Есента в книгите – литературна красота

В сезона на повечето часове у дома посягаме към книгите, за да изживеем есента по най-красивия възможен начин – литературния. Вижте любимите ни цитати в Топ 10 от нашата библиотека!

0
есента в книгите
Есента и книгата - романтично и красиво. Снимка: Florin Gorgan / Foter / CC BY-SA
Ще поговорим за есента в книгите. Започваме с края на лятото, разбира се…
есента в книгите
Рей Бредбъри във Вино от глухарчета

“Очакваше се да бъдете тъжни през есента. Част от вас умираше всяка година, когато листата капеха от дърветата и техните клони остава голи срещу вятъра и студа. Но знаехте, че така, както реката ще потече отново, след като е замръзнала, така винаги щеше да дойде пролетта. А когато студените дъждове продължаваха и убиваха пролетта, сякаш един млад човек е умрял напразно.”

Ърнест Хемингуей в Безкраен празник


есента
Узрялата земя.

“В никое друго време (в сравнение с есента) Земята не позволява да бъде вдишана с едно ухание – узрялата Земя; ухание, което по никакъв начин не отстъпва на аромата на морето, горчиво, когато се доближава до вкусването, и по-медоносно сладко, когато усещаш, че докосва първите гласни струни. Съдържащо дълбочина вътре в себе си, тъмнина, почти наподобяваща гроб.”

Райнер Мария Рилке в Писма до Сезан


“Беше есен. От двете страни на пътя се простираха оголените нивя, жълти от неравно окосените стърнища, които покриваха пръстта като зле обръсната брада. Обвита в мъгла, земята сякаш димеше. Високо в небето пееха чучулиги, из храсталаците чуруликаха други птици.”

Ги дьо Мопасан в Мис Хариет


есента
Есента като сезон на началото.

“Април никога не е бил от особено значение за мен, есента ми изглежда сезонът на началото, пролетта.

Труман Капоти в Закуска в Тифани


“За нея удоволствието от подобна разходка се състоеше във физическата умора и радостта от хубавия ден, в последните усмивки на годината, отправени към жълтокафявите листа и посърналия жив плет, в това, че можеше да повтаря някои от хилядите поетични описания на есента – сезонът, оказващ някакво странно, неуловимо въздействие върху чувствителните и възвишени хора, сезонът, който бе изтръгнал от всеки добър поет поне едно описание или няколко прочувствени реда.“

Джейн Остин в Доводите на разума


есента
Събирам грижите си и ги заравям…

“През есента събирам всички мои грижи и ги заравям в градината си. Когато пролетта отново дойде, тогава в градината израстват красиви цветя.”

Халил Джубран в Пророкът


Толкова съм щастлива, че живея в свят, в който има октомври!”

Луси Монтгомъри в Анн от фермата Грийн Гейбълс


“Когато се захлади през есента, животът започва наново.”

Франсис Скот Фицджералд във Великият Гетсби


“Ти знаеш как е:
ако погледна
кристалната  луна, червения клон
на бавно пристъпващата  есен в моя прозорец,
ако докосна
близо до огъня
ситната пепел
или набръчканото тяло на дънера,
всичко ме понася към теб,
като че всичко, което съществува,
аромати, светлина, метали,
бяха малки лодки плаващи
към твоите острови, които чакат  за мен.”

Пабло Неруда в Ако ме забравиш


Вижте още: 5 велики писателя за магията на писането

СПОДЕЛИ
Предишна статияКак половите роли и стереотипи влияят на живота ни
Следваща статияГеорги Линев: Българският Бен Афлек, чиято музика покорява Холивуд
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор