Най-скъпите, безплатни коледни подаръци

подаръци
Снимка: Kup Kup Land via Foter.com / CC BY-NC-SA

Всяка година все едно и също. Наближат ли коледните и новогодишните празници – истерия, бързане, претъпкани молове, суматоха, подаръци… Скъпи, евтини, на промоция, без промоция, за най-близките, най-необходимото… Преливащи торби. Колко ще изхарчи българинът за коледни подаръци? По новините, анкети, радио и телевизия. Гърмят.

Не! Тази година имам други планове.

Искам да зарадвам най-близките си хора с друго – с безплатни подаръци. Противно на схващанията на много хора, попаднали в плен на материалното, аз смятам, че те наистина са по-ценни. По-истински. По-скъпи.

Всъщност, истината е, че най-важното нещо за нас и близките ни хора по празниците не са подаръците. А това да сме живи и здрави, да сме заедно и да се обичаме.

Ако това ви звучи твърде романтично – спрете да четете тази статия НЕЗАБАВНО. Защото идеята ми е именно такава. Да споделя с вас

кои са най-ценните подаръци

с които можете да зарадвате близките си по празниците. Без да похарчите друго освен време, внимание и малко усилия. Хвърлете едно око на списъка, който Lifebites.bg направи за вас. Тези подаръци са по джоба и сърцето на всеки от нас!

Снимка: Десислава Георгиева
Снимка: Десислава Георгиева

БЪДЕТЕ ЗАЕДНО

Както вече споменах, всеки празник е прекрасен, защото в този ден всички сме заедно. Така че първият подарък, за който LifeBites.bg се сети е: задължително да отидете при родителите или роднините си или да ги поканите на гости при вас за празниците. Няма нищо по-хубаво от това да прекарате тези прекрасни семейни празници заедно!

 СПОКОЙСТВИЕ

По време на ваканцията забравете за битовизмите, проблемите и егото си. Опитайте да бъдете добри, търпеливи и разбиращи към своите близки. Да не мислите за нещата, които ви тревожат. За тях има достатъчно време – цяла година. Отдайте се на положителни емоции и се постарайте да донесете такива и на хората, които обичате.

ПОМОГНЕТЕ В КУХНЯТА

Ако сте поканени на гости някъде за празниците, не забравяйте, че един от най-хубавите подаръци за домакинята би бил да ú помогнете в приготвянето, сервирането и отсервирането на празничната вечеря. Ако пък сте част от семейството на домакините – независимо от пола си, можете да свършите това със същия успех. Не искаме един човек да се скапе от умора да приготвя всичко сам, за да се забавляваме ние, нали?! Можете и да се впуснете в кулинарно коледно приключение – да забъркате вкусен домашен пай, който лично да приготвите.

Снимка: and641 via Foter.com / CC BY-NC-ND
Снимка: and641 via Foter.com / CC BY-NC-ND

ВНИМАНИЕ

В забързаното ежедневие често не ни остава време за най-важното – хората около нас. Не, че това ще върне пропуснатите моменти, но поне по празниците се опитайте да отделите внимание на всеки един член от семейството. Дори да не се замисляме за това, освен децата, нашите родители, братя и сестри също биха се радвали да прекарат малко време с нас. Да си поговорят, да споделят. И най-вече да знаят, че са истински важни за нас, макар и да не им го (по)казвате често.

ПРЕГРЪДКИ

Прегръдките са нещо наистина много ценно. Всеки обича да прегръща и да бъде прегръщан. Така че поне по празниците не забравяйте да нагушкате любимите си хора на воля. Не можете да си представите колко много означава всяка една прегръдка за майка ви, баща ви, баба ви или дядо ви. Безплатно е! Не се пестете!


В най-забързания месец от годината, декември, направете един малък, голям жест и към самите себе си – подарете си време


РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ ПОДАРЪЦИ

Ако сте достатъчно сръчни бихте могли сами да изработите подаръци за близките си хора, да ги опаковате красиво и да ги наредите под коледното дръвче. Нужно е само малко време, въображение и много любов. Сигурна съм, че много добре знаете на какво би се зарадвал всеки един от тях. А това, че е ръчно направено от вас, персонално за него ще оскъпи многократно пакетчето под елхата.

Снимка: Origami48616 via Foter.com / CC BY
Снимка: Origami48616 via Foter.com / CC BY

МУЗИКА

Музиката е едно от важните условия за приятна и щастлива празнична вечер. Можете да подарите на семейството си ръчно записан от вас диск с любимите ви песни, който да звучи по време на партито. Ако на вечерята присъстват много хора с различни стилови предпочитания – изненадайте всеки един от тях с някое от любимите му парчета.

СТИХ

Ако спадате към по-романтичните натури и писането ви се отдава – изненадайте компанията със специален коледен стих, написан от вас самите. Ако пък се притеснявате да четете пред публика, пригответе сами картички или писма, персонално до всеки от вашите роднини (или приятели), в който да споделите с тях съкровени неща. Препоръчвам текст от сорта: “Обичам те, защото…”, като отдолу изредите всички хубави черти и качества на съответния човек, или нещо друго в този стил.

СЕМЕЙНА ИГРА

Да не забравяме, че едно от най-важните неща по време на празниците е забавлението. Вместо да дремете, или да гледате телевизия по време на семейната вечеря, подарете на близките си “семейна игра”, специално измислена и подготвена от вас. Кой казва, че игрите са само за деца?!

ЗАКУСКА В ЛЕГЛОТО

На следващия ден подарете на близките си безплатна закуска в леглото. Станете по-рано от тях и ги изненадайте с палачинки, мекички или вкусен домашен кекс. Гарантираме, че всички ще останат изключително доволни и щастливи от този вкусен и неочакван сутрешен “подарък”.

Отговор