Морис Тиле или прототипът на Шрек

Морис Тиле
Морис Тиле е истинският Шрек.

Той много прилича на Шрек, но е реална личност. Образът на прочутия анимационен герой най-вероятно е създаден именно по образа на професионалния френски кечист Морис Тиле, макар създателите на филма да не са го потвърдили официално, но тази версия усилено се лансира отдавна. Французинът изглежда доста странно, тъй като страда от заболяването акромелагия. То предизвиква неконтролиран растеж на костите в тялото и оттам – силни деформации.

Морис Тиле
Морис Тиле е нормално момче.

Ангелът Морис Тиле 

Морис Тиле се ражда на 23 октомври 1903 г. в полите на Урал, Русия в семейство на емигрирали французи. Майка му е учителка, а баща му железопътен инженер. За съжаление, той напуска този свят скоро след раждането на сина си. Като малък Тиле изглежда съвсем нормален и дори започват да го наричат ангелът заради ангелското му лице.

През 1917 г., заради Революцията в Русия, Морис Тиле и майка му напускат страната и се завръщат в родната си Франция. На 20-годишна възраст той забелязва значително подуване в областта на краката, ръцете и главата си. След посещението при лекаря се сдобива с диагноза акромелагия. Най-често причинявана от доброкачествен тумор, свързан пряко с хормона на растежа.

Морис Тиле
Морис Тиле – един от най-известните френски кечисти.

Морис Тиле мечтае да стане адвокат

Но заради заболяването си се отказва и работи 5 години като инженер за френския военноморски флот. През февруари 1937 г. среща професионалния френски кечист Карл Пожело в Сингапур. Пожело убеждава нестандартния мъж да се включи в бизнеса с разменяне на удари. Двамата заминават за Париж и започват усърдни тренировки.

Морис Тиле се състезава в продължение на 2 години в мачове, организирани в родината му и в Англия. След този период обаче започва Втората световна война. Това кара Тиле да емигрира в САЩ, където

Морис Тиле
Макар да не е официално потвърдено, Шрек е същинско копие на кечиста.

става изключително популярен

Продължава състезателната си кариера като кечист и жъне невероятен успех на ринга. Наричан е непобедимият и става известен под прозвището Френският ангел.

През 1945 г. здравето на французина се влошава. Той вече не е така непобедим и постепенно се оттегля от бойното поле. Умира на 4 септември 1954 г.

И макар в края на живота и кариерата си Морис Тиле вече да не е непобедим, то със сигурност остава незабравим. Защото е нестандартен, упорит, смел и вдъхновяващ. Успял

да избяга от дискомфорта на заболяването си  

и да го вложи в своята спортна кариера. И по всяка вероятност успял да вдъхнови дори създателите на един от най-обичаните анимационни герои – Шрек.


Вижте още историята на първия ни олимпийски шампион
Никола Станчев

Отговор