Музикални инструменти, за които никога не сте чували

музикални инструменти
Знаете ли какво е това? Представяме ви 7 музикални инструмента, за които вероятно не сте чували.

Изкуството няма граници, а любовта към музиката и изобретателският дух на хората сътворяват истински чудеса.  Като например тези невероятни музикални инструменти, за които вероятно не сте чували, подбрани от ATI.

#1 The Majestic Bellowphone /Величественият Звънкофон

1 magestic
Снимка: VICE

Негов създател е Леонард Соломон. Въпреки че инструментът изглежда като подарък, който някой клошар ще получи за Коледа – не се подвеждайте от странния му външен вид. Ръчно конструиран от влакови свирки, закачалки за дрехи, тостери, велосипедни звънци и различни предмети от бита, той може да произведе доста сносна мелодия и да изсвири всичко от Моцарт до Брамс.

Вижте и самия Bellowphone в действие:

Соломон не спира дотук и изобретява още един подобен инструмент Оmphalapompatronium. Нестандартните симфонии на странния изпълнител се приемат с голям интерес от меломаните по целия свят.

#2 AK-47 Guitar/ Китара АК-47

2AK
Снимка: Spokeo

3AK

“Правете музика, а не война” е посланието на Цезар Лопес. Той е посветил живота си на това да

превръща оръжия, които отнемат животи в музикални инструменти

Така те придобиват нов смисъл и носят живот с музиката си. Прекрасна идея, нали?

Нестандартната китара е изобретена през 2003 г. в отговор на насилието, от което отдавна страда родният град на Лопес – Богота, Колумбия.

Музикалният инструмент е наречен Escopetarra и звучи ето така:

 #3 Holophonor / Холофонор

4
Снимка: Comics Alliance

Доста странен на пръв поглед, нали? Всъщност това не е никак чудно, като се има предвид, че първообразът на този инструмент е показан в анимационния научно-фантастичен ситком Футурама.

Холофонорът действително представлява кларинет

който трябва да проектира холограми, докато свири. Музикалният инструмент е бил изработен по специална поръчка на клиент на Volpin Props. За съжаление, той все още не може да проектира холограми, но е зареден с проблясващи LED светлини.

#4 Pikasso Guitar / Китара Пикасо

6

Тази единствена по рода си китара била направена от своята създателка Лутиер Линда Мансер, след като била предизвикана от джаз–китаристка да направи инзтрумент с възможно най-много струни. Така и станало.

Този уникат има 42 струни

Изработката отнела 2 години. Вдъхновяващият инструмент тежи 6,7 килограма.

#5 Laser harp / Лазерна арфа

8

Когато чуем “арфа” в съзнанието се появява образът на онзи изящен предмет, на който свирят нежни, ангелски създания. Не и в този случай! Запознайте се с Лазерната арфа – лазерът се разделя на снопчета, като предварително е свързан със синтезатор.

Jean Michel Jarre concert in Dresden - 4 November 2011
Снимка: Greg Rybczynski

Този инструмент се завърна, след като направи дебюта си през 80-те години, като стана запазена марка на неповторимия Жан Мишел Жар. Много скептици си мислеха, че това е някаква измислица и че той не свири реално на арфата, но изпълнителя разби тези съмнения като използва Лазерната арфа на концерт на живо.

#6 Singing Ringing Tree / Пеещо, звънтящо дърво

10
Снимка: Tonkin Liu

Това наистина е странно изобретение. Този виещ срещу вятъра музикален инструмент е висок 3 метра и е направен от стоманени тръби, които били изработени и тонално настроени и всъщност е скулптура. Направена е през 2006 г., като част от проекта Panopticons. Тя печели награда за архитектурата си, но все пак си остава един от най-страховито звучащите музикални инструменти.

#7 Vegetable Orchestra / Зеленчуковият оркестър

12

Това не е точно един инструмент. Това са много инструменти, направени по елементарен, да кажем напълно екологичен начин.

Може пазаруването да ви изглежда скучна работа, но това далеч не е така за група виетнамски ексцентрици. Те обикалят пазарите, за да открият най-подходящите зеленчуци, които да превърнат в музикални инструменти. Зеленчуковият оркестър свири на зеленчуци, от които след всеки концерт правят супа и раздават на феновете си.


Вижте още… Андреа Бочели и изкуството на тишината

Отговор