Домашен любимец – не е играчка с дистанционно

Животните са щастие и любов, но те изискват време, внимание и средства

Домашен любимец
Взимането на домашен любимец е отговорно решение.

Искате да си имате домашен любимец?

Вземете си куче – то ще ви обича, ще ви гледа предано в очите, ще носи топка и дистанционното. Освен това ще пази къщата ви и ще си играе с децата. Вие ще пиете кафето си на верандата и ще се усмихвате блажено на гледката.

Вземете си котка – тя мърка, гушка се във вас, докато гледате телевизия и с нежни стъпки минава между мебелите, без да оставя косми по тях.

А сега вземете дистанционното и спрете да гледате глупави реклами на храна за животни!

Домашните любимци са живи същества. Като такива те имат характер и навици, както всички други живи същества на планетата. Моля ви хора, не си взимайте животно вкъщи, преди да сте абсолютно сигурни, че сте готови за това. Не ги прибирайте от улицата, без да имате идея какво ще правите с тях, само за да докажете на себе си, че сте добър човек. Защото когато го пуснете обратно на улицата, вредите на животното много повече.

Куче
Кучето е обичливо и благодарно

През последните месеци станах свидетел поне на десет случая на изхвърлени на улицата животни от стопаните им. Затова много добре си помислете, преди да се решите на тази важна стъпка.

Ако все пак сте убедени, че

искате домашен любимец

моля ви, мо-о-оля ви, имайте предвид няколко дребни на пръв поглед, но реално много важни подробности. Lifebites.bg ще ви щрихира някои от тях:

Малкото куче е като бебе, като лошо бебе

Преди ваксините не може да излиза навън, изисква вашето внимание непрекъснато. Плаче, спи когато си поиска, ака и пишка навсякъде. Яде, къса и събаря всичко, до което се докопа.

Куче
Малкото куче е като малкото дете, при това от най-непослушния вид. Снимки: Деян Стефанов

Котето е по-безпомощно в съвсем ранните си месеци

но стане ли на три, веселбата започва. Вие съществувате единствено и само, за да го забавлявате, когато му е скучно. На него пък му става скучно предимно през нощта. Ако спите в една стая, ще идва да ви дърпа завивката, ще хапе и дере всеки пръст, нос, кичур коса или нещо друго, което се подава отдолу.

Ако е затворено в другата стая и сте успели да скриете кабелите, дрънкулките, вазите и всички чупливи предмети, ще се разминете само с пронизително мяукане. Ако имате много дълбок сън, може и дa се спасите за няколко часа. Или ако имате късмета да попаднете на кротко коте, но не разчитейте на това.

В тийнейжърската си възраст, животните също като хората стават неконтролируеми

Бъдете готови да се простите с дистанционните си, с телефона и някой чифт обувки (дори любимите ви). Може да пострадат и части от мебелите ви, тапетите, вратите, съдовете, книгите и други ценни предмети, поставени на достъпни за тях места. Това е период, който отминава, но не при всички.

Трябва да разхождате  кучето ВСЕКИ ден, ВСЯКА сутрин и ВСЯКА вечер

Ако не го разходите, то ще се мъчи или ще ви напикае апартамента, а може и другото. Представете си да ви се ходи до тоалетната и да не можете да го направите.

Куче
Често домашни любимци биват захвърлени на улицата

Котките и кучетата имат козина, тази козина пада върху мебелите и се лепи по дрехите ви

Помнете, навсякъде ЩЕ ИМА КОСМИ. Ако не можете да се примирите с тях си вземето китайско голо куче или риби.

Внимателно проверете родословното дърво на животното, преди да го вземете

Това важи с пълна сила за онези от вас, за които е жизнено важно домашният любимец да е породист и държат на възхищението в хорските очи, докато се разхождат по улиците или искат да го водят по изложби и да печелят.

Рискът животинката да заприлича на не толкова породистия си родител, когато порасне, е голям. Това за съжаление и за мое огромно учудване също е причина много хора просто да пуснат животното си на улицата, само защото не е сто процента чистокръвно.

Куче
Всеки домашен любимец заслужава обич и дом, дори да не е 100% чистокръвен

Проверете дали някой от близките ви няма алергия към кучета или котки

Ако случайно се установи, че някой член от семейството ви е алергичен към животното, а вече сте го взели вкъщи, моля ви направете преглед отново, преди да се разделите с него. Много често причините за алергията се коренят някъде другаде.

Животните отнемат от времето, парите и вниманието ви

Ваканциите вече никога няма да са същите, когато имате животно. Трябва да се съобразявате с него и с още куп неща.  Да намерите добри хора, които да минават да хранят котката и малко да постоят при нея. Ако нямате намерение да вземете кучето с вас, трябва да се погрижите за хотел или роднини, при които да го оставите. Животът ви се завърта на 360 градуса и това трябва да ви е пределно ясно.

Спящи котенца
Животните боледуват и … умират. И трябва да сме наясно с това още, преди да си вземем домашен любимец.

Животните се разболяват, те не винаги живеят до дълбока старост

Това също е свързано с повече грижа, пари и постоянство. Животното става част от семейството и неговата загуба може да е много тежка.

Ако сте готови да преминете през всичко това и все пак решите да си вземете животно вкъщи, то подгответе се за прекрасен период от живота си.

Подгответе се за чисто щастие

Животното ще ви се отблагодари с най-истинската и неподправена любов. Ще ви накара да станете по-добър човек, да обичате по-силно. Ще помогне децата ви да пораснат като по-отговорни хора, да се научат от малки да се грижат за някого и да получават любов, защото животните са само любов. Те са най-чистите и искрени същества на тази планета и ние само можем да се учим от тях.

Улично кутренце
Домашен любимец значи отговорност. Но и огромно щастие.

Вижте още за безусловната любов между децата и техните домашни любимци

Отговор