Хосе Карерас: Последното турне на великия тенор

Хосе Карерас
Един от най-великите тенори - Хосе Карерас. Photo JC- Liceu-calidad alta[1]

С неохота трябва да призная, че дори най-великите и надарени артисти на света са просто хора. И също като нас рано или късно остаряват. Това е и причината един от най-известните и заслужили оперни певци на всички времена Хосе Карерас да изнесе своето прощално турне. С последния концерт от него, той възнамерява да сложи край на музикалната си кариера.

Новината наистина е тъжна, но не е неочаквана. През всичките изминали години сме получили толкова много от

вълшебния глас на Карерас

че вече с право може да се оттегли в заслужена почивка.

Жозèп Мариа Карерас и Кол (както е истинското име на каталунския майстор на оперната музика) е единият от Тримата тенори заедно с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Звездното трио пее за първи път заедно на 7 юли 1990 г. на финала на световното първенство по футбол в Италия.

Хосе Карерас
Хосе Карерас е сред най-големите майстори на оперното изкуство.

Талантливият Хосе Карерас започва кариерата си още на 8-годишна възраст. Изпява прословутата La donna è mobile по испанското национално радио. Хосе върви бавно, но сигурно по пътя на световната слава, докато идва и първият наистина голям успех.

Монсерат Кабайе го кани да пеят заедно

в Лукреция Борджия. 

Не след дълго Карерас започва да печели все повече главни роли и има участия в Италия, Америка и по целия свят. До средата на 70-те години на миналия век той става международен изпълнител. И по-важното – всеобщ любимец на почитателите на оперното изкуство по цялото земно кълбо.

Музикалният му път изглежда безоблачен. Но както често се случва в живота, пред него изниква неочаквано препятствие. През 1987 г.

Хосе Карерас се разболява от левкемия

Сблъсква се с едно от най-големите изпитания в живота на всеки човек – битката за оцеляване. Прогнозите не са добри, но той успява да пребори тежкото заболяване и продължава да радва милионите си фенове по света. Създава собствена фондация за борба с левкемията. Заради силното желание на сърцатия певец да помага на други хора, страдащи от същото заболяване.

Наскоро Хосе Карерас за първи път разкри подробности относно тайния си брак, сключен през 2006 г. с австрийска стюардеса Джута Ягер. Пред британския всекидневник Гардиън той признава, че имал връзка с Ягер още докато бил женен за първата си съпруга – Мерцедес, от която има две деца.

Хосе Карерас
Хосе Карерас сложи край на кариерата си. Photo credit: Mauro Taliani

По време на дългогодишната си кариера Хосе Карерас е участвал в над 50 оперни и няколко други музикални албума.

Прощалното му турне

озаглавено A Life In Music, което започна миналата година продължи и през 2016 г.

Концертът му в България се проведе на 3-ти декември 2015 г.  в Зала 1 на НДК. В края на представлението великият тенор излезе няколко пъти на бис, а през последните 20 минути цялата публика в залата беше на крака. Маестрото беше удостоен с най-висока степен на ордена Златен век на Министерство на културата и грамота за заслуги в развитието на културата и изкуството.

“Вълнувам се, че ще се завърна в София. Нищо не може да се сравни с атмосферата в този град и топлия прием на българската публика”, заяви Хосе Карерас преди концерта си у нас: “Все още помня вашата страхотна публика. Хората познават класическата и оперната музика, щедри са на аплодисменти и изключително добросърдечни.”

Г-н Карерас, България винаги ще ви обича.

Прочетете още… и за един български оперен певец, който е готов на всичко само и само за да продължава да изпълнява този тип музика. 

Отговор