Декември е – да си подарим време за празника

декември - кафе
Най-добрият подарък, който можем да си направим - да отделим малко време за самите себе си...

Докато изтупаме снега от ботушите, докато се наситим на аромата на пролетта, докато съберем слънчев загар, докато преброим цветовете на есента и отново се задава декември! Краят на всяка година е повод за равносметка, за очаквани срещи, за греяно вино, за ароматни коледни сладки!

Декември е като последния пътник, който слиза от влака. Влак, който ще потегли на ново едногодишно пътуване с първия ден на януари. Дотогава обаче 12-ят месец от годината ще господства цели 31 дни!

unnamed-3
Празниците, приготовленията за тях и липсата на време вървят ръка за ръка с последния месец на годината…

Най-веселите
най-напрегнатите
най-забавните
най-тъжните
най-чаканите
и най-натоварени дни от годината.

Весели, защото носят аромат на предстоящите празници! Усмивката от допира с топлата чаша с горещ шоколад. Смях от срещата с приятели на греяно вино в края на още един тежък работен ден.

Напрегнати заради все по-бързо отлитащото време в края на годината. Часовете не стигат да се приключи счетоводният баланс, да се платят разходите, да се отметнат всички онези дълго отлагани ангажименти. Все едно, че

не можем да ги отложим още веднъж

до Нова година.

Забавни – заради обиколките по магазините, тайните списъци с подаръци, избора на коледна украса и тръпката от наближаването на Рождество Христово!

Тъжни, защото самотата на празника е най-силна и от нея боли. Мнозина не обичат Рождество, не обичат Нова година и Великден, не понасят празници. Те сякаш сипват сол в раната на техния живот. А не всеки има късмета да срещне сродната си душа, не всеки е погален от съдбата и дарен с голямо и шумно семейство, с което да посрещне Коледа.

Чакани, защото, дори и да не празнуваме все пак имаме няколко дни, в които можем да си починем от работа, да се скрием от света и да се насладим на тишината. Да избягаме от суетата на ежедневието и да потърсим себе си. Да докоснем ръката на човека до себе си, да получим целувка и тихо прошепнато: “Обичам те”!

unnamed-2
Толкова много срещи, празненства и… толкова малко време! Снимки: Авторът

Натоварени заради непрестанните опити да жонглираме със списъка със задачи – лични и служебни. Листът със записани на него ангажименти ни стресира и притиска, заради времето, което не ни стига точно през декември.

Времето – най-големият дефицит през декември

Ако можехме да си напазаруваме някой и друг час за сън, за повече срещи с близките, за разходка в снега, за да се развихрим в кухнята, за да приготвим любимите ястия на семейството си.

Само ако имаше автомат, на който с карта да заредим още няколко часа за нас в този последен месец от годината. Тогава това щеше да е най-ценният и търсен подарък за празника – повече време за хората, които обичаме!

Все още не можем да си купим време, но поне можем да си помечтаем как да прекараме по-пълноценно, по-зареждащо, по-истински и по-щастливо най-празният месец в годината!

Защото декември е само един и идва веднъж на всеки 11 месеца.


Прочетете още… Щастието, което все отлагаме

СПОДЕЛИ
Предишна статияСбъднатата мечта да станеш ритуалчик
Следваща статияДела Рийс – водещата, която проправи път на Опра
Десислава Георгиева
Родена съм в Бургас. Изкушена от писането направих първите си стъпки в журналистиката преди 16 години и продължавам и до днес. Работила съм като репортер в регионални вестници. Била съм част от екипа на национален ежедневник. В момента пиша в регионален сайт с новини от Черноморието. Преди 6 години от печат излезе първата ми книга с есета и проза в стих, озаглавена "Притча за момичето с къдриците". Сега работя над втората си книга. Пътешествията са моя страст. Непознатите места, запознанства с хора с различна националност и култура ме провокират за журналистически материали и прозаични текстове. Снимка: Ана Адамова

Отговор