Страхотии: Топ 10 на хорър местата по света

“Мечка страх, мен не страх”, казваме и се отправяме на пътешествие към най-смразяващите кръвта туристически дестинации. Ако чуете шум, докато пристъпяте заедно с нас, може да е от тракащите ни от ужас зъби. Но може и да сте доловили нечие мистериозно присъствие. В никакъв случай не се обръщайте назад!

0
хорър места
Едно от наистина хорър място - Парижките катакомби. Снимка: AlphaTangoBravo / Adam Baker / Foter / CC BY

Кое е най-ужасяващото място на света? Ако се затруднявате да отговорите на този въпрос, Lifebites.bg ще ви даде жокер. Или по-точно десет! Представяме ви нашия Топ 10 на хорър местата по света. Такива, на който не просто ще ви полазят тръпки, но които ще прогонят спокойния сън от спалнята ви и на мястото му ще настанят дузина кошмари. Поне.

Ето ги и тях – хорър къщи,

хорър музеи, хорър катакомби, хорър острови…

и какви ли не още местенца, пълни със страхотии, шокиращи истории, паранормални дейности и ужасяващи предмети!


1. В парижките катакомби

в Парижките катакомби
снимка: UpSticksNGo / Foter / CC BY

И като казахме зъби… Първата ни спирка предлага по много от тях. И не само! Пълен “комплект” черепи и кости, на над 6 милиона мъртъвци, играят ролята на ламперия по стените на парижките катакомби. И ако ви звучи като филм на ужасите, не сте далеч от истината.

Действието в психотрилъра от миналата година Както горе, така и долу се развива в тези подземни кариери, някога използвани за добиване на различни материали, а впоследствие – използвани за

складиране на костите на мъртъвците

във френската столица. Общата дължина на тунелите, които минават под целия град, е 187 км, като само малка част от тях са отворени за посетители. Не се отклонявайте от туристическите коридори, за да не станете пример за любопитството, което изяло котката.


2. На лов за духове в Единбург

В старата част на шотландската столица има няколко улици с трагична история. В техния район през Средновековието се намирал приютът Мери Кинг, където са затваряли и оставяли да измират жертвите на чумната пандемия. И ако нещо невидимо ви докосне или подръпне, докато бродите наоколо, значи сте станали част от многото туристи, които се завръщат изплашени от “капана на Мери Кинг” заради местните истории за свръхестествени и призрачни явления. Някои посетители дори смятат, че са усетили призрака на Ени – момиче, изоставено от родителите си през 1645 г.


3. Призрачните градове в Долината на смъртта

Randsburg Ghost Town
снимка: inkknife_2000 (4.5 million views) / Foter / CC BY-SA

Най-горещото, най-сухото и най-ниското място в Северна Америка редува с километри апокалиптични пейзажи. Според някои, названието на долината е заради случаи на безследно изчезнали в нея хора (автомобилите и къщите на някои от липсващите са открити непокътнати, но без следи, които да подсказват какво се е случило).

Ghost House in Rhyolite
снимка: Omar Omar / Foter / CC BY

Според друга, по-реалистична версия, призрачните коли и градове са изоставени от някогашни златотърсачи –

първите колонизатори в долината

от 1849 г. Те смятали, че пътят оттук до Калифорния ще е най-кратък, само че не били подготвени за адските жеги. Техният поход към златото осеял долината с трупове, а малцина били оцелелите. След време, когато “треската” преминала, набързо вдигнатите оазиси живот отново опустели…

Замъкът на Скоти
снимка: mcn2zst / Foter / CC BY

На която и история да се доверите, хорър атракциите ще ви посрещнат с отворени обятия, т.е. – врати. Като например къщата на известен златотърсач, наречена Замъка на Скоти.


4. Музата на Стивън Кинг в Колорадо

Когато Кралят на ужаса пише Сиянието, е бил вдъхновен от реално място – хотел Стенли в американския Истес Парк, Колорадо. Според легендата, основателят на хотела, на име Фрийлан О. Стенли, и неговата сестра – Шансонета, все още обитават като духове сградата. Гостите на имението потвърждават за тревожна паранормална активност – премествания и движения на предмети, странни проявления върху снимките, дори пиано, което свири само…


5. Островът на куклите в Мексико

Островът на куклите в Мексико
снимка: Esparta / Foter / CC BY

Неслучайно куклите и малките дечица, които си играят с тях, имат запазено място във всеки уважаващ себе си филм на ужасите. В основата на следващата история за мексикански остров се крие духът на удавено момиченце.

Фермерът дон Хулиан Сантана намерил трупа му през 1950 г. и оттогава

призракът на детето го преследва

За да се спаси от него, човекът окачва кукла на едно дърво. Но явно само една не била достатъчна и до смъртта на мъжа през 2001 г. той бил обесил по дърветата и около дома си над 1500 кукли. Дали Сантана е получил инфаркт, или се е удавил също като момиченцето, не е ясно. Братовчедът на фермера, който наследил острова от него, запазил куклите и превърнал земята в туристическа атракция.


6. Мистериозното имение Уинчестър

Winchester Mystery House
снимка: HarshLight / Foter / CC BY

Добре дошли в дома на семейство Уинчестър в Сан Хосе, Калифорния! “Добре дошли” ли? Едва ли ще се почувствате така, когато се озовете пред врата, която не води до никъде, забележите стенните мотиви под формата на паяжини или изкачите стълбище, което свършва в тавана. Затръшващи се врати, стъпки по тавана, движещи се пламъци и въртящи се от самосебе си дръжки на врати – това са само малка част от оплакванията на туристите тук.

Странното имение от 160 стаи

било издигнато от Сара Уинчестър, наследница на известния оръжеен концерн, след като някога гадателка ú предсказала, че призраците на убитите с оръжията Уинчестър ще я преследват, докато не построи огромен дом. И така, в Сан Хосе се появила наистина колосална конструкция!

Winchester Mystery House in the past
снимка: San José Library / Foter / CC BY-SA

7. Музеят на смъртта в Ел Ей

И Холивуд има своите мрачни тайни. Те обаче не са скрити, а изложени на показ в Музея на смъртта в Лос Анджелис. Създателката му Кати Смит и нейният съпруг Джей Ди изненадват посетителите с най-голямата в САЩ колекция от вещи на серийни убийци като Нощния ловец Ричард Рамирез, Кървавия клоун Джон Гейси и главатаря на псведокомуната Семейство Менсън Чарлс Менсън. Техните уреди за мъчение и предпочитани оръжия, снимки от местопрестъпления и всякакви други детайли са само малка част от тази будеща противоречиви коментари галерия на смъртта.


8. Годишен лов на тела в Аокигахара

Aokigahara, Japan
снимка: Simon le nippon / Foter / CC BY-SA

Зад това сложно японско име се крие гората на самоубийците – второто място на света по брой самоубийства след моста Голдън Гейт в Сан Франциско. Намираща се в подножието на планината Фуджи, тя всяка година привлича десетки хора, пожелали да сложат край на живота си.

Местните свързват мястото с демоните от японската митология, а посетителите говорят за някакво странно магнитно поле. Каквато и да е истината, всички поне веднъж годишно се включват в традиционния “лов на тела” (за издирване на труповете на самоубийците). Из Аокигахара са накачени табели, които би трябвало да разубедят черногледите гости на тази неестествено тиха гора.


9. Музеят Мютер във Филаделфия 

музеят "Мютер" във Филаделфия
снимка: Molly Lewis / Foter / CC BY

Какво ще кажете за разрязани глави в стъкленици? Или за запазени президентски тумори? На фона на това отливките от сиамските близнаци Чанг и Енг, с общ черен дроб, дори не заслужава да посягате с фотоапарата си към нея. В музея на съвременните медицински ужаси се съхраняват и други анатомични чудатости, патологични обекти, както и хирургически инструменти, част от експонати на колежа по медицина във Филаделфия.

Тук е и

най-високият скелет в Северна Америка

но вероятно повече ще ви впечатлят колекцията от 2000 предмета, извадени от гърла на хора – всеки със собствена история, и тази с восъчни лица на пациенти с различни очни заболявания и контузии.


10. Сатанинското абатство на остров Сицилия

Светилище на комуната на свободната любов, създадена от Алистър Кроули и с поклонници като Джими Пейдж и Мерилин Менсън. Ето какво ви очаква в крайбрежния град Чефалу на остров Сицилия. Една подробност обаче – комуната е свързвана с тъмни сили и сатанински оргии.

Новопостъпващите в нея били оставяни да прекарат първата нощ в килията на кошмарите, като преди това им давали хашиш и други опиати. Приличащата на къща ранчо, известна като Абатството на Телем, днес е полуразрушена и официални турове до там не се организират. Не че това спира ловците на силни емоции и любителите на тракащите от страх зъби.


Вижте още: Пет от най-удивителните пирамиди в Европа