Историята зад първата гей целувка, излъчена на олимпиада

Хомосексуалната двойка, целунала се пред камерите на игрите в Пьонгчанг, спасила от смърт 90 кучета в Южна Корея

0
гей целувка
След състезанието Кенсуърти се озова в прегръдките на своя партньор. ©Instagram

“Направих го, целунах го, показах любовта си и бе невероятно”, коментира американският фристайл скиор Гъс Кенуърти по повод неговата гей целувка с партньора му в живота, излъчена от ПьонгЧанг 2018.

Заради нея вече седмица след финала на олимпийските игри никой не говори за представянето на Кенуърти в своята дисциплина от ските свободен стил – слоупстайла. Нито за факта, че скиорът се включи в състезанието със счупен палец и хематом в бедрото.

Онова, от което целият свят се вълнува и продължава да се вълнува, е целувката. Защото, за добро или лошо, тя бе

първата гей целувка

излъчена в историята на олимпийските игри. “Не знаех, че този момент е бил заснет”, каза по-късно Кенуърти. След спускането си в състезанието, той се озова в прегръдките на своя партньор – актьора Матю Уилкъс, придружаващ го в Пьонгчанг. Двамата импулсивно се целунаха, което се оказа уловено и излъчено от камерите.

целувка
Гъс Кенсуърти ще остане в историята с първата гей целувка, излъчена по време на олимпиада.

Впоследствие слоупстайл-скиорът изрази радост, че е станало така. Той дори качи стоп кадър от записа в своя Instagram профил. И под поста си написа:

“Като дете не съм и мечтал да видя гей целувка по телевизията или на олимпиада. Но ето че за пръв път в историята някое дете, което седи пред екрана вкъщи, може!”

Американецът започна публичните си изяви в подкрепа на хомосексуалните още на церемонията по откриването. Той бе обявен от медиите за

неофициалния знаменосец

на своята общност заради думите си: “Ние сме тук. Ние сме особени. Свиквайте с това. Своеобразният лозунг също привлече общественото внимание, след като бе публикуван онлайн в Twitter под снимка с целувка.

Този път Кенуърти целуваше (но само по бузата) свой колега – американския състезател по фигурно пързаляне Адам Рипън. Двамата станаха първите открито хомосексуални атлети в зимните спортове още с пристигането на делегацията на САЩ в Пьонгчанг.

Още преди 2 години, когато Кенуърти призна сексуалната си ориентация публично, той каза, че го прави с надеждата да няма повече спекулации по темата. И с молбата да не му бъдат приписвани определения като гей скиор, а да продължава да бъде възприеман просто като скиор.

Роденият във Великобритания американец е сребърен медалист от Сочи 2014 и

световен вицешампион

в слуопстайл ските. На олимпиадата в Пьонгчанг тази година остана едва 12-и. Поражение, което не сломи духа му. Още повече, че с натрупаното си богатство от 300 хил. долара Кенуърти попадна на шесто място в класация за най-богатите спортисти, състезавали се в Южна Корея.

“Тръгвам си от тези игри по-удовлетворен, макар и без медал, отколкото от последните”

– каза атлетът, очевидно визирайки мечтаната откритост и получената подкрепа по отношение на личния си живот по време на олимпиадата.

целувка
Кенсуърти и Матю

След края ѝ Кенуърти и приятелят му продължиха да получават симпатии от публиката. Двамата проявиха страхотен жест на човечност, спасявайки 90 кучета от ферма в Република Корея. Влюбените убедили собственика на развъдника да пусне четириногите и уредили, с помощта на Humane Society International, животните да бъдат откарани до САЩ и Канада за осиновяване.

“Знам, че не ми влиза в работата да налагам западни идеали на хората, които живеят тук. Няма как обаче да стоя безучастен, когато виждам нехуманно отношение и жестокост към животните”, казва скиорът на тръгване от Пьонгчанг.

Освен с неговата знаменита целувка там, ще запомним игрите и с още една

красива любовна история

Тази на кънки бегачите Ивени Блондин и Конрад Наги. Канадката и унгарецът са двойка от близо година и си помагат един на друг на леда.

“Това, че той е наоколо, намалява нивото ми на стрес.”

“Да мога да си позволя това бягство от време на време – да идем за кафе или просто да се помотаем заедно край пистата, е една от причините да се представям добре”, коментира Ивени.

Канадката завърши на пето и шесто място в дисциплините на 3000 и 5000 метра, а в масовия женски старт не успя да финишира поради падане. Любимият ѝ остана още по-назад в класиранията при мъжете.

Ала все пак двамата имат история, която да разказват един ден на внуците. И нещо много по-важно от медалите – свободата да изразяват чувствата си един към друг. Дори когато целият свят ги гледа!


Прочетете още… историята на олимпийката Ледецка за силата на това, да не очакваш

СПОДЕЛИ
Предишна статияГраф Игнатиев: Моят идеал е целокупна България
Следваща статияНиколета Николова: Какво е да си Монтесори учител
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор