Лени Кравиц – пред и зад обектива

Легендарният музикант застава пред обектива на Матю Битон в собствената си изложба Flash

0

Миналата година беше интересна за Лени Кравиц. Поне от фотографска гледна точка. Легендарният музикант издаде фото книгата FLASH, в която на 96 страници показа 50 свои снимки. Фотографиите са заснети от Кравиц по време на турнетата му из света и показват обратната страна на всичко, което ние като почитатели виждаме в медиите. Лени снима публиката, папараците, журналистите… показва номадския си начин на живот. И се справя доста добре.

flenny-kravitz-flash13
Лени Кравиц застава зад обектива

Въпросните снимки заживяха извън печатното издание и тръгнаха на самостоятелно фотографско турне. Изложбата FLASH  ще се отбие и през София! Освен през очите на Лени, всички желаещи ще могат да видят и самия музикант, уловен от фотографа Матю Битон.

“Снимките му напълно улавят есенцията на това кой и какво съм аз в момента”, казва за Битон неговият модел Лени Кравиц.

Кога и къде?

Изложбата ще бъде открита на 7 април, от 18.30 ч. във VIVACOM Art Hall. Там ще може да разгледате снимките, включени в експозицията Ascension на Матю Битон, която е неразделна част от фотографското турне на Лени Кравиц Flash и неговата едноименна изложба. Ascension пътува заедно с Flash, а двете изложби ще останат в София до 7 май във VIVACOM Art Hall. Фотографиите пристигат у нас благодарение на фондациите Америка за България и Мусиз в партньорство с VIVACOM.

Събитието е шестата изложба от платформата Майстори на фотографията, която показа работите на някои от най-известните и влиятелни американски фотографи – Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена, Майкъл Хюи и Бил Оуенс.

©BITTON_73
Музикантът показва какъв е животът му извън сцената.

Всъщност Матю Битон е фотограф, графичен дизайнер на музикални албуми, продуцент, с номинация  Грами и личен фоторепортер на Лени Кравиц. Битон и Кравиц работят заедно почти непрекъснато от 2008 г. досега. Но съвместната им история започва много преди това –

те са приятели още от деца

когато и двамата се оказват в Лос Анджелис – Битон пристига от Париж, Кравиц от Ню Йорк.

Апаратът на Битон щрака навсякъде – по време на концерти, в дома на Лени, на репетиции, публични изяви, късни запои и ранни закуски.

За 20 години пред обектива на Битон застават и други легендарни звезди като Хърби Хенкок и Мик Джагър до Джей Зи, Бруно Марс, Лана дел Рей, Фарел Уилямс, д-р Лони Смит и други.

Битон е автор на дизайна на над 750 плаката, обложки на албуми и корици на книги на някои от най-известните икони на попкултурата — Куентин Тарантино, Джеймс Браун, Принс, Тейлър Суифт, Стинг, Майлс Дейвис, Стиви Уондър, Боб Марли, Джордж Клинтън & The P-Funk All-Stars, Иги Поп, Доли Партън, Лу Рийд.

©2013_MathieuBitton©2012_MathieuBitton_LKVigevano
Лени Кравиц, Снимки: Матю Битон

Носител на много награди за работата си зад обектива и като графичен дизайнер, Матю Битон получава едно от най-важните признания досега – номинацията си за наградата Грами през 2009 г. за бокс сета на Джейнс Ъдикшън A Cabinet Of Curiosities. През 2012 г. е награден с рицарски орден на Франция за приноса си в изкуството – Chevalier Dans L’Ordre Des Arts & Lettres.

Ще ви шашнем напълно като ви кажем, че освен всичко горе споменато, Битон се изявява и като музикант! Работил е по саундтраците на новия филм на Раян Гослинг и Ръсел Кроу The Nice Guys, От другата страна (The Departed) на Скорсезе, Терминатор, поредицата Трансформърс, Хари Потър.

Запитан смята ли се за артист, французинът отговаря: „Винаги съм се възприемал като самозванец. Какво правя тук? Как може да съм толкова голям късметлия? Има толкова много хора по света, които са по-надарени от мен. Това е гласът в главата ми, дяволът на рамото ми. Хората казват, че съм артист. Аз просто правя това, което мога. Най-доброто, което мога да направя, е да дам на хората образи, които да им повлияят. Това е моето изкуство, моето изразно средство.”

Не ви остава друго освен да разгледате изложбата на Битон в София.

 

 

Отговор