Разходки из Лондон: С Бойко Боев и Десислава Дякова

"В момента нашата мисия е българите във Великобритания да имат силен глас", казват сънародниците ни

“Ние живеем от години в Лондон. Харесваме този град. Запознахме се с други българи, които също харесват Лондон, затова създадохме българска група за разходки из града. Желанието ни беше заедно да се запознаем с Лондон и местната култура. Не знаем дали има дума лондонфили. Ако има, ние сме българските лондонфили.”

Така биха се представили те с няколко изречения на хората, които не ги познават. Но сред сънародниците ни в английската столица, имената на Бойко Боев и Десислава Дякова стават все по-разпознаваеми, а техните (и реални, и виртуални) разходки из Лондон (на последната, от които [в Шордич] присъстват 40 души) набират все по-голяма популярност. Идеята се развива и разраства, а двамата българи с подкрепата и усилията на още нашенци са решени да направят много повече от това да опознаят Лондон и да го представят пред сънародниците ни в сайта си.

“В момента нашата мисия е българите във Великобритания да имат силен глас”, казват те.

Затова след разходките из града и “виртуалните турове” в интернет, Деси и Бойко правят нова крачка: създават група, която да подкрепя представянето на български проекти, насочени към британците и участието на българи в обществения живот на Великобритания.

Но нека самите те ви разкажат какво точно и как се случва със и за сънародниците ни на Острова.

unnamed (2)
Снимки: Теодор Тотев

Как започнахте да се разхождате из Лондон – и реално, и виртуално?

През 2013 г. Бойко прекара месец в Испания, където извървя стария поклонически поход до Сантяго де Кампостела, който е с продължителност от 800 км. Това беше възможност да открие удоволствието от разходките и контактите с други хора, които вървят. Завръщането му от Испания съвпадна с протестите срещу правителството на Орешарски в България. В подкрепа на протестиращите в България българи се събираха всяка неделя в продължение на няколко месеца пред българското посолство в Лондон. Макар че вече беше живял 5 години в Лондон, сбирките пред посолството бяха възможност за Бойко да открие и

да се включи за първи път в българска общност тук

Историите от похода в Испания се оказаха вдъхновяващи. Заедно със своите нови приятели Бойко започна обиколка на Лондон по маршрута на Capital Ring, маршрут, който обикаля града през паркове и езера и е дълъг 120 км. Всеки месец групата се увеличаваше. През 2014 г. извървяхме целия маршрут. По съвет на нашите нови приятели, през 2015 г. двамата започнахме да правим сайта Разходки из Лондон.

Днес нашите разходки са два пъти месечно. Откриваме забележителностите на града, научаваме за историята на Лондон и споделяме своите впечатления. Обичаме да пием заедно бира в края на разходките. Превърнахме се в общност, в която членуват над 900 човека. С тях си пишем чрез нашата група в мийтъп.

През 2015 г. започнахме да водим и рубрика Разходки из Лондон в Дневник, в която представяме хора и събития в Лондон, свързани с България и българите. Често ни се обаждат от български медии, когато имат въпроси, свързани със събития в Лондон.

Каква е идеята на сайта Разходки из Лондон?

Разказвайки истории на нашия сайт, запознаваме българите с известни лондончани, историята и географията на града и българи, които живеят в Лондон. Например, наскоро разказахме за крал Едуард I. На този средновековен английски монарх, известен със завладяването на Уелс, е посветен

стих, който в България познаваме от филма Вчера

Спомняте ли си, когато Ростислав от филма рецитира стихче за доктор Фостър, който е тръгнал за Глостър? Това стихче е от комично английско стихотворение за крал Едуард I, което е написано за деца. Разказахме за стихотворението за Едуард I, както и си спомнихме за филма Вчера. Много обичаме да намираме подобни връзки между българската и британската култура.

Тази седмица на сайта отбелязахме годишнината от откриването на втория по големина универсален магазин в Лондон – знаете ли кой е той? – разказвайки любопитни факти от неговата история. В друг постинг споделихме съвети за по-бързата адаптация на българите към живота във Великобритания.

Как всъщност подбирате историите и темите?

Вече познаваме много българи в Лондон, благодарение на разходките. Всеки път, когато се срещаме с нови хора с интересна работа или проект, разказваме за тях. Така неотдавна разказахме за Емил Минев, който има опит като главен готвач на ресторантите на Шард, най-високия небостъргач в Лондон и Европейския съюз. Разказахме и за Мина Милева, която е аниматор и режисьор в Лондон. Има много българи, които са постигнали невероятни професионални успехи във Великобритания. Много се надяваме те да станат лицето на българската общност в тази страна.

На стайта обичаме да пишем за поведението на английското като представяме части от книгата Watching the English на английската антроположка Кейт Фокс.

london 1

От скоро разказваме за нов наш проект в българското училище в лондонския квартал Баркинг. Нашият проект свързва учениците с Лондонския университет, Британския филмов институт и Музея на Лондон и има за цел да създаде два детски филма на тема справедливост. Чрез проекта се надяваме децата да добият повече самочувствие, както и да направим забележими българите в Лондон, тъй като филмите ще бъдат представени на фестивал в Британския филмов институт.

Всичко това звучи супер! Какво следва?

В момента работим върху създаване на общност от българи, които са способни да организират събития, представящи пред лондончани българите в Лондон и Великобритания. Лондон е град на мигранти, но за разлика от румънци, поляци, индийци, ганайци и други, българите нямат свое средище за срещи, където можем да каним лондончани, любопитни да се запознаят с това, което правят българите, живеещи във Великобритания. Има културен институт, но неговата цел е да представя култура на България, а не българите, които живеят във Великобритания.

Заедно с някои от нашите приятели от Разходки из Лондон създадохме Лондонска българска асоциация, която има мисия да подкрепя изяви на българи, които самостоятелно или групово участват в живота на Великобритания. С това целим да създадем българска общност със свой силен глас във Великобритания. Всеки, който иска да се присъедини може да ни пише на имейл: bulgariansinlondon@gmail.com.

Какви българи срещате?

На разходките срещаме българи от цяла България, на различна възраст и с различна професия. Това, което ни събира е желанието да научим повече за живота във Великобритания, как живеят лондончани и как да се адаптираме и как да опознаем града, в който живеем.

Говорим на всякакви теми, но общото е любопитството към света около нас и желанието за общуване с него.

Лесно ли се адаптираме към живота на Острова и как участваме там?

Нашата група за разходки из Лондон е възможност за взаимопомощ между българи, които искат да се адаптират към живота във Великобритания. Това, което всички споделяме, е необходимостта да научим за английския начин на живот. Английската култура е различна от българската. В Англия хората прекарват доста време в пъбовете, които са място за срещи с колеги след работа или със съседите от квартала през почивните дни. Също много хора участват доброволно в различни квартални организации и кампании, като по този начин поддържат връзка с мястото и хората.

Ние се научаваме да живеем “по английски” чрез нашите разходки и събитията, с които ще дадем нещо на лондончани и Лондон и ще разкажем за българите във Великобритания. Вече в лондонските пъбове сме не само за бира, но и за да планираме български инициативи, насочени към британците.

Очаквайте новини от нас. Влючете се в нашата група. Имаме нужда от вашия талант и енергия, независимо къде живеете.

Ако искате да се свържете с Бойко и Десислава пишете им на имейл: bulgariansinlondon@gmail.com
или ги намерете във Фейсбук. Във витруалните им разходки може да се включи всеки от вас на сайта им www.bulgariansinlondon.com

Прочетете още:

20 разлики между живота в България и Англия

Отговор