Халден – най-луксозният затвор в света

0
най-луксозният затвор
Халден впечатлява с модернистичната си архитектура.

Индивидуални луксозни бани, кухни, оборудвани са най-добрите уреди, фитнес и стена за катерене… Това не е най-новият бутиков хотел, а Халден – най-луксозният затвор в света, който се намира в Норвегия.

Screen Shot 2015-12-19 at 18.44.15
Том пребивава в крилото за затворници с проблеми с наркотиците.

Строежът на мястото за лишени от свобода, чиято стойност 20 млн. евро започва преди 10 години. Според официалните данни в края на 2015 г. в него са пребивавали 252-ма затворници. Голяма част от тези хора са убийци, изнасилвачи и педофили. Въпреки това те излежават присъдите си в

най-луксозният затвор в света

Какви са удобствата, които класират Халден на първо място в тази неформална класация? Да започнем с това, че всеки затворник разполага със собствена стая с мини-бар, телевизор с плосък екран и луксозна баня.

Screen Shot 2015-12-19 at 18.44.18
Всеки петък в затвора пристига имам, който се моли с вярващите.

Но може би най-голямата екстра е, че на прозорците няма решетки. Причината? Логично – по този начин влиза повече светлина. Единственото, което всъщност напомня на обитаващите го, че се намират зад решетките, пък било то и на най-луксозния затвор в света, е 6 метровата стена. Голяма част от нея обаче е скрита от гъста растителност.

29Norwegian_ss-slide-U7UB-blog427
Единственото, което напомня на пребиваващите в Халден, че се намират в затвор е 6-метровата стена.

Всеки 15 от стаите разполагат с обща кухня. Тя е оборудвана с всички необходими уреди, както и със своеобразна дневна с удобни канапета и маси. В Халден има фитнес, стена за катерене, музикално студио и луксозна библиотека.

Screen Shot 2015-12-19 at 18.47.38
Кухнята на затвора е оборудвана с всички необходими уреди.

Коридорите на това любопитно място са покрити с марокански плочки, а по стенети им са наредени фотографии. Още една любопитна подробност. Преди време управата на затвора наема норвежкият художник Долк, за да нарисува

стенопис на стойност 1 млн. долара

Да, съвсем правилно прочетохте! Графитът изобразява затворник в униформа, който носи топка на верига (може да го видите на снимката по-долу).

Graffiti_by_Dolk_in_Halden_prison
Графит на норвежкия художник Долк за 1 млн. долара краси една от стените.

Архитектът на затвора Нанс Хенрик Хойлунд казва, че затворът е проектиран така, че а не подбужда затворниците към престъпления след излизането им от него. Хойлунд твърди, че най-важното нещо е затворът да изглежда във възможно най-голяма степен като света отвън и да не подтиква лишените от свобода към агресивни действия и създаване на конфликти.

HHH-900x330
Архитектът на затвора Нанс Хенрик Хойлунд.

Управата на Халден е категорична, че най-луксозният затвор в света, който се разпростира на площ от 75 акра, помага за намаляване на без това ниската престъпност в Норвегия. Според статистиката, в Норвегия само един от пет затворника се завръща зад решетките след като бъде освободен. Интресно, нали?


Вижте още… как изглеждала Норвегия в началото на 20-и век

Отговор