Харисън Форд и колебливият път към успеха

Харисън Форд
Най-знаковата роля в кариерата на Харисън Форд е тази на приключенеца Индиана Джоунс.

Днес талантливият Харисън Форд е истинска холивудска знаменитост и икона за любителите на доброто кино и приключенските филми. А образите му на Хан Соло и Индиана Джоунс буквално позлатиха името му, запечатано с големи букви в историята на седмото изкуство. Но кариерата му не винаги е била така блестяща. Професионалният му път преминава през етапи на възходи и падения, които понякога са толкова драстични, че светлината в края на тунела почти не се вижда.

“Всичките ми приятели мечтаеха да станат професионалисти. А аз казвах, че искам да стана актьор.”

Харисън Форд се ражда на 13 юли 1942 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ. Баща му е от ирландско-германски произход, а майка му е дете на евреи –  имигранти, преселили се в Америка от Беларус. И двамата му родители са хора от шоубизнеса. Майка му е радио актриса, а баща му – рекламен агент. Като малък

Харисън Форд мечтае да стане горски рейнджър

или въглищар. Актьорът споделя, че още тогава бил убеден в едно – не иска да има работа като тази на баща си – да стои по цял ден зад бюрото в офиса.

Харисън Форд
Харисън Форд в първата си роля – на пиколо.

Докато учи английски и философия в колежа Ripon в Уисконсин, Форд прави първите си стъпки в актьорското майсторство. Бъдещият актьор така и не завършва колежа. Изключен е 3 дни преди дипломирането си в него. Причината – непредадени писмени работи, които се изисквали от него.

През 1964 г. Харисън Форд се жени за колежанската си любов Мери. Не след дълго двамата се преместват в Холивуд. Бъдещата звезда подписва договор с Columbia Pictures, а по-късно и с Universal. И точно когато си мислим, че всичко е повече от перфектно и се е наредило както трябва, се оказва, че изобщо не  е така.

“Когато започнах, бях лош актьор.“

Дебютът на Харисън Форд в киното е като пиколо във филма Dead Heat on a Merry-Go-Round (1966). След това участва в още няколко филмови ленти и тв сериали, но все с второстепенни роли. Обезкуражен от развитието на кариерата си, актьорът решава да зареже актьорското майсторство и да се отдаде да нещо друго. Да се захване с професия, в която ще се чувства по-полезен, ценен и удовлетворен. Така

Харисън Форд усвоява перфектно дърводелския занаят

и му се отдава с цялата си творческа енергия и потенциал. Оказва се много надарен в работата с дървени материали. Започва да печели големи проекти и да получава множество и най-разнообразни поръчки.

“Дърводелската работа много ми харесваше и беше много добра към мен в продължение на 12 години.”

Справя се наистина блестящо в новото си амплоа. Но не му е било писано да си остане никому неизвестен дърводелец, пък макар и перфектен… Негов приятел режисьор му предлага малка роля във филма на големия Джордж Лукас Американски графити (1973). И тъй като тръпката му към актьорлъка така и не е забравена, Харисън Форд се съгласява на драго сърце.

Лентата пожънва неочаквано голям успех. А популярността на непознатия за хората до този миг Форд доста нараства. Но очевидно недостатъчно. Защото след фойерверките отново следва тежък застой за актьорската кариера на Харисън Форд.

Хан Соло
Форд в ролята на Хан Соло от “Междузвездни войни”.

“винаги съм бил някъде в подножието на върха, така че никога не съм страдал, че изпадам от най-високата точка.“

Но близо 4 години по-късно късметът отново му се усмихва. Джордж Лукас го кани да участва в първата част от превърналата се в сензация по-късно хитова поредица Междузвездни войни. Ролята му е на космическия пилот и

един от главните герои Хан Соло

Това се оказва наистина печеливш ход за пътя и известността на актьора. Самият той твърди, че участието му в този филм е истинското начало на кариерата му.  С риск да се повторим, след грандиозния успех, за актьора отново следват незначителни роли в недотам добри и касови филми. Това продължава до края на 70-те години.

“Славата на актьорите е мимолетна: аплодирани днес, забравени утре…“

В началото на 80-те обаче най-сетне за Харисън Форд настъпва заслуженото време да триумфира и да бъде признат. Както от критиката, така и от милионите зрители в киносалоните. Участието му във втората част на Междузвездни войни – Империята отвръща на удара (1980) и началото на приключенската сага за неповторимия Индиана Джоунс превръщат актьора в истинска знаменитост.

Най-сетне

Следват още по няколко части в двете филмови поредици, както и други ленти, изкачващи се на върха на бокс офис класациите. Една от най-успешните сред тях – Свидетелят (1984). За участието си в който получава номинации за Оскар и за Златен глобус. Снима се и в комедията Работещо момче, която разкрива неподозирания талант на Харисън Форд в този жанр.

“Полудявам, когато хората ме наричат екшън звезда. Индиана Джоунс е приключенски филм, забавна книга, фантастика.”

Харисън Форд
Харисън Форд и Калиста Флокхарт.

Междувременно американският актьор се развежда с първата си съпруга и през 1983 г. се жени за сценаристката Мелиса Матисън. Двамата се срещат на снимачната площадка на Апокалипсис сега (1979). Бракът им продължава до 2004 г. В момента

Харисън Форд е женен

за станалата популярна у нас с участието си в сериала Али Макбийл – Калиста Флокхарт. Баща е на общо 5 наследници. Двама синове от първия му брак и момче и момиче от втория. Последният в тази графа е осиновеният през 2001 г. от Калиста – Лиъм, когото Харисън Форд отглежда като роден син. Актьорът се шегува в свое интервю, че по-големите му деца са станали прекрасни хора, а това няма как да се дължи на влиянието му върху тях.


Вижте още… Роджър Мур: В ролята на Бонд за цял живот


Освен талантлив актьор, баща и дърводелец, Харисън Форд е и лицензиран пилот на самолет и хеликоптер. Другата му голяма страст е опазването на природата и околната среда. Актьорът участва в няколко групи, чиято цел е именно то. В знак на признателност за приноса му към опазването на околната среда на него са кръстени една мравка (Pheidole harrisonfordi) и един паяк (Calponia harrisonfordi).

“Природата не се нуждае от хората – хората се нуждаят от природата. Природата ще оцелее след изчезването на човешките същества и ще си продължи напред без никакъв проблем, но човешката култура, човешките същества не могат да оцелеят без природата.”

И днес, макар вече 75-годишен, неуморният галактически рейнджър продължава да крачи смело напред към най-новите си филмови и човешки предизвикателства. Сред първите няма как да не споменем очаквания през 2017 Блейд Рънър 2049 и разбира се все още неозаглавената 5-та част за великия приключенец Индиана Джоунс.

“Вие може и да се уморите да ме гледате, но аз няма да се откажа да играя.”

Отговор