Първи опит за прекосяване на Гренландия от българин

Вишан Крайнов се впуска в едно от най-големите полярни приключения

През периода април-май 2016 г. група от шестима изследователи, сред които един българин, ще направят опит да прекосят ледената пустош на Гренландия.

Това е първият път, в който българин ще участва в покоряването на арктическия остров. Неговото име е Вишан Крайнов – планински водач и пътешественик.

Експедицията се планира да бъде осъществена в рамките на 30 дни. Целта е да се изминат 600 км., при температура между -5 и – 30 градуса, с багаж над 50 килограма за всеки участник, само с помощта на ски и шейна. Маршрутът минава над Северния полярен кръг, като се върви само върху лед и сняг.

untitkl;led

Пресичането на Гренландия е сред най-престижните полярни предизвикателства.

В българската история все още няма човек, който да го е извършил. 38-годишният Вишан Крайнов има уникалната възможност да стане първият ни сънародник пресякъл най-големия остров в света. Той се включва в експедицията, за да се подготови за следващото и най-голямото предизвикателство – достигане до Южния полюс със ски.

Освен постигането на национален рекорд, Вишан има и още една цел. Българинът иска да отдаде почит на великия полярен пътешественик, изследовател, океанограф и хуманист, който първи е прекосил Гренландия още през 1888 г. – норвежецът Фритьоф Нансен. След края на Първата световна война, като върховен комисар на ОН за бежанците, той помага на много български (и европейски, като цяло) бежанци от Западна Тракия да се завърнат по родните си места. През 1922 г. дори получава Нобелова награда за мир. В рода си Вишан има близки с такава съдба и вярва, че пресичането на Гренландия е достоен начин да отдаде почит и благодарност към Нансен.

Отговор