Гоце Делчев: Един от най-обичаните български комити

Гоце Делчев
Гоце Делчев загива при засада в село Баница.

Гоце Делчев. Едва ли има българин, който да не е чувал неговото име. Или такъв, който да не знае, че безстрашният борец за свобода е сред най-изтъкнатите революционери в нашата история. Днес обаче в Lifebites.bg искаме да ви разкажем освен за тези му добре познати качества и за онези – чисто човешките. Както и да споделим някои любопитни подробности от живота и делото на този голям българин.

Георги Николов Делчев (както е истинското име на Гоце Делчев) се ражда на 4 февруари 1872 г. в Кукуш, тогава част от Османската империя, днес – Килкис, Гърция. Родителите му – Никола и Султана Делчеви, са обикновени хора от народа. Занимават се основно със скотовъдство.

Гоцевото детинство минува, разбира се, без твърде сложни грижи за възпитание и пр. нови работи у нас. Той расте под своеобразната строгост на баща си и под прекалената благост на майка си.” – пише талантливият български писател и поет Пейо Яворов в своята биографична книга Гоце Делчев.

Малкият Георги е едно от деветте деца на семейство Делчеви. Има 5 сестри – Руша, Цоца, Тина, Велика, Елена и трима братя – Димитър, Милан и Христо. По време на ученическите си години Гоце Делчев се оказва

изключително любознателен

и успешен по всички предмети, заложени в училищната програма.

Гоце между другарите си в кукушкото училище, по-напред в униятското и после в екзархийското, се отличава с ранни умствени способности и с трогателно наивен стремеж към висока добродетел.” – разказва Яворов.

Гоце Делчев
Гоце Делчев с приятеля си Гоце Имов като юнкери.

Гоце Делчев продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия Св. св. Кирил и Методий. Докато учи там, той създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. Съвременниците на революционера го описват като изключително задълбочен и интелигентен човек.

През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но малко преди да го завърши е изключен, заради участието му в социалистически кръжок. В резултат на това Гоце Делчев решава да пренасочи усилията и уменията си, като се включи в борбата за освобождение на Македония. Така започва дългият му и изпълнен с препятствия революционерски живот.

Благодарение именно на този трънлив път и личните му възгледи по отношение на Велика България, Гоце Делчев се превръща в един от

най-тачените и обичани български комити

През есента на 1894 г. революционерът е назначен да преподава в екзархийското училище в Щип. Там той се среща повторно с Даме Груев, който вече е един от създателите на Български македоно-одрински революционни комитети (БМОРК), и не след дълго самият Гоце Делчев се включва в редиците на организацията.

А по-късно дори се превръща в неин фактически ръководител

Той, също като Апостола на свободата Васил Левски, вярва, че всички части на България трябва да се освободят и да бъдат едно общо цяло.

Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото българско отечество.” – казва самият Гоце Делчев пред събратята си.


Вижте историята на друг българин, борец за свободата на Македония – Ениджевардарското Слънце


Гоце Делчев преподава, учи, създава множество комитети на различни места из цялата страна, помага за изграждането на стабилна организационна вътрешно-революционна система. Като главен ревизор на четите, той предприема няколко обиколки из Македония, Одринска Тракия и Родопите. Гоце Делчев лично води и мащабна кореспонденция с всички ръководители на революционни окръзи в цялата страна.

Гоце Делчев Пейо Яворов.
Гоце Делчев с първия му биограф – поета-революционер Пейо Яворов.

През лятото на 1896 г. участва в работата на Солунския конгрес и по-късно изработва заедно с Гьорче Петров устава и правилника на БМОРК.

И думите, и действията

на заемащия ръководни позиции Гоце Делчев тежат на мястото си. Дори избухването на мечтаното въстание срещу поробителите, което е гласувано в негово отсъствие, се отлага. Причината – при завръщането си той изразява становище, че бойните чети все още не са достатъчно добре подготвени.

Най-големото престъпление, което може да направи един деец наш пред народа и историята, то е да подигне едно преждевременно и неподготвено въстание – това ще бъде ни повече, ни по-малко едно самоубийство.“ – убеден е Гоце Делчев.

Вътрешната революционна организация се води от Делчев и Даме Груев,

по примера на водената от Васил Левски ВРО 

Тя подготвя поробения български народ сам да се вдигне и да извоюва свободата си. За разлика от тях, Върховният комитет, оглавяван от офицери, иска това да се случи чрез атентати и чети, нахлуващи отвън. Да се предизвикат „кървави турски изстъпления над местното население“, както пише в своите хроники Стефан Цанев. А тези изстъпления по-късно да се използват като повод България да обяви война на Турция и чрез помощ отвън да се освободи Македония. Гоце Делчев обаче възразявал:

Престъпно е да се освобождава един народ чрез преднамерено създавани пожарища и касапници.”

Именно твърдата позиция и отстояването на човешките добродетели във всеки един аспект, превръщат Гоце Делчев в идеал за множество негови съвременници. Прави го и истински герой в очите на много поколения след това. Защото е мъдър, истински, целенасочен, справедлив и непоколебим в отстояването на правдата и бъдещето на страната си.

Както знаем, хора като него и други видни революционери винаги са били

истинска заплаха и трън в очите на османците

Ето защо в онези времена комитите са постоянно наблюдавани и преследвани.

Това е и причината в началото на май 1903 г. Гоце Делчев да попадне в засада в село Баница, Серско. Няколко чети се събират на среща там. Има спорове около това кой е докладвал на турците местоположението на българските борци за свобода. И въпреки това предателството е факт. Докато поробителите проверяват всяка къща, търсейки български комити, Гоце Делчев повежда четата си извън Баница, с мисълта да спаси от опожаряване селото. Но още при появата им турците изсипват купища куршуми върху тях. Един попада точно в гърдите на смелия Гоце Делчев и той пада мъртъв в боя.

Гоце Делчев
Кюстендил 1902 г., Баба Дона Ковачева, Марко Секулички, Гоце Делчев, Михаил Герджиков, Петко Пенчев и Тодор Станков.

Петнадесет часаспомня си съратникът му г. Хаджи Димовтурците не посмяха, от куршумите ни, да приближат нашите убити.  Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, приведен сякаш върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата… Защото осиротяваше цял народ.“ – из Хрониките на Стефан Цанев.

Датата е 04 май 1903 г.

Любопитен факт е, че Гоце Делчев имал

страшен сън точно в нощта, преди да бъде убит

По-късно запознати определят този сън като “пророчески”.

В своята любов към хората Гоце беше истински човек; в своята самонадеяност  – истински борец; в своето ясновидство –  истински пророк…” – пише Яворов в биографичната си книга за революционера.

Но Гоце Делчев не си е отишъл. Не е забравен. Няма и да бъде! И дори толкова години по-късно и българи, и македонци продължават и до днес да си спомнят за него като за един от най-смелите и верни комити, посветили живота си на освободителните борби на българите.

В знак на признателност на негово име са кръстени множество географски обекти. Сред тях попадат град Гоце Делчев в България, както и селата Ново Делчево (край Сандански) и Делчево (област Благоевград). Също хребетът Делчев (Delchev Ridge) и връх Делчев (Delchev Peak) на остров Ливингстън, Антарктида. Както и най-високият връх на планина Славянка – Гоцев връх (2212 м). Разбира се, признателността към него не свършва до тук. Името му носят също много улици, квартали и училища у нас и в Македония.


Вижте продължението на историята след смъртта на Гоце Делчев, а именно как избухва най-голямото българско въстание – това на Илинден, Преображение и Кръстовден

Отговор