Закодираната информация в българските шевици

7
шевици
Тази карта, покрита със 140 шевици, е дело на Ирен Величкова. Преди години българката, която живее в Япония, е автор на книгата „Архаични символи в бродерията”.

Българските шевици – една красива бродерия, която не е просто украса. Тя е разказ, символ, кодирана информация… Тя е свидетелство за богатата душевност на нашите предци и стремежа им към красота.

Шевиците носят отпечатъка на мирогледа и нравите на българите (и най-вече на българките) от миналото. Те са неизменна част от живописната и богата българската носия. Винаги разположени по ръбовете. Кръгово – затварящи един кръг. Така избродирани, те символизират житейския кръговрат. Всеки един етап, през който животът на човек трябва да премине, без да бъде пропускан.

Когато в миналото българката е тъкала даровете за чеиза си, бродирайки шевици, тя е влагала своите наричания и пожелания чрез закодираните символи. По

красивите шевици

можело да се съди за това дали жената е все още девойка или вече е омъжена. Как ли? Шевиците върху дрехите на по-младите жени са по-семпли, малко на брой и скромно извезани.

Какви са скритите послания, вплетени в българските магически носии чрез шевиците, може да разберете чрез отделните елементи, които ще ви представим днес. Всяка фигура е код, мъдрост, своеобразен език, на който предците ни са разказвали своите истории.

Шевиците често представляват геометрични фигури. Ето кои са основните и какъв смисъл носи всяка от тях:

shev
Ето как изглеждат основните фигури в българските шевици.

Маказът и Големият Маказ

Маказът, означен с два триъгълника, се нарича още Годеж. От него започва всичко – сливането, разрастването целостта. Големият Маказ пък е Сватба. При него двата триъгълника са проникнати един от друг. Те са символ на осъществилия се Годеж. На сливането в едно цяло.

Канатицата

Този елемент наподобява визуално панделка. Виждали сте го толкова много пъти. Най-често Канатицата се свързва с чипровските килими. Вплитана е в тях отново и отново. Но противно на очакванията ни, този елемент не е типично български. Не! Канатицата може да бъде открита в ръчно изработени изделия, правени на няколко различни континента и в държави като Перу, Индия, Тайланд… Както и на още много места по света.

За пръв път този символ е изобразен 5 хил. години преди новата ера върху глинен съд, открит на територията на днешна Турция. Смята се, че Канатицата е един от най-древните символи, просъществували и запазили се през хилядолетията. В повечето страни тя е символ на

дълголетието или вечния живот

В българската традиция и шевици Канатицата се нарича за Семейството. Свързва се със съюза между мъжкото и женското начало. Проникването вече дава своя плод – поколението, което се заражда в следствие на този съюз между мъжа и жената. А появата на това поколение се изобразява със страничните триъгълници.

След Канатицата идва Голямата Канатица – или Род. Към основната фигура се добавят още два малки триъгълника. Тази фигура е символ на нарастващото семейство. Когато поколението създаде свое поколение, значи е осъществило това, за което е дошло на тази земя. Затова Голямата Канатица се свързва и с плодовитостта.

А разрастването на Рода достига най-високата си точка при Великата Канатица. Досещате се – визуално добавяме още два елемента, които донадграждат базовите, за да им придадат нов смисъл. Този елемент символизира рода, достигнал единна цялост на по-високо ниво – Народа. Този, от който и семейството и родът са неразривна част.
Освен принадлежността към семейство и народност, шевиците предават и послания, свързани с природата и заобикалящия ни свят. С дейностите от ежедневието, работата, труда, храната…


Вижте още за… скритата сила на българските носии


българските шевици
Всяка фигурка и цвят носи скрито послание.

Една от фигурите, свързана с тези кодове, е Дървото на живота. Стволът е настоящето, човешкото битие в този момент. Над него е короната – горният свят, небето. Стволът свързва короната с корените – символ на земята и долния свят. Дървото е образ на вечно възраждащия се живот. То се свързва и с отвъдния свят. Олицетворява цикличния характер на битието – редува се животът със смъртта.


Вижте още… за символите и магията на на българската шевица – разказ на Ирен Ямами


Присъствието на следващия символ може и да изненада хората, които нямат познания в тази област. Това е Свастиката. Свързвана традиционнo и първосигнално с определен вид политически послания. Всъщност този опорочен символ е много стар и натоварен с положителен смисъл. Той е слънчев знак. Свързва се с култа към бог Сварог (swar – свети, блести) и е близко със санскритското swastika, което е пожелание за добро.

Друг древен символ

който може да разпознаете в българските шевици, е Кръстът – символизира началото на живота. Олицетворява двете сили – разрушителната и съзидателната. Кръстът е символ, свързан със слънцето, а в един по-късен етап е припознат от християнството.

Освен тези фигури обаче могат да се видят избродирани и различни животни и растения. Като Петлето (а не кокошката), което е често изобразявано. Петлето, което известява настъпването на новия ден. Зараждането на едно ново начало. То е онова, което прокужда злите сили, чието царство е нощта. Но то е и символ и на мъжкото начало и оплодителната способност.

Нерядко има изобразени растения, някои от тях, свързани със земеделието – лоза и житни класове. Земеделието за българите от миналото е било

нещо сакрално

Те са имали земя, грижили са се за нея, почитали са я. Тяхното битие е било не само обвързано с нея, но и е зависело от нея. Тя им е давала храна и живот.

Понякога обаче тези символи са били вплитани в една по-голяма и обща картина, която придобивала свое собствено значение. Такива са например изображенията на шевици по-долу, поместени в книгата на Иван Коев Българска везбена орнаментика.

shevica 11
Картина от различни фигури.

Според автора едното изображение представлява два чифта китки с по четири пръста. Под ръцете висят две крини, а между тях е поставена отворена книга, от която струят лъчи. Другата фигура (шевица) изобразява лалета и житни класове. А ромбът над тях е слънцето. Според народното тълкуване “ръчичките“ са символ на труда, крините – на богата реколта, а книгата – на знанието. Другата шевица е изцяло свързана със земята. Тук житните класове са символ на плодородието, а слънцето – на благоприятното за добрата реколта време.

“Тези богато символизирани везбени композиции са неоспоримо доказателство, че в съзнанието на нашия трудов народ никога не е отбягвала мисълта за щастието, което той изгражда с работните си ръце, с умение, което осигурява и плодородие. За него трябва, според народа, да се употребяват всички усилия – материални и духовни – за да не се изпуска “из ръце”, пише в книгата си Иван Коев.

Послания предците ни са закодирали не само във фигурите, но и в

цветовете на българските шевици

Най-често срещани са: червеното, бялото, зеленото, жълтото. Всеки от тях има свое значение. Червеният се свърза с кръвта и продължението на живота. Зеленият е израз на вечно възраждащия се живот. Белият цвят е символ на чистотата и младостта. Жълтият се свързва със слънцето, даряващо светлина.

Фолклорното изкуство е предаване на родова памет, на знание, наследявано от поколенията. А шевицата, извезана от сръчната ръка на жената, съхранява тази родова памет. Затова следващия път, когато изровите от скрина на село престилка или покривка, загледайте се и опитайте да разчетете историята, която разказва тази вещ. История на едно семейство, един род, един народ и една земя – извезана с много старание и мисъл, за да носи не само красота в ежедневието, но и да споделя мъдрост.


Вижте още по какъв начин българката скривала душата си в своята престилка

7 КОМЕНТАРА

 1. Най-Българския символ е канатицата!Това че я има в Перу,Индия,Америлка,Тайланд и на много други места по света не я прави по -малко Българска.
  Пообразовайте се малко преди да напишете нещо.

  • …Това, че я има в Перу, Индия, Америка, Тайланд и на много други места по света говори, че ние сме мнооогооо преди тях, това са взели от нас, за да го пренесат там. Оставили сме им кодове и знаци, с които те са продължили пътят си към знанието и познанието!

   • Надявам се че това е подигравка с тези които наистина вярват в подобни глупости. Голям срам за България са такива хора.

 2. Нещо ви е бъгав сайта! Не мога нито да маркирам текст нито да запазя страницата.

  • Дори търсенето не работи!

   И защо не мога нито да копирам нито да paste-вам в коментарите?

  • Привет! След като много от текстовете бях копирани и публикувани в други сайтове без позволение на авторите, решихме да премахнем възможността за директно маркиране и копиране. Всеки обаче може да разпечата текстовете ни. Поздрави!

 3. Здравейте Колеги,

  Нашата фирма произвежда жакардови шевици повече от 60 години.
  Ние подкрепяме всяка една инициатива за съхранениетио на традициите в нашия регион.
  Интересуваме се от информация, свързана с картинки и схеми на българските шевици по региони в страната. Желаем да си закупим книга или списание, което да съдържа подходяща информация.
  С нетърпение очакваме Вашият отговор.
  Поздрави!
  ИСКРА ООД
  тел. 0889 245932

Отговор