Шейха Моза: Владетелката на Персийския залив

0

Всеки е чувал за Шехеразада и нейните приказки от хиляда и една нощ. За да си любима на султан с харем, трябва да се отличаваш не само с красотата си. Образът на екзотичната арабска жена и легендите за бляскавия ú ум обаче днес се е скрил зад бурката и се е изкривил от стереотипи и предразсъдъци. Но има една съвременна принцеса, която доказва, че жената има своето достойно място дори и в свят, отреждащ ú второстепенна роля.

Тя се казва Моза бин Насер ал Миснед и носи званието шейха. Според семейния си статус е втора съпруга на катарския емир шейх Хамад бин Калифа ал Тани. А според списание Форбс

шейха Моза е сред 100-те най-влиятелни жени в света

Нейната история е жив роман, който продължава да се пише.

Родена е през 1959 г. в северен Катар. Има късмета да е дъщеря на богат бизнесмен и прекарва детството си в пътувания. Възпитана е като модерна жена, уважаваща исляма.

Катар
Модерен Катар днес. Photo credit: Mohamod Fasil via Foter.com / CC BY

Едва на 18 години е сгодена за бъдещия владетел, но това не я спира да завърши образованието си. Моза получава бакалавърска степен по социология в родината си, след което защитава докторантура в американския университет Virginia Commonwealth. Досегът ú с различни световни дестинации и култури формира в нея реформаторско мислене. Благодарение на него списание Time я нарежда сред 25-те най-влиятелни личности в Средния Изток.

Но началото на нейното израстване не е толкова лесно

шейха Моза
Шейха Моза е застъпник на правата на жените в Арабския свят. Снимка: http://sheikhamozahfashion.tumblr.com/

Веднага след брака си тя започва да ражда деца и влиза кротко в ролята на добрата майка. Дава живот на седем принца и принцеси – пет момчета и две момичета. Емирът има три официални съпруги, като Моза е втора. Това би трябвало да ú дава по-скромни права в семейството. Но в действителност, тя притежава завидно влияние. Между другото, всички жени около нея са покрити от горе до долу, като повечето имат само малък процеп, през който да виждат… Но Моза няма нищо общо с тях дори и в това отношение.

През 1995 г. нейният съпруг сяда на престола като официален владетел на Катар след безкръвна революция. Имащ подкрепата на петролния свят и Запада, той издига страната си до една от най-богатите държави в света. Годишният доход на глава от населението е 100 хил. долара. Но това, което много хора не знаят е, че зад емира и неговите решения стои железният ум на любимата му Моза. Нейните дипломатични и бизнес умения ú спечелват прозвището Сивия кардинал на Персийския залив.

Без да пренебрегва традициите и с голямо уважение към религията

бавно, но упорито шейха Моза променя представите на света за себе си и за арабската жена. Няма съмнение, че е намерила ключа към сърцето на своя принц. Засилвайки влиянието си върху него, тя се превръща в един от най-ревностните защитници на женските права. Бори се за правото на жените да гласуват, да шофират и да избират образованието си.

шейха Моза
Шейха Моза и съпругът й – шейхът на Катар в австрийското външно министерство. Photo credit: Österreichisches Außenministerium via Foter.com / CC BY

Тя самата скандализира ислямското общество като се показва публично с открито лице и вместо черен хиджаб, винаги носи величествен тюрбан. За нейната елегантност и стил се носят легенди. Моза се появява със съпруга си на различни срещи по света, като винаги впечатлява с отлични обноски и кралско поведение.

Името на шейха Моза се спряга все по-упорито, когато се говори за Катар

За никого няма съмнение коя е първата дама и колко е голямо влиянието ú. Срещите ú с лидери от цял свят допринасят за възхода на емирството. В книгата Владетелите и жените на британеца Осама Фаузи тя е наречена тайното оръжие на емира и основен двигател за извършването на т. нар “кадифена революция”, свързана с модернизизацията на Катар.

Тя става президент на Висшия съвет за семейни дела и вицепрезидент по образованието в Катар. Представител е на ЮНЕСКО в областта на образованието и получава наградата на британската организация Кралски институт за международни отношения Чатъм хаус за принос в международните отношения.

шейха Моза
Шейха Моза дава кураж на малко дете, преживяло сърдечна операция. Снимка: http://sheikhamozahfashion.tumblr.com/

Благодарение на шейха Моза, в родината ú над 60% от студентите са жени. В столицата Доха построява кампус, наречен Град на образованието и кани преподаватели от цял свят да четат лекции в университета.

Основава фондация Катар за образование и работи по мащабен проект

Дай образованието на детето

Има грижата за финансирането и управлението му, като цели да достигне до деца от военни райони и бедни страни в повече от 34 държави. Тази дейност носи на шейха Моза редица звания и степени от различни световни университети като Imperial College London, Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University и т.н.

Шейха Моза има отношение и по всички останали въпроси, касаещи родината ú. Тя създава Арабски демократичен фонд за насърчаване на свободните медии. Отново благодарение на нея през 2008 г. се създава Парк на науката и технологиите в Катар, в който инвестират гиганти като Microsoft, Shell и General Electric.

шейха Моза
Моза е дама на Ордена на Британската империя. Снимка: http://sheikhamozahfashion.tumblr.com/

Това не остава незабелязано от световните лидери. През 2010 г. кралицата на Великорбитания я прави Дама на Ордена на Британската империя. Говори се, че благодарение на влиянието на шейха Моза сред членове на ФИФА, Катар получава правото да бъде домакин на световното първенство по футбол през 2020 г.

Блестящият ум на шейха Моза е съчетан с уникална визия

за която се грижат дизайнери от най-висока класа. През 2011 г. тя е в челната тройка на списание Vanity Fair за най-стилна дама в света. Модата ú е слабост – обича да ú се наслаждава от първия ред. Бижута и дрехи на Кристиан Диор, Шанел, Армани, Картие и много други са част от гардероба ú. Именно семейството ú купува модна къща Валентино за 857 млн. долара и инвестира в едни от най-скъпите магазини в света. Злите езици коментират, че перфектната ú визия се дължи на 12 пластични операции. Но дори да е така, класата и осанката не могат да се добавят със скалпел.

шейха Моза
Шейха Моза със съпруга си – бившият емир на Катар шейх Хамад бин Калифа ал Тани . Снимка: http://sheikhamozahfashion.tumblr.com/

Един изключително любопитен факт. Съпругът на Моза шейх Хамад през 2013 г. абдикира от престола, предавайки властта на избран от него престолонаследник. Новият емир на Катар шейх Тамим е син на Моза, втората съпруга, макар по право това да трябва да е син на първата съпруга. Общият брой на децата на бившия шейх на Катар е 27, но за повечето от тях, както и за другите му две съпруги не се знае много.

Разбира се, има и

не малко врагове на кралското семейство

Основната им теза срещу владетелите е, че фамилията е твърде агресивна по отношение на газовата политика, чрез дъмпинг на цените. Говори се, че Катар има връзка със спонсориране на различни радикални групи, но това остава в сферата на клюките. Настоящите бизнес амбиции на семейството са свързани с нефт, газ, злато, търговия, туризъм, като навсякъде се чува думата на Моза.

Силата и енергията на шейха Моза са неоспорими. За да си толкова почитана и уважавана жена в свят, които поставя нежния пол в сянка, без съмнение трябва да притежаваш качества, достойни за кралица. И по всичко личи, че шейха Моза е такава.

Вижте още: Първата жена-фараон Хатшепсут: най-великата сред дамите

Отговор