Любопитни факти за „Игрите на глада“

Четирите части на филма „Игрите на глада“ („The Hunger Games) [„Игрите на глада“ (2012), „Игрите на глада: Възпламеняване“ (2013), „Игрите на глада: Сойка-присмехулка – част 1 (2014) и „Игрите на глада: Сойка-присмехулка – част 2 (2015 г.)] създадени по едноименния роман на писателката Сюзан Колинс, се нареждат сред най-гледаните филми в боксофис класациите, реализирали огромни приходи от продажби по целия свят.

Действието се развива в постапокалиптичен свят, в който правителство, наречено Капитола, е упълномощено да управлява света, след настъпилите катаклизми. Ежегодно правителството организира телевизионно състезание – „Игри на глада“, в което се съревновават 12 участника от дванайсетте окръга, на които е разделена територията на страната. Целта е да оцелееш до края, като момичета и момчета на възраст от 12 до 18 години са принудени да се избиват едни други, защото накрая ще оцелее само един.

MV5BNzkzNzI3ODM4NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzI1OTM1MDE@__V1__SX1223_SY556_

17-годишната Катнис Евърдийн (в ролята Дженифър Лорънс) се записва за участие в игрите, за да предпази по-малката си сестра, която е избрана за представител от техния окръг.

Поредицата е живописна, изпълнена с напрежение и наистина много завладяваща за зрителите.

Тези филми бяха моят живот за толкова дълго време, че трябваше да са преди всичко останало. Също така имах и връзка с някого през тези 5 години и това беше моят живот. Така че моят живот беше този човек и тези филми, и ние скъсахме почти по същото време, в което аз завърших филмите“ – споделя Дженифър Лорънс.

LifeBites.bg се порови и извади няколко любопитни факта за „Игрите на глада“, които остават зад кадър и за които повечето фенове на поредицата дори не подозират.

MV5BMTY4NTIzNDA3NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjIzNTYyNzE@__V1__SX1223_SY556_

Оглушаване

Актрисата Дженифър Лорънс получава силно възпаление на ушите, след заснемането на няколко подводни сцени в частта „Възпламеняване“. Инфекцията има тежки последствия и води до частична загуба на слуха в едното ухо на Лорънс.

Азбуки

Книгата на Сюзан Колинс – „Игрите на глада“ е преведена на 26 различни езика. Филмът – на цели 51.

Перуки

По време на снимките на първата част от поредицата са използвани 450 перуки.

MV5BMTYwMDk2ODY4OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzM1OTM5NTE@__V1__SX1223_SY556_

Чеснови целувки

Според актьора Лиам Хемсуърт (в ролята на Гейл Хоторн), Дженифър Лорънс нарочно ядяла чесън или риба тон преди сцените, в които двамата трябвало да се целуват.

Аутфит

Актрисата Елизабет Банкс прекарвала по 2 часа и половина на гримьорския стол, за да постигне визията на своята героиня – Ефи Тринкет.

MV5BMjA1MjExNzgxMl5BMl5BanBnXkFtZTcwNjk2NjExNw@@__V1__SX1223_SY556_

Талант

Франсис Лорънс е режисьор на 3 от 4-те части на „Игрите на глада“ (всички без първата). Но освен филми той е режисирал и няколко видео клипа, сред които този към песента „Bad Romance” на Лейди Гага, „Run the World (Girls)” на Бионсе и други.

Сървайвър

Завидните умения на Катнис да ловува били вдъхновени от интереса на Сюзан Колинс към книги посветени на оцеляването. Освен това тя използвала и своите спомени от личния опит на своя баща в ловуването, който той придобил по време на Голямата депресия.

Бързо четене

За да влезе в образа на своя герой – Пийта Меларк, актьорът Джош Хъчърсън прочел всички книги от трилогията „Игрите на глада“ само за 5 дена.

Снимки: IMDB
Снимки: IMDB
Митология

Сюжетът на „Игрите на глада“ е силно повлиян от гръцката митология. Особено от мита за Тезей и минотавъра.

Забрана

След като излиза, първата част на филма е забраненa във Виетнам, заради насилието и кървавите сцени с деца, заснети в него.

Отговор