Рей Курцвейл: Безсмъртието е на една ръка разстояние

0
бъдеще
Хора и роботи ще се слеят в не много далечното бъдеще...

През 2072 година: Човеците и машините ще се слеят. И това не е откъс от филм. Това е предсказание на прочутия футурист Рей Курцвейл…

Знаете ли какво е футурист? Това е някой, който може да предскаже бъдещето, стъпвайки върху науката. Не, той няма кристално кълбо, но знае какво ще стане. И тези умения са достъпни и за обикновен човек. Макар че

Рей Курцвейл не може да бъде наречен обикновен

Технически директор на Google, изобретател, учен, писател. Носител на редица награди в областта на модерните технологии. Има 21 почетни докторски степени. Описван е като един от най-големите умове на нашето време.

Рей Курцвейл
Футуристът Рей Курцвейл.

Роден е в Ню Йорк на 12 февруари през 1948 г. Син е на еврейско семейство, избягало от Австрия преди Втората световна война. Родителите му са хора на изкуството, но той от 5-годишен проявява талант на изобретател. Животът му е низ от успехи, открития успешен бизнес и предизвикване на съдбата.

Още през 1974 г. създава революционно устройство, позволяващо на слепи хора да четат чрез сканиране на страници с текст и превръщането им в звуци. Това е само едно от многото му постижения. Той се посвещава на разработки, касаещи изкуствения интелект и цялостния технологичен напредък на хората.

През 1990 г. издава книгата Епохата на интелигентните машини. В нея разказва с изумителна точност какво ще се случи следващите години.

Технологичните му предсказания се сбъдват на 86%

През 2015 г. на международен конгрес в Детройт, Рей Курцвейл прави доста смели изказвания, които ни пренасят на територията на Стар Трек и Междузвездни воини. Но вместо да бъдем скептици, трябва внимателно да го чуем.

Според него е въпрос на време човешкият ум да се слее с машините, а безсмъртието е на ръка разстояние. Все пак Рей не умее да мисли линейно като повечето хора, а експоненциално и за него невъзможното е възможно, като го доказва с лекота, чрез всяко свое откритие.

бъдеще
Какво ни очаква?

Но нека видим хронологията, която предстои:

2019 г. Тя е доста скоро. И за нея се очаква компютрите да стигнат мощ от 20 квадралиона изчисления в секунда. Скорост, сравнима с човешкия мозък. Микрокомпютри ще бъдат вградени навсякъде – в дрехи, стени, бижута и каквото се сетим. За виртуалната реалност няма да ни трябват очила, а изображенията ще се появяват на ретината ни. Устройства ще “показват” околния свят на слепи хора чрез думи, а глухи ще ползват малки машини за преобразуване на речта в текст. Очаква се екзоскелети да се управляват с интерфейс директно чрез мозъка и така инвалиди ще ходят с лекота.

2021 г.Програми с изкуствен интелект ще създават изкуство.

2022 г. Роботите ще са навсякъде и дори ще се наложи да се приемат закони за отношението към тях.

2025 г. – Част от преносимата техника ще се имплантира в хората, а нанороботи ще забавят стареенето.

Рей Курцвейл
Рей Курцвейл познава в огромна степен какво предстои. Photo credit: nacaseven via Foter.com / CC BY-NC-ND

2028 г. – Слънчевата енергия ще е достатъчна като добив, за да се покрият нуждите на целия свят.

2029 г. – Компютрите ще могат да решават теста на Тюринг. Изкуственият интелект ще е конкуренция на човека.

2031 г. – Болните органи лесно ще се заменят с импланти, а те ще могат да се създават във всяка една болница. Хората ще заприличат на супер герои, защото усещанията и способностите им ще се увеличат значително, чрез наноботи. По- добра памет, по- висока скорост.

2034 г. Правата на машините ще бъдат защитени от различни социални движения.

2038 г. – Клетките на тялото ни ще се програмират. А знанията ще могат да се залагат като софтуер.

2039 г. Директно в мозъка ще се имплантират наномашини. А интернет търсачките ще се управляват с мисъл.

2045 г.Безсмъртието ще е факт. Наноботите няма да позволяват на човек да старее или да се разболява.

2049 г. Виртуалният и реалният свят ще се слеят. Ще се създаде т.нар. допълнителна реалност, чрез която всички физически обекти ще могат да променят формата и свойствата си.

Рей Курцвейл
Сингулярността е близо, казва Рей Курцвейл. Photo credit: TheAlieness GiselaGiardino²³ via Foter.com / CC BY-SA

2072 до 2099 г. – Началото на сингулярността – хората и машините ще се слеят напълно. Човеците ще могат да съществуват като програми и сами ще избират формата си. Съзнанието им ще контролира няколко тела. А обитанието им няма да се ограничава само в пределите на планетата…


Как ви звучи? Аз се почувствах твърде малка с ежедневните си мисли. А това са само част от технологическите предсказания на Рей Курцвейл. Нямам търпение да видя как ще се сбъднат!


Вижте още как ни съсипват модерните технологии

Отговор