Вим Хоф – Ледения: Победа на духа над тялото

Вим Хоф
Наричат Вим Хоф Ледения и то съвсем заслужено.

Името му е Вим Хоф. Може да го срещнете и като Уим Хоф. Той е Ледения, или поне така е известен по света. И това, разбира се, не е никак случайно. Вим държи 26 рекорда на Гинес, свързани с хората, ледените води и екстремно ниските температури. Има над 15 рекорда за най-продължителен контакт на човешко тяло с лед. Последният от които – 1 час и 53 минути и 10 секунди.

Вим Хоф се ражда на 20 април 1969 г. в Холандия. Първия си леден опит прави, когато е на 17 години. Без никаква подготовка, както се разхожда, младежът усеща неистово желание да скочи в ледената вода край себе си и го прави. Спомня си:

“Когато влязох в ледената вода, почувствах силна връзка.”

През годините тази връзка се засилва все повече. Упоритият холандец тренира и изпитва възможностите на тялото си ежедневно. Достига граници, които съвсем спокойно могат да бъдат определени като свръхчовешки.

Вим Хоф
Холандецът завоюва 26 рекорда на Гинес през годините.

През 2000 г.

Вим Хоф завоюва рекорда за най-бързо плуване

в ледени води. Изминатото от него разстоянието е 57.5 метра.

Най-рисковата част от преживяването в леденостудени води е първата минута, казват специалистите. Причината е, че тялото изпада в шок, който лесно може да предизвика сърдечен удар.

Освен водите с отрицателни температурни стойности, примамливи за Ледения са ниските, минусови температури като цяло. Безброй видеа показват как той се разхожда гол – само по шорти, из снежни върхове при изключително ниски температури. Рекордът на Гинес за полу-маратон на босо в лед и сняг също принадлежи на Хоф. Времето му е малко над 2 часа и 15 минути.

През 2007 г. холандецът

атакува най-високия връх на планетата – Еверест

Достига до 7 200 м надморска височина, облечен само с къси панталонки и обувки. Това, което не му позволява да достигне заветния връх, е тежко нараняване на крака. Две години по-късно обаче гордо се изкачва и достига най-връхната точка на Килиманджаро. Гол – само по къси панталони.

Вим Хоф
Вим Хоф контролира физическото си тяло със силата на мисълта.

След десетилетия непрестанна и усърдна практика, много тренировки и феноменални рекорди Вим Хоф създава своя собствена методология и школа – WHM (Wim Hof Method)Методът му вече има безброй последователи по целия свят. Важно е да отбележим тук, че подобна практика може да бъде изключително опасна за живота и здравето, ако човек няма необходимата подготовка. Затова всичко трябва да се прави много съзнателно и с нужното внимание.

Ледения и последователите му използват

специална медитативна и дихателна техника

водеща корените си от тибетското традиционно Тумо. Чрез нея практикуващите се научават да контролират и въздействат на вътрешни процеси в тялото си. В това число и да повишават телесната си температура, когато влизат в ледените предизвикателства. Тази практика ги предпазва от измръзване и смърт. А температурата на тялото от своя страна се повишава чрез контрол върху сърдечно-съдовата система и производството на адреналин, задействани по метода на Вим Хоф.

“Сигурно съм гений. Толкова е просто да бъдеш щастлив – просто влизаш в ледената вана.”

Въпреки че вече е над 60-годишен, Вим Хоф все още е в перфектна физическа и психическа форма. Продължава да плува в ледени води и да си приготвя домашни вани, запълнени с огромни количества ледени кубчета всеки ден. И най-вече – издържа доста дълго време в тях. Толкова дълго, че на негово място повечето хора биха умрели от измръзване. Но не и той. Обичайната температура, при която провежда тренировките си вкъщи е

Вим Хоф
Ледения има множество последователи по целия свят.

-30 градуса по Целзий

Вим Хоф разказва, че ледената вода и продължителното стоене в нея достигат до стреса, натрупан в нашия организъм, а чрез ледените бани ние се научаваме да се справяме с него на всички нива. Ледения твърди, че методът му е особено ползотворен за имунната система. И добавя, че чрез многократното потапяне в ледени води могат да бъдат излекувани

депресия, тревожност, болки

Както и редица други психически и физически състояния и болести.

“По мое мнение, ние бихме могли да контролираме 100% от нашия собствен мозък. Да откриваме възпаленията в организма, които са истинската причина за всички болести, и с природни средства да балансираме хормоналните и психическите нарушения“.

– казва Ледения човек – Вим Хоф. Той е убеден, че всеки от нас е способен на това, което той прави. Въпрос на постоянство, силна воля и тренировки е.


Вижте още: Вдъхновяващата история на Филип Рибиер-Дивия

Отговор