Любопитна разходка в Алпите през зимата

0
Алпите
Величествените Алпи. Photo credit: 123_456 via Foter.com / CC BY-NC-ND

Най-после е истинска зима и снегът покрива по-голямата част от Европа. Безброй почитатели на зимните спортове нарамват екипировката, за да се отдадат на любимото си занимание поне за ден-два. Куртотите в Алпите са сред най-популярните дестинации, включително за български туристи.

Ето няколко факта за Алпите – една от най-големите планински вериги в Европа:

Най-високата и обширна планинска верига, която се намира изцяло на територията на Европа. Простира се върху 8 държави – Австрия, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Лихтенщайн, Словения и Монако.

Най-високият връх в Алпите е Мон Блан с 4807 м надморска височина, намиращ се на границата между Франция и Италия.

В Алпите се издигат 82 върха с височина над 4000 метра над морето. Има и около 1200 ледника, най-големият от които е Алеч в Бернските Алпи с дължина близо 23 км.

Алпите
Алпийският първенец Мон Блан – Photo credit: Today is a good day via Foter.com / CC BY-NC

Тук се намира най-разпознаваемият връх в света – исполинът Матерхорн, стърчащ като гигантски кучешки зъб южно от курорта Цермат в Швейцария. Висок е 4478 м над морското равнище. Повече за него можете да прочетете на този линк.

В Алпите са някои от най-опасните и смъртоносни върхове в Европа и света, сред които Матерхорн, Айгер, Гран Жорас и др.

Логично, в тази планина е и Покривът на Европа. Намира се при Юнгфрауйох – най-високата железопътна гара в Европа, за която разказахме тук.

Алеч в Алпите
Най-дългият ледник Алеч започва малко под Покрива на Европа при Юнгфрауйох в швейцарските Алпи

Санкт Мориц е първият зимен курорт в света. През лятото на 1864 г. местият хотелиер Йоханес Бадрут се обзаложил с английските гости на хотела си, че зимните месеци в Алпите са много по-слънчеви и приятни, отколкото в Англия. Англичаните изобщо не можели да си представят, че е възможно такова нещо и приели облога. Така се родил зимният туризъм. Защото заради облога англичаните се върнали в Санкт Мориц. Дошли около Коледа и останали до … Великден. Когато се прибрали удома си, били с тен като през лятото, отпочинали и безкрайно щастливи.

Освен Санкт Мориц, в Алпите са още голяма част от най-известните ски курорти в света като Давос,  Вербие, Венген, Цермат, Ленцерхайде в Швейцария; Куршвел, Вал д´Изер, Шамони във Франция; Кицбюел, Сан Антон, Зьолден в Австрия; Гармиш Партенкирхен в Германия; Кортина д´Ампецо, Ливиньо, Бормио в Италия и т.н.

Една от най-известните железопътни линии в света

Glacier Express (или Ледниковият експрес) свързва Цермат и знаковия Матерхорн с първия зимен курорт Санкт Мориц. Разстоянието между двете селища е 290 километра, влакът ги изминава за малко повече от 7 часа през изумително красиви долини, страховити проходи, дълбоки ждрела, инженерно гениални 291 моста и 91 тунела през планината. А надморската височина варира от 1600 метра при Цермат до 650 при Висп, 2033 при Обералппас, отново надолу до 585 метра при Кур и до 1775 м при Санкт Мориц.

Алпите
Ледниковият експрес – скъпо, но незабравимо изживяване. Photo credit: Germán Saavedra R. / X’trapotrenes. via Foter.com / CC BY

Алпите са изключително важни за климата на Европа. На север и запад от планинската верига климатът е умерен, а на юг – субтропичен средиземноморски. И това се вижда буквално още по склоновете на планината.

В тази планинска верига са изворите на някои от най-големите и пълноводни реки в Европа (Рейн, Рона, По, Адидже и др.) и от тях се захранват част от най-големите езера, смятани за сладководните резервоари на континента (като Бодензее, Женевското езеро, Комо, Лаго маджоре и др.).

Ако иначе няма как, предлагаме ви една виртуална разходка из Алпите през зимата.

Вижте някои от най-знаковите места там, както и други – непознати, в галерията:

 

Отговор