Чарли Чаплин: Безмълвният (талант)

Чарли Чаплин
Снимка: AP Photo/The Roy Export Company Establishment, HO)

“Скиталец, джентълмен, поет, мечтател, самотник, винаги надяващ се на романс и приключение.” Чарли Чаплин

Четири дни преди бебе Хитлер да изплаче с вълчи рев в Австрия, Чарли Чаплин иде на дневна светлина. Актьорът все пак ще свърже съдба с великия диктатор в едноименния си филм няколко години по-късно. Нищо не е случайно. Всичко е съдбовно.

Чарли Чаплин
Чарли Чаплин
Снимка: Strauss-Peyton Studio, bromide print, circa 1920

Но това е просто петънце на паважа в сравнение с цялата картина на съществуването му, което е орисано да е в плен на болки и страдания от всякакво естество. Алкохол, цироза (отговорник: баща му), лудост (тук положението дирижира майката), беднотия и трудности, които са почти непреодолими. Но са част от каляването на стоманата, основоположни щрихи за превръщането му в най-иконичния образ на киното за всички времена – с абаносовия мустак, бастунчето-опора, възширок костюм и онази непосилна тъга дори в най-усмихнатите му мигове.

Живот в рицарство, в което бива посветен през 1975 г., три Оскар-а, почести и какви ли не епитети (“гений на комедията”, “невероятен изпълнител”) и фактът, че Чарли е не актьор, а също и режисьор, композитор и всичко.

Върлува в световното кино изкуство в края на 20-те години на миналия век, но отказва да внедри кино със звук в своето творчество, когато това става вече възможно. Наричат живота му една от най-невероятните истории за хора, издигнали се до самия връх от нищото.

Великият диктатор

Чарли Чаплин във "Великият диктатор"
Чарли Чаплин във “Великият диктатор”.

Ето тук, Чарли е Адолф Хитлер в сатира, родила една от най-шеметните речи на всички времена. Това се случва през 1940 г. Идея, основана на фона на физическата им прилика и фактът, че са толкова близо родени един до друг, дават повод на сър Чаплин да осмее и охули фашизма. Две години трае процесът по създаването на сценария.

Смело начинание за онези страховите времена, но финансовата му независимост е стабилен гръб, а както казва Чарли Чаплин: “Хитлер е човек, който трябва да бъде осмиван”.


Прочетете още: 15 цитата от Адолф Хитлер


Чарли Чаплин - нарисуван от Майкъл Джаксън.
Чарли Чаплин – нарисуван от Майкъл Джаксън.

Публика и критика са в очакване.

“Филмът, очакван с най-голямо нетърпение” – така медиите описват Великият диктатор.

Адски добър и във финансово отношение. Похвални приходи носи на създателите си. Краят на филма обаче, откъдето ще изтече и една наистина стойностна реч, е някак не особено полулярен. Чарли забравя всички образи, свлича маската на чудовище и почти изплаква към света, своята болка под формата на реч срещу фашизма и войните.

Филмът, при все това, получава 5 номинации за Оскар.

Чарли Чаплин
Чарли Чаплин успява да се превърне в икона.

Сбогуване с гений

Ранното утро на Коледа, 1977 г., Чарли Чаплин рисува мустаците си в антрацитено черно, стихва в съня си и въздъхва за последен път. Тленната му обвивка е положена в Швейцария.

Българската следа

А март идната година тялото му бива похитено от българина Ганчо Ганев и поляка Роман У., двама безработни, с иск за откуп от вдовицата му. През май полицията слага край на този черен фарс и тялото е върнато във вече бетониран вечен дом.


Речта може да прочетете тук: Великите речи – Чарли Чаплин във Великият диктатор

Отговор