Кои са две от най-големите заплахи пред човечеството

0
самота климатични промени заплахи
Самотата и климатичните промени са сред най-големите заплахи, пред които е изправено човечеството.

Не е тайна за никого, че човечеството е изправено пред не една и две големи заплахи. И едва ли ще се изненадате, ако ви кажем, че буквално сами копаем трапа, в който утре може да паднем. А дали ще можем да се измъкнем? Твърде рано е да знаем. Пък и това не е особено градивен подход. Вместо да се настройваме на вълната на неизвестността, по-добре да се опитаме да направим нещо сега, когато все още ямата не ни е погълнала.

В началото на 2019 г. от Световния икономически форум (СИФ) предупредиха кои са трите най-големи заплахи пред света. Може да сте очаквали поне една или дори две от тях. Но вероятно ще се изненадате от третата. Става въпрос за икономическата ситуация, климатичните промени и…

САМОТАТА

самота заплахи
Самотата е смъртоносна. А някои хора нямат избор – налага се да се научат да живеят с нея…

По данни на британското правителство, цитирани от Световния икономически форум, самотата е токсична. И то поне толкова, колкото пушенето на 15 цигари дневно. И освен това е с характера на глобална епидемия. Причината може да се дължи на все по-интензивно променящия се начин на живот, особено в големите градове. Електронни устройства, по-малко движение, значително заседяване… Факт е обаче, че сегашният дял на хората, живеещи сами, е без прецедент в досегашната история.

Според Доклада за глобалните рискове през 2019 на СИФ, 50% от живущите в Париж и 60% от жителите на Стокхолм са сами. Великобритания не изостава особено от тази тенденция. От 60-те години на 20 век насам броят на домакинствата с 1 обитател е нараснал двойно до 31%. Повече от половината възрастни хора над 75 години нямат спътник в живота си, а много от тях не са разговаряли нито с роднина, нито с приятел в продължение на повече от месец. Всичко това е по данни на Бюрото за национална статистика на Острова.

самота заплахи пред човечеството
Самотата – страшна нова глобална епидемия.

В САЩ пък е изчислено, че докато през 1985 г. повечето хора са имали средно по трима близки приятели, през 2004 г. броят им е намалял до само двама приятели. А броят на хората, които

изобщо нямат близки приятели

се е утроил. Сред основните причини за това се сочи урбанизацията, която отслабва връзките в семействата.

И в далечен Китай текат подобни процеси. От 1980 до 2014 г. селското население се е стопило наполовина. А сред хората, които са се преместили в градовете, с все по-уверени стъпки напредва и самотата. Тя обаче превзема и общностите, които остават в селата.

Не е много сигурно доколко може да се вини настъпването на новите технологии за тези процеси. Средно хората в днешно време прекарват около 24 часа на седмица в мрежата. Оказва се обаче, че не само самотните хора са склонни да прекарват по-дълго време в социалните мрежи. Същото важи и за тези, които все още не са се усетили в лапите на самотата.

Самотата значително повишава риска от други заболявания на психиката като депресията и различните видове разстройства.


КРАЙНОСТИТЕ ВЪВ ВРЕМЕТО

големите заплахи пред човечеството
Климатичните промени са сред големите заплахи пред човечеството.

Това е определено една от най-опасните заплахи, пред които е изправена планетата понастоящем, по оценка на СИФ. Все по-мощни са ураганите. Все по-екстремни са и жегите, и студовете.

През 2018 г. имаше смъртоносни урагани от САЩ до Филипините. Мощни и смъртоносни горски пожари от САЩ през Гърция, та до Австралия. Потопи в Индия и Япония и вълни от горещо време от Европа до Арктика. А ефектът от климатичните промени е като при катаклизъм. През 2017 г. 39 милиона души са били жертва на сериозна несигурност по отношение на прехраната си с основна причина – климатичните промени. От 2012 г. насам пък се забелязва още спад с 29% по отношение на хранителните стоки и тяхната доставка, в сравнение с 2012 г.

климатични промени заплахи
Климатичните промени са сред големите заплахи пред човечеството.

Учените предупреждават, че колкото повече се променя климатът на Земята, толкова по-крайни ще са проявленията на екстремното време. И все по-големи –

съответните заплахи пред хората

А ако не успеем значително да намалим въглеродните емисии, средната температура на Земята ще се повиши с 3 до 5 градуса. С това рязко увеличаваме и темповете на загуба на живота на планетата, за които ви разказахме неотдавна.

Нивото на моретата и океаните се повишава. А е известно, че в крайбрежни райони, където се очаква повишаване на нивото на водата до 50 см до 2050 г., живеят над 800 милиона души, населяващи 570 крайбрежни градове.


Кликнете тук, за да научите повече за икономическата ситуация в началото на 2019-а като заплаха пред човечеството


Вижте още колко време имаме, за да спасим планетата

Отговор