Постерите на всички модерни олимпиади

0
олимпиади
Бягане на 100 метра по време на първите летни олимпийски игри в Атина през 1896 г.

В периода 5-21 август, 2016 г. в Рио де Жанейро, Бразилия ще се проведат XXXI-те летни олимпийски игри. Това ще е първата олимпиада, проведена в Южна Америка, но тя е специална и поради една друга причина. С игрите в Рио тази година ще бъдат отбелязани 

120 години от първите модерни олимпийски игри

които са проведени през 1896 г. в Атина. Тогава домакините от Гърция печелят повечето от медалите – и по-точно общо 47.

Двадесет и осем години по-късно в Шамони, Франция се провежда първата Зимна олимпиада (успоредно с летните олимпийски игри в Париж). Състезават се общо 258 спортиста (247 мъже и 14 жени) от общо 16 страни, като дамите участват единствено в индивидуалните и отборните състезания по фигурно пързаляне. Германия и СССР не получават покани за игрите (заради Първата световна война).

В Зимните олимпийски игри безспорен фаворит до момента е Норвегия, която е печелила общо 263 медала. В летните – първенец са САЩ, които са завоювали общо 2189 медала.

Всички знаем, че емблемата на игрите са пет олимпийски кръга, които представляват петте основни района в света – Африка, Северна и Южна Америка, Азия, Европа и Океания, а всеки национален флаг в света включва един от цветовете им – синьо, жълто, черно, зелено и червено.

Lifebites.bg ви предлага да проследите как този символ е използван в

постерите, с които са представяни и рекламирани всички олимпиади през последния век

като разгледате селекцията от плакати от всички олимпиади в галерията по-долу. В нея не само ясно може да се усетят тенденциите в графичния дизайн през различните десетилетия, но и да се проследи историята на олимпийската традиция.

Вижте още: Древна Олимпия: корените на олимпизма

Отговор