Леонардо да Винчи и революционните му открития

Леонардо да Винчи
Леонардо да Винчи (15.04.1452-02.05.1515)

Леонардо да Винчи – огромен ум с безброй изумителни проявления. За това ще си говорим днес в Lifebites.bg. Живописни картини, архитектурни проекти, скулптури, изобретения, много инженерни разработки и скици, точни до последния детайл карти и какво ли още не ни завещава прочутият гений. А времето все не му стига. Не е достатъчно, за да покрие и реализира безбройните идеи, родени в главата на човека, надскочил всички граници за времето си. Затова и нерядко започнати от него проекти или картини остават недовършени. А авторът им вече е устремен към следващото грандиозно откритие, което предстои да направи.

Родното място на Леонардо да Винчи е град Винчи в Италия, в близост до Флоренция. Рождената му дата е 15 април 1452 г. Животът му се върти на изключително бързи обороти. Динамичен е до краен предел и място за почивка или скука за Леонардо никога не остава. Но няма и как да е другояче, като вземем предвид безбройните му умения, таланти и безграничния му, свръхчовешки ум. Най-точната дума, с която можем да опишем него и

живота му е НЕОБЯТЕН

Но всяка история, колкото и вдъхновяваща да е тя, си има своя край. Земният път на гения приключва на 2 май 1519 г.

Мона Лиза
Мона Лиза е един от шедьоврите на да Винчи.

Приживе Леонардо да Винчи не се изявява като специалист в една конкретна област, както повечето хора. Умът му е отворен към всички науки и е еднакво добър както с боите и четките, така и с проектирането на новаторски машини, с математиката, с астрономията и дори с човешката анатомия. Нещо повече – при първото си пристигане в двора на миланския херцог Лудовико Сфорца, Леонардо е зачислен към колегията от инженери. Не е чудно, че се превръща в един от най-запомнящите се военни инженери в историята. Строи машини, костюми, укрепления и дори робот. А векът е едва 15-ти, нали не сте забравили. Това е и причината за знаменития италианец често да се твърди, че буквално е изпреварил времето си. И в това няма никакво съмнение.

Решихме да си припомним 6 от най-революционните изобретения на Леонардо да Винчи. Някои от творенията му са използвани още в момента на създаването им. Други обаче остават само на скица. Не защото не са достатъчно добри, а защото за материализирането им не достига я време, я средства, я други досадни подробности, които все пак успяват донякъде да

саботират творенията на Леонардо да Винчи

и последователите му. С ръка на сърцето обаче трябва да признаем, че много от творенията, които Леонардо да Винчи изобретява още през 15-ти век са повторно открити векове по-късно от други учени и инженери. А за тези, които ще видите в следващите редове все пак трябва да направим уточнението, че са пра-пра-родителите на посочените изобретения.

Хеликоптер

хеликоптер
Скицата на хеликоптера на да Винчи.

Известен още като Въздушен винт, хеликоптерът на Леонардо да Винчи е повече от чудо за епохата на Ренесанса, в която той живее и твори. В действителност, начинът, по който изглежда неговото изобретение, много наподобява този на съвременните хеликоптери. И според самия да Винчи, то може да лети. Но според повечето експерти, всъщност това би било невъзможно. Причината е, че единствено силата на човешките мускули няма как да накара това технологично чудо да се задържи задълго във въздуха. И все пак Леонардо да Винчи съвсем заслужено е сочен за човека, създал концепцията за изобретяването на хеликоптера. А стремежът му да полети така и не стихва до края на живота му.

Танк

танк да Винчи
Скицата на танка на да Винчи.

Танкът на да Винчи някога е наричан Бронирано превозно средство. Вдъхновение за изобретяването му художникът-инженер почерпил  от корубата на костенурките. Първият съвременен бронетранспортьор (танк) пък е използван по време на Първата световна война. Но според историята неговият прототип е именно създадената от да Винчи преди повече от 500 г. военна машина. Голямата разлика е, че прадядото на танка е имал някакъв недостатък при конструирането и не можел да се движи. Освен това самият Леонардо да Винчи не бил много съгласен с появата на това военно оръдие на бял свят. Причината – страхът, че то може да попадне в неподходящи или вражески ръце. Така че първите танкове са направени по-скоро за сплашване на противниците, отколкото за реалната им употреба на бойното поле.

Робот

робот
Роботът на да Винчи.

Макар да ви звучи невероятно, е факт. В средата на 90-те години на 15-ти век италианският учен успява да създаде т.нар. Робот на да Винчи (или Механичен рицар). Машина, която се управлява съвсем сама. Без нужда от човешка помощ или намеса. Хуманоидният автомат бил способен да сяда, да се изправя и да движи ръцете си самостоятелно. Години по-късно Леонардо да Винчи изобретява по подобие на своя робот механичен лъв, който също можел да се движи сам.

Картечница

картечница
Скицата на картечницата, изобретена от Леонардо да Винчи.

Макар да е доста различна от съвременните картечници, тази на италианеца е наистина революционна за времето си. Картечницата на Леонардо да Винчи притежава огромна огнева мощ. Съставена е от 33 огнестрелни оръжия, разпределени на 3 реда по 11. Освен завидната бързина, с която се изстрелват куршумите, картечницата на италианския изобретател се слави още с находчиви системи и механизми за прицелване и презареждане. А черешката на тортата е лесното придвижване на устройството по бойното поле, заради ниското му тегло и колелата, на които е окачено.

Парашут

парашут
Скицата на парашута на да Винчи.

Измислянето на парашута също е от онези неща, които се приписват на талантливия Леонардо да Винчи. Въпреки че той не е първият развил подобна концепция. Само че неговата поразително прилича на моделираното векове по-късно средство за безопасно приземяване. Както вече споменахме, хъсът и желанието на италианеца да полети като птиците в небето е една от най-висшите му цели, мечти и дори фикс идеи в живота. Най-голямата питанка около парашута на да Винчи е дали той в действителност е можел да лети. Проблемът е, че конструкцията му е триъгълна, а не обла, което поставя въпроса дали изобретението е получавало  достатъчно въздух, за да се рее спокойно в небесата.

Костюм за гмуркане

костюм
Скицата на гмуркаческия костюм на да Винчи.

Също като при парашута, Леонардо да Винчи не е първият, на когото му хрумва идеята за костюм за гмуркане. Но отново неговият прототип е най-близо до истината. Костюмът за гмуркане на Леонардо се състои от кожено яке, кожени панталони, шлем с вградени стъклени очила и бамбукова тръбичка, чрез която гмуркачът да диша. И най-важното е, че моделът на италианския гений изпреварва първите опити за съвременен костюм за гмуркане със стотици години.


Днес се спряхме на 6 от най-революционните изобретения на великия учен, художник и инженер Леонардо да Винчи. Но си даваме сметка, че в един текст няма как да обхванем необятния дух и цялата работа на италианския гений. Затова, ако и вие имате любим проект, излязъл изпод ръцете и влязъл в чертежите или картините на Леонардо да Винчи, ще се радваме да го споделите с нас на нашата Фейсбук страница или в мястото за коментари под текста.


Вижте още: 13 изобретатели, убити от изобретенията си

Отговор