Мейлин Чан Кайши: Истинската императрица на Китай

0

Твърде често историята помни имената на велики личности, сложили отпечатък върху света. Някои от тях остават в сянката на своя пол, въпреки закодираното във вените им величие. Една уникална дама обаче е успяла да счупи предразсъдъците на околните и да се наложи сред мъжете. И то във времена, когато да си жена означава да раждаш и да стоиш до печката. Това е историята на Мейлин Чан Кайши.

Тя следва амбицията си да управлява света и има всички основания да смята, че това е възможно. Но се задоволява само с управлението на Китай и създаването на Тайван. Мейлин Чан Кайши е жената, стояла плътно зад Генералисимус Чан Кайши и тази, която Хемингуей нарича

истинската императрица на Китай

императрица на Китай
Сун Мейлин като ученичка в колежа.

Родена е като Сун Мейлин в заможно китайско семейство. На бял свят идва на 5 март 1898 г. в Хонкоу. Тя е четвъртото от шест деца, а името ѝ означава “превъзходна”. Баща ѝ умира твърде рано и грижите за семейството поема брат му Чарлз – човек с модерно мислене и американско възпитание.

Малката Мейлин заминава за САЩ и получава отлично образование. Завършва английска литература и философия в престижния колеж Уелсли, а малко след това и курс за преводачи. Вкусила от свободолюбивия американски дух, съчетан с традициите на Китай, тя се формира като силна личност с изразена позиция за всичко.

императрица на Китай
Сватбена снимка на Сун Мейлин и бъдещият генералисимус Чан Кайши.

Връща се у дома през 1922 г. и среща пленителен мъж, който по лошо стечение на обстоятелствата е женен. Но за решителната Сун това не е спънка. Дори властната ѝ майка, потомка на знатен род, не може да я спре да се омъжи за офицер Чан Кайши. А той не само, че се развежда заради нея, но и приема християнството. Мейлин е убедена, че на Чан му предстоят велики дела и се оказва права.

Той става главнокомандващ на революционната армия. През 1927 г. смачква опит за преврат и взема цялата власт в Китай, като получава титлата гениралисимус. Плътно до него през това време е Мейлин. Тя обаче има амбиции отвъд титлата първа съпруга. И сентенцията, че зад всеки успял мъж стои една успяла жена може би тръгва от Сун, защото качествата, дипломацията и чарът ѝ правят повече политика, отколкото няколко мъже взети заедно.


Вижте историята на друга силна жена и владетелка – Шейха Моза


Мейлин заема постове като министър на авиацията, съветник по въпросите на външната политика, дори военен министър. Реално няма решение, касаещо държавата, което да не е било предварително съгласувано с нея. По време на международни преговори

императрица на Китай
Последната императрица на Китай не си мълчи по време на преговори и често взима отношение.

тя не си мълчи и често взима отношение

Отличният ѝ английски я кара да се меси в разговорите и да поправя преводачите. Тя влиза в полезрението на световните лидери.

Сун е един от първите политици, обърнал внимание на социалната дейност. Тя изгражда домове за сираци и се грижи те да получат образование. През 1937 г. списание Тайм обявява семейство Кайши за мъж и жена на годината. Но Мейлин отива още по-далеч. И решава, че не иска само да управлява Китай, а целия свят.

През 1940 г. в САЩ за президентския стол се борят Рузвелт и Уендъл Уилки. Рузвелт печели, а Уилки заминава на дипломатическа мисия в Китай. Той е поразен от чара на Мейлин, която среща на прием. Явно привличането е взаимно, защото те започват една безразсъдна афера. В него госпожа Кайши вижда не само привлекателен мъж, а и нов лост, с който може да протегне десницата си над любимата Америка.

императрица на Китай
На посещение в Белия дом през 1943 г.

Пред свой близък тя споделя: “Ако Уендъл бъде избран, тогава аз и той ще управляваме света.

Аз ще ръководя Ориента, а Уендъл – Западния свят

Определено истинската императрица на Китай не познава граници, що се отнася до мечти и амбиции. Тя залага честта си на карта и рискува постоянно. Силно се надява, че любовникът и ще спечели следващите президентски избори. Но той умира от инфаркт и това осуетява плана ѝ.

Постъпката на Сун Мейлин поражда лавина от слухове, които стигат до съпруга ѝ. Те разклащат семейния кораб, но тя успява да го успокои и да възстанови мира в дома си. Но цялата история се отразява на Чан Кайши и той взима поредица от грешни решения.

императрица на Китай
Сун Мейлин със съпруга си на корицата на списание Тайм.

През 1949 г. войските на Мао Дзе Дун разбиват тези на генералисимуса и той, заедно с жена си, бяга на остров Формоза, където създават Тайван. Макар и в изгнание, Мейлин и Чан Кайши отново сътворяват нещо безсмъртно. Те се отърсват от загубата, изглаждат различията си и подемат ново начинание.

Вдъхват живот на острова и цялата загубена амбиция се влива в енергия, изградила проспериращ Тайван. Дори и днес малката държава носи величествения отпечатък на първата двойка. Напредничавите им идеи формирали мисленето на местните хора в посока на капитализъм и търговия. Правилата са навсякъде, но се спазват с усмивка. Сградите се строят в духа на фън шуй, с най-съвременни екологични технологии. А културата и изкуството вървят редом с огромните небостъргачи.

Сянката на Мейлин Чан Кайши е навсякъде, дори и днес

императрица на Китай
Една от малкото снимки от последните години на последната императрица на Китай при посещение на официално събитие в столицата на САЩ Вашингтон.

През 1975 г. Чан Кайши умира и след почти 50 години брачен живот Сун остава сама. Последните години от живота си тя прекарва в САЩ, като се занимава с рисуване и благотворителност. През 2000 г. организира собствена изложба, която има голям успех.

До края на дните си Мейлин Чан Кайши живее в огромен апартамент с армия от слуги. Тя няма деца, но оставя в наследство идеите си. Майката на Тайван и бивша императрица на Китай умира на 106 години. Погребана е с почести в Манхатън. Животът ѝ е впечатляващ, а хрониките едва ли знаят и половината от истинските ѝ приключения. Когато човек е роден победител, той не спира. Даже да е изгубил битка, той знае, че тази ситуация носи нова възможност.


Вижте още кои са Дао До – колоритното племе от далечен Виетнам, което има китайски корени

 

Отговор