Приключенията на Борис Боров: Един българин в киното на Третия райх – II част

0
Berlin - Ost-Berlin East Berlin: Wachpersonal im Untersuchungsgefaengnis ( UHA II ) des Ministeriums fuer Staatssicherheit der DDR in der Magdalenenstrasse im Bezirk Lichtenberg; Bild zeigt den Gefaengnishof mit Zellen fuer den Freigang - 06.04.1990 Germany - Berlin - Ost-Berlin East Berlin: guard in the remand prison of the Minitery of Secret Police at Magdalenenstrasse - 06.04.1990

В първата част на интервюто Борис Боров разказа за годините си, прекарани като асистент-оператор в киното на Третия Райх. Ето как продължава одисеята на габровеца след като е арестуван от руснаците в съветската зона на Берлин през 1945 г.

Борис Боров (втори отляво на дясно) със снимачния екип на Екипажът на Надежда (1956 г.) Празненството е по случай успешното заснемане на 14 кадъра от филма. Източник: lostfoundmemories.wordpress.com
Борис Боров (втори отляво на дясно) със снимачния екип на Екипажът на Надежда (1956 г.) Празненството е по случай успешното заснемане на 14 кадъра от филма. Източник: lostfoundmemories.wordpress.com

Сега съм на 90 години, виж ме. Ако ме завалиш, ще те черпя. Нито пия, нито пуша (Борис Боров посочва стената зад себе си). Ето там пише – “Цигарите и алкохола са враг на пола. С плодов сок към полов скок”. Да “таковаш” е грешно, да не “таковаш” е смешно. По-добре грешно, отколкото смешно. Не мога да се оплача от липса на любов. Любов взимах – любов давах. Обаче колкото повече любов даваш, толкова по-здрав си.

Какво стана с годеницата ви и бизнеса в Берлин след като бяхте арестуван?

Тя не знаеше къде съм. Адвокатът ми като разбрал, че съм арестуван, понеже беше непочтен, я изгонил от жилището ни, взел ключовете и казал, че му дължа пари. Аз пари не дължах на никого. Имах милиони, но в касата в апартамента ми. По-късно ходих в жилището, там живееше един студент. От сейфа нямаше и помен.

Загубих всичко

– петстаен, шикарно обзаведен апартамент, с килими от Самарканд навсякъде. Нищичко не остана… През 1954 и 1957 г. ходих отново в Берлин, пуснаха ме от България. Тогава се срещнах за пръв път с годеницата ми. В следващите години продължавахме да се виждаме. След като ме отвлякоха руснаците, тя не беше залюбила друг. Така и не се омъжи.

Magdalenenstr_Aussenansicht_Hof_2006_07_0100_IMS_gr
Затвора на Магдаленащрасе в Берлин, където Борис Боров прекарва известни време.

Какво стана след като ви отвлякоха руснаците?

Съдиха ме с един старши лейтенант, дезертирал от армията. На него му дадоха 25 години. Мене ме изправиха пред съда с жена на име Аксенрот, за подправка на печат. Ни съм виждал печат, ни жив дявол. Жената я оставиха в Берлин, мен ме пратиха в младежкия затвор на Магдаленащрасе, в който навремето са лежали леки момичета.

Разбраха, че мога да бачкам и ме пуснаха да поправям водата и електричеството. Дадоха ми работилница. Там намерих счупен телефон, който поправих. Свързах апарата с линията на шефа на затвора. Проработи. Шефът всяка сутрин идваше в девет. Преди това, в седем и половина, аз се обаждах на моята годеница. Уговаряхме се да идва да ме вижда зад затвора. Аз стоях на прозореца и ú махах с вестник. Ако ме бяха хванали, за това нещо щяха да ме съсипят. След седем месеца в младежкия затвор ме закараха в концентрационния лагер Заксенхаузен над Берлин.

ba006578
След края на войната руснаците използват Заксенхаузен, за да държат нацисти и политически затворници, осъдени от съветските военни трибунали. През лагера за пет години преминават близо 60 хил. души. Сред тях е и Борис Боров.

Тикнаха ме в Заксенхаузен заедно с бандити, гамени, разбойници и хайдути. Въобще цялата руска измет в Берлин. Натовариха ни на един влак с двадесет и пет вагона и през Полша и Москва ни закараха в централен Сибир. От време на време спираха да ни дадат по едно парче хляб, да пием вода и да изхвърлим кофите, в които сме си вършили работата. След Москва минахме Куйбишев, Омск, Челябинск.

Накрая стигнахме до Мариинск в разпределителен лагер 247.

Писателят Виктор Фалк в романа си Мъртвите сибирски полета описва двама братя Николай и Александър. Последният се влюбва в една недворянка, която му ражда дете. Брат му разбира и за да не се оженят, праща Александър в Мариинск. Жената умира в една от стаите на четириетажния затвор заедно със синчето си.

Аз прекарах месец и нещо в стаята, описана от Фалк. Мариинск беше трудово-изправителен лагер. Имаше журналисти, артисти, писатели, доктори… Елитът на руската интелигенция. В лагера бяха Франц Фишер – директор на немската Райхсбанк, Кеворк Кеворкян, арменец от Варна, собственик на фабриката Първи май. Бяха го хванали в Букурещ. Запознах се и с Доли Текерян, балерина и приятелка на собственика на прословутата цигарена фабрика Томасян. Срещнах Гаро Карсурян, нападател на ФК`13, сега ЦСКА. Друг българин в лагера, Иван Стоянов беше математик от Шумен, с двадесет души играеше шах. Сталин беше ужасен диктатор и дори Хитлер не можеше да се мери с него.

Къде ви изпратиха след разпределителния лагер в Мариинск?

Бутнаха ме право в тайгата, в лагера Старчевски. В него имаше немци, руснаци, българи и румънци. Там цялата област беше осеяна в лагери. Животът в Старчевски беше непоносим. Спяхме в землянки. През деня температурите падаха до -40 градуса по Целзий. През нощта стигаха до -65.

Както си спим, чуваме звук сякаш от разпран плат – поредното дърво се сцепва от студа. Така разбирахме, че температурите са паднали много. На другата сутрин ставахме, събирахме разцепените дървета и ги нарязвахме за огрев в землянката. Спяхме на слама с войнишки одеяла и с ватенки на двуетажни нарове. Топлехме се с две чугунени печки. Въобще, положението беше ебамус мамус. Това беше 1949-50 година.

В Суслово, друг съседен лагер, събирахме картофи. Ровим из пръстта и

като намерим картоф, поотъркаме го в дрехите и го лапнем суров

заедно с кожата. По едно време чувам женски глас да извива: “Малеееее, що си ме родилаааааа”. Викам си, това са българки. Взех шишето уж да налея вода и отидох да видя какво става. Примъкнах се, гледам 3-4 момичета с характерни български забрадки. Те като ме видяха, се стреснаха. После като разбраха, че съм българин ми дадоха едно шише мляко, сложиха ми хляб и сирене в джобовете и ме изпратиха по живо и здраво.

e00e34327256
Затворници в трудово-изправителния лагер край Мариинск, 50-те години. Тук е изпратен и Борис Боров.

Колко време прекарахте в Сибир?

Две от общо трите години, на които бях осъден. На 17 септември, 1949 г. един войник ме извика: “Боров, собирайся!”(“Боров, приготвяй се” – б. а.). Спомних си, че бях арестуван на 18 септември и ми минаха сто неща през главата. Не можех да вярвам на никого.

На другата сутрин ме натовариха на една шейна с конски впряг. Руснаците и викат нарта. С нея пропътувахме 250 километра за два дни. Върнаха ме в разпределителния лагер Мариинск. Нахраниха ме. Взех си ватенката и раничката и отивам в канцеларията. Имаше един лейтенант, който като разбра, че съм от Габрово нареди на часовоя да излезе.

Оказа се, че военният беше минал няколко години по-рано през Търново, Габрово и Шипка, в края на Втората световна война.

Попита ме къде искам да отида

Казах му, че искам в Одеса, защото е най-близо до Варна. Каза, че там не можело, защото било окръжен град. Прати ме в Първомайск, Южна Украйна.

От разпределителния лагер в Мариинск до жп-гарата е около километър. Излязох и след 50-100 метра се обърнах назад – очаквах да ме застрелят в гръб. Минах още стотина метра и като рекох юруш! (смее се). Седнах на гарата задъхан. Докато си поемах въздух една ръка ме сграбчи отзад. Рекох си наум – “Свърши се!”.

“Боре, чево тебе сдесь? Освободили?”(“Боре, какво правиш тук? Освободиха ли те?” – б. а.)”. Обръщам се и гледам един от лагерниците, който го бяха пратили на пазар. “Да те вземат дяволите! Взе ми акъла”, викам му аз. В Мариинск преспах при едни унгарки, също лагеристки. Вилма, много порядъчно момиче, ме молеше да остана, но Родината си е родина. След три дни отидох във вътрешното министерство. Един от чиновниците ми вика: “Ти знаеш ли рибите как говорят?”. Отговорих му, че зная. Даде ми един лист, с който стигах до Първомайск. Там бях въдворен. Държаха ме в града още три години, докато ме пуснат да си дойда в България. Работих в местната хирургическа болница.

Като какъв работихте там?

Бях масажист. Сутринта слязох на гарата в Първомайск и първата ми работа беше да разбера къде е реката. Отидох и започнах да зяпам един старец как лови риба. “Что на меня смотриш. Если рыбак – заходи!”(“Какво ме гледаш? Ако си рибар, ела!” – б. а.) Слязох на брега и той веднага позна, че съм лагерист – бях обръснат, отслабнал, обувките ми бяха със сцепени подметки.

Дядя Костя ми даде една пръчка и ми вика – “Не бой се и аз съм бил в лагер”. После събрахме наловената риба и тръгнахме. По едно време стигнахме до една къща и той се провикна. Отвътре му отговориха – “Заходи блядь” (Влез, проклетнико! – б. а.). На чардака се показа баба Паша. Като разбра, че съм от България се хвърли на врата ми и взе да плаче и да ме целува. Мъжът ú също бил от България, но загинал в лагерите. По Запорожието имаше 340 хил. българи, Сталин ги разпердушини всичките. Баба Паша даде 5 рубли на дядя Костя и го прати до магазина за водка и сельодка, да отпразнуваме запознанството.

Споменахте, че сте рибар…

Без това не мога. Още обикалям гьоловете. Понеже съм най-възрастният рибар в България ми дадоха безплатен билет от Българския ловно-рибарски съюз. Майстор съм на блесната. През 1953-та за пръв път въведох модата на блесната у нас. И сега мога да ги правя.

Борис Боров излиза и след малко се връща с кутия, пълна с мъниста, ламаринки и перца. Хваща няколко от тях и за няколко минути сглобява примамката за хищни риби.

 

bt940430
В Москва Борис Боров се среща с дъщерята на Димитър Благоев Стела, която е български консул по онова време там.

Как се завърнахте в България?

След като прекарах известно време в Първомайск, отидох в нашето посолството в Москва. Бях без една копейка в джоба и седнах направо на стъпалата на посолството. Зачаках да отворят. По едно време към осем и половина пристига един младеж и ме пита какво искам. Покани ме и ме почерпи с филия хляб и чай.

Поисках среща с консула, за да ми заемат 50-60 рубли, с които да се прибера в България. Към 9 часа пристигна Стела Благоева – дъщерята на Димитър Благоев. Тогава тя беше български консул в Москва. Попита ме какъв съм. Като и казах, че се връщам от лагерите изкрещя:

“Марш оттука!”

Същият този човек, Йордан Чорбаджийски, който ме нахрани сутринта ми услужи с 50 рубли. Мисля, че в момента живее в София.

Какво стана след като се прибрахте в България?

Когато се върнах от Първомайск, комунистите ме гледаха къде ще стъпя. Пробвах се в киното. През 1956-та участвах в заснемането на Екипажът на Надежда на режисьора Кирил Илинчев. Филмът беше гледан от около 1 200 000 зрители. Жених се три пъти, все за неподходящи жени. Междувременно си пишех писма с Нина, Муза и Соня, дъщери на зъболекар от Одеса, с които се запознах, докато бях там. През 1969 г. се ожених за най-голямата и си я доведох в България. В Габрово преподаваше 18 години немски, френски и английски. Много хубав човек, но през 1986 г. отиде в Кишинев, за да гледа майка си, която беше пострадала от аварията в Чернобил. Почина там. Когато ме затрупаха при втората бомбардировка прекарах три дни под земята. Тогава явно нещо ми е станало и нямахме деца.

Първа част на разказа на Борис Боров прочетете ТУК.

Отговор