Любопитна разходка в Алпите през зимата

Алпите
Величествените Алпи. Photo credit: 123_456 via Foter.com / CC BY-NC-ND

Най-после е истинска зима и снегът покрива по-голямата част от Европа. Безброй почитатели на зимните спортове нарамват екипировката, за да се отдадат на любимото си занимание поне за ден-два. Куртотите в Алпите са сред най-популярните дестинации, включително за български туристи.

Ето няколко факта за Алпите – една от най-големите планински вериги в Европа:

Най-високата и обширна планинска верига, която се намира изцяло на територията на Европа. Простира се върху 8 държави – Австрия, Франция, Германия, Италия, Швейцария, Лихтенщайн, Словения и Монако.

Най-високият връх в Алпите е Мон Блан с 4807 м надморска височина, намиращ се на границата между Франция и Италия.

В Алпите се издигат 82 върха с височина над 4000 метра над морето. Има и около 1200 ледника, най-големият от които е Алеч в Бернските Алпи с дължина близо 23 км.

Алпите
Алпийският първенец Мон Блан – Photo credit: Today is a good day via Foter.com / CC BY-NC

Тук се намира най-разпознаваемият връх в света – исполинът Матерхорн, стърчащ като гигантски кучешки зъб южно от курорта Цермат в Швейцария. Висок е 4478 м над морското равнище. Повече за него можете да прочетете на този линк.

В Алпите са някои от най-опасните и смъртоносни върхове в Европа и света, сред които Матерхорн, Айгер, Гран Жорас и др.

Логично, в тази планина е и Покривът на Европа. Намира се при Юнгфрауйох – най-високата железопътна гара в Европа, за която разказахме тук.

Алеч в Алпите
Най-дългият ледник Алеч започва малко под Покрива на Европа при Юнгфрауйох в швейцарските Алпи

Санкт Мориц е първият зимен курорт в света. През лятото на 1864 г. местият хотелиер Йоханес Бадрут се обзаложил с английските гости на хотела си, че зимните месеци в Алпите са много по-слънчеви и приятни, отколкото в Англия. Англичаните изобщо не можели да си представят, че е възможно такова нещо и приели облога. Така се родил зимният туризъм. Защото заради облога англичаните се върнали в Санкт Мориц. Дошли около Коледа и останали до … Великден. Когато се прибрали удома си, били с тен като през лятото, отпочинали и безкрайно щастливи.

Освен Санкт Мориц, в Алпите са още голяма част от най-известните ски курорти в света като Давос,  Вербие, Венген, Цермат, Ленцерхайде в Швейцария; Куршвел, Вал д´Изер, Шамони във Франция; Кицбюел, Сан Антон, Зьолден в Австрия; Гармиш Партенкирхен в Германия; Кортина д´Ампецо, Ливиньо, Бормио в Италия и т.н.

Една от най-известните железопътни линии в света

Glacier Express (или Ледниковият експрес) свързва Цермат и знаковия Матерхорн с първия зимен курорт Санкт Мориц. Разстоянието между двете селища е 290 километра, влакът ги изминава за малко повече от 7 часа през изумително красиви долини, страховити проходи, дълбоки ждрела, инженерно гениални 291 моста и 91 тунела през планината. А надморската височина варира от 1600 метра при Цермат до 650 при Висп, 2033 при Обералппас, отново надолу до 585 метра при Кур и до 1775 м при Санкт Мориц.

Алпите
Ледниковият експрес – скъпо, но незабравимо изживяване. Photo credit: Germán Saavedra R. / X’trapotrenes. via Foter.com / CC BY

Алпите са изключително важни за климата на Европа. На север и запад от планинската верига климатът е умерен, а на юг – субтропичен средиземноморски. И това се вижда буквално още по склоновете на планината.

В тази планинска верига са изворите на някои от най-големите и пълноводни реки в Европа (Рейн, Рона, По, Адидже и др.) и от тях се захранват част от най-големите езера, смятани за сладководните резервоари на континента (като Бодензее, Женевското езеро, Комо, Лаго маджоре и др.).

Ако иначе няма как, предлагаме ви една виртуална разходка из Алпите през зимата.

Вижте някои от най-знаковите места там, както и други – непознати, в галерията:

 

СПОДЕЛИ
Предишна статияЕдгар Артис и модата на околната среда
Следваща статияЗимата е време да си бъдеш у дома
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор