25 начина да подобрим самоувереността си (Втора част)

Едни от основните пречки, за да преследваме мечтите си и да гоним целите си в живота, са страхът от провал и липсата на самоувереност, твърдят психолози. Популярният американски блогър Лео Бабуата е изготвил списък с 25 опорни точки, които са проработили за подобряване на личното му самочувствие.

„Нито една от тях не е революционна, нито едно от тях няма да проработи сама за себе си. Това не е рецепта… Това са някои от любимите ми насоки, които са проработили при мен”, пише американецът, който живее в Сан Франциоско и е баща на 6 деца.

Публикуваме втората част от списъка на Бабуата. Преценете сами, които от тях биха имали ефект при вас:

13. Подобрете компетентността си. Кога се чувствате най-компетентни?  Като научавате повече и повече. И как става това? С учене и практика. Правете го стъпка по стъпка. Ако искате да сте по-добър писател, например, не се опитвайте да превземете цялата професия наведнъж. Просто започнете да пишете повече.  Дневник, блог, пишете кратки истории,  започнете да работите на свободна практика. Колкото повече пишете, толкова по-добър ще бъдете. 30 минути писане на ден, например, биха повишили компетентността ви.

14. Поставяйте си малки цели и ги постигайте. Хората често допускат грешката да се прицелват в Луната и често се провалят, а след това се обезкуражават. Вместо това, прицелете се в нещо, което е по-лесно за постигане и го направете. Колкото повече малки цели сте постигнали, толкова по-добър ще ставате и съответно по-добре ще се чувствате. Скоро ще започнете да си поставяте по-големи задачи, които също да довършвате.

15. Променете дребни навици. Не големи, като да откажете пушенето. А малки, като да започнете да си водите записки. Или да се будите десет минути по-рано. Или да пиете чаша вода, след като се събудите. Нещо дребно, което знаете, че няма да е проблем да направите. Направете го за месец. Когато го направите, ще се чувствате страхотно.

16. Концентрирайте се върху решенията.

Ако сте човек, който се оплаква или се фокусира върху проблемите, промене това сега. Концентрирайте се върху решенията. Това е едно от най-добрите неща, които може да направите за своето самочувствие и кариера. „Аз съм дебел и мързелив!” И как може да промените това? „Не мога да се мотивирам да го направя!” И как може да решите този пробем? „Нямам енергия!” Къде е ключът към решаването на този въпрос?

17. Усмихвайте се. И това е банално. Но работи. Чувствам се много по-добре, когато се усмихна и това ми помага да бъда по-мил с околните. Нещо съвмем малко, което може да има ответна реакция. Нещо, което не е никак лоша инвестиция на време и енергия.

18. Станете доброволци. Това е свързано с правилото да бъдете мили и щедри, но е малко по-особено. Ако намерите правилната кауза, за която да отделяте време и енергия, да направите живота на другите по-добър? Това биха били едни от най-добре прекараните ви часове и със сигурност ще се почувствате по-добре моментално след това.

19. Бъдете благодарни.

Твърдо вярвам в благодраността. Да сте благодарни за нещата, които имате в живота си, за това, което другите са ви дали, е много скромна дейност, която ще подобри предствата за самите вас.

20. Спортувайте. Слагам го във всеки списък, който правя. Но ако го пропусна в този, ще ви навредя. Правенето на упражнения е едно от нещата, които зареждат с най-много енергия и те карат да се чувстваш толкова добре. Всичко, което трябва да направите, е да започнете да се разхождате няколко пъти в седмицата и ще усетите ползите. Превърнете го в навик.

21. Трупайте знания. Това е подобно на други две точки от списъка – бъдете подготвени и ставайте по-компетентни. Трупайте знания чрез повече проучвания и учене. Интернет е страхотно средство, разбира се, но такова са и хората около вас, тези, които са постигнали целите, към които се стремите и вие, книгите, списанията, образователните институции.

22. Направете нещо, което сте отлагали. Има ли нещо, което стои в списъка ви с неща, които трябва да направите? Направете първо него още на следващата сутрин и го отметнете като направено. Ще се почувствате страхотно!

23. Бъдете активни.

Разбира се, че когато правите нещо, рискувате да допуснете грешка, отколкото ако сте пасивни и не предприемате нищо. Но грешките са част от живота ни. Така се научаваме. Без грешки няма как да станем по-добри. Затова не се притеснявайте за тях. Просто бъдете активни – физически или завършете нещо, с което сте се захванали.

24. Работете по малки проекти. За някои хора е страшно и напрягащо да работят по големи задачи и проекти, дори и те да са най-добрите в бранша си. Ако сте от този тип личности, научете се да разбивате на малки части да работите на парче. Малките постижения ще ви накарат да се чувствате по-добре и ще можете да ги надграждате и да постигате по-големи неща. Научете се да работите така през цялото време и скоро ще сте самоуверен маниак.

25. Почистете бюрото си. Това може и да ви изглежда съвсем просто и обикновено нещо, но при мен винаги е правило чудеса. Ако бюрото ми започва да потъва в безпорядък и светът около мен е в хаос, разчистването му е моят начин да поставя една част от живота си под контрол.

Отговор