Изкуството на зарята и хората зад този огнен спектакъл

огнен спектакъл
Уникален огнен спектакъл на фирма Виктория в столицата.

Зарята по света, а от няколко години и в България, се превърна в същински огнен спектакъл. Музика, светлинен танц със специална хореография… Впечатляващи мултимедии, 3D мапинг, картини, рисувани от светлините и какви ли още не други съвременни прийоми на пиротехническото изкуство.

Красивият огнен спектакъл

който все по-често можем да наблюдаваме днес в небето, е уникална смесица от идея, мисъл, сюжет, звук, емоция и наистина силно вълнение за зрителите. Истинска магия!

огнен спектакъл
Кадри от огнен спектакъл във Велико Търново.

За да се случи тя, трябва да бъдат изпълнени няколко условия. Първо: да има добра идея, сюжет и стройна организация за изпълнението ѝ. Второ: всичко да е добре подготвено, изчислено и реализирано по най-добрия начин на терен. И трето: зад проекта да стоят компетентни и даровити специалисти в необятния пиротехнически свят и неговите безкрайни възможности. Хора с добри идеи, голямо въображение и достатъчно изобретателни, за да пресъздадат картините, които рисуват в главата си.

За да разберем повече за огненото изкуство и мистичния свят на фойерверките, Lifebites.bg се свърза с Димитър Йорданов – основател и управител на една от най-големите пиротехнически фирми у нас – Виктория. Създадена преди повече от 20 години, неговата фирма започва първа да внася пиротехника от Китай.

“В началото в България се продаваха само пиратки. А преди нас никой не беше внасял фойерверки от Китай”

– отбелязва Димитър Йорданов. Екипът на Виктория се стреми да е в крачка с новите технологии и всички новости на пазара, за да направи всеки свой огнен спектакъл още по-интересен, зрелищен, пленителен и незабравим.

“За нас определящо е емоционалното и естетическо въздействие от съчетанието на красотата на огъня с красотата на музиката – едно огнено докосване до нещо истинско и красиво”.

Несебър
Доста огнени спектакли намират дом в красивия Несебър.

Правили са някои от най-големите, впечатляващи и завладяващи огнени спектакли из цялата страна. Например зарята с главно З, както я нарича Боян Пищиков, на 1 юни във Враца. Както и пиротехническото шоу по време на знаменития юбилей на Христо Стоичков на националния стадион Васил Левски. И още много събития, фестивали, празници в София, Несебър, Велико Търново, Габрово, Перник, Благоевград, Димитровград и други български градове и села.

Стоичков
Юбилеят на Христо Стоичков също не мина без красотата и очарованието на пиротехническото изкуство.

Огромно е очарованието и искрената радост в очите на малки и големи, които поражда това сравнително ново за страната ни изкуство. Всеки огнен спектакъл е магия, а в негова сцена се превръща

безкрайното небе 

Всяко шоу, въплътило в себе си класически мелодии и красив танц от разнообразни фойерверки, е уникално. В това се крие и тайната за интереса и голямата любов на хората към този род събития. Димитър с умиление си спомня:

“В началото ходехме по различни фестивали за артистична пиротехника. Гледахме какво правят колегите по света и дори през ум не ни минаваше, че и ние бихме могли да стигнем такова ниво. Защото в България няма традиция, няма от кого да се научиш как да правиш такова нещо“.

С професионална артистична пиротехника фирмата му започва да се занимава през 2007 г. Зад цялата красота и силно емоционално преживяване, които носи всеки огнен спектакъл, се крие много труд и страшно много време за подготовката му. Понякога

едно събитие се подготвя месеци наред

разказва Димитър Йорданов. Обичайно всеки проект се подготвя от двама специалисти на фирмата, но в изпълнението му се включват много повече.

огнен спектакъл
Това изкуство остава зрителите безмълвни.

“За всеки спектакъл се изготвя специален художествен проект на основата на добре подбрано според случая музикално произведение. Обикновено избираме класическа музика или рок класики. Понякога те се слушат десетки, стотици пъти… И след като се направи художественият проект, се подбират подходящи пиротехнически средства, с които да се достигнат определени ефекти, състояния, емоции, атмосфера и т.н.“.


Вижте още… снимки от зарята на 1-ви юни – Когато Враца става “столица” за ден


Огнените спектакли трябва да се гледат само и единствено на живо, категоричен е Димитър Йорданов. Ако си мислите, че може да се насладите на 100 процента на този тип изкуство, седнали удобно пред телевизора вкъщи, грешите. На синия екран не само се губи усещането за случващото се. Проблемът е, че и често има разминаване при синхрона между звука и танца на светлините. Това буквално може да развали цялостната картина и да създаде неприятно усещане у гледащия.

Понякога обаче нямаме друг избор, освен да се наслаждаваме на светлинното изкуство през малкия екран. До момента най-грандиозният огнен спектакъл в света е новогодишната заря в Дубай. Неин домакин е най-високата сграда на Земята – небостъргачът Бурж Халифа. Светлинното зрелище, което отбелязва настъпването на новата година там, обикновено трае около 6 минути. За него се използват

над 500 хиляди фойерверки

като общата цена на проекта възлиза на няколко милиона долара. През 2012 г. зарята над Бурж Халифа влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-скъпото светлинно шоу – с вложени 15 млн. долара. Две години по-късно над 1 милион души са наблюдавали на живо зарята в Дубай.

Не е нужно обаче да биете път до арабското емирство, за да се насладите на подобна магия. Просто следващия път, когато наближи голямо събитие с фойерверки, излезте навън, отидете на площада и се насладете на живо на невероятния огнен спектакъл, който са подготвили за вас българските пиротехници. Струва си! Ще останете очаровани, особено ако той е подготвен от истински професионалисти. А ако вече сте ставали свидетели на нещо наистина впечатляващо, ще се радваме да споделите впечатления и снимки с нас. Можете да го направите в мястото за коментари под текста или на нашата Фейсбук страница.

Отговор