“ и „Тръгнал кос“, но постепенно си припомняте и много други, отдавна заровени в паметта ви думи и мелодии. Всичко това действа освежаващо и разтоварващо.

Общуваш свободно

  Най-често общуването с толкова малко бебе се осъществява без много, много разговори ( по обективни причини). Хубавото е, че можеш да се правиш на шут без това да те притеснява, по какъвто и да е начин (когато сте насаме, поне). Правиш неща, които никога няма да си позволиш да направиш пред някой друг или на друго място. Това е моментът да отприщиш въображението си и да задоволиш чувството си за изява пред публика. Това човече ще бъде вашият най-верен фен и винаги ще е доволно от показаното от вас, неговата леля/чичо.

Изразявате емоциите си искрено

Можеш да го наричаш „глупчо“, „глезльо“ или „пикльо“, без да се притесняваш, че той или майка му ще се разсърди.  Тези „обиди“, разбира се, нямат за цел да провокират лоши усещания, а са израз на вашата дълбока любов, примесена със закачка към малкото човече отсреща. И колкото и да е ЯСНО това – ми се е случвало майки да се обидят и да ме помолят да не употребявам такива думички за тяхното дете. Ха! Е, в случая, когато те са предназначени за племенниците ви – не е нужно да потискате своите емоции и да внимавате КАКВО ще кажете, за да не засегнете някого!

Ех, страхотно е да си леля… страхотно!

 

 

 

 

Отговор