13 изобретатели, убити от изобретенията си

0

Всички сме чували за прословутите награди Дарвин, които се присъждат ежегодно на “хора, направили услуга на човечеството, като сами са се премахнали от генетичния му фонд“. Тези призове се дават посмъртно най-често на личности, които вследствие собствената си глупост са загубили живота си, но също и на живи хора, загубили репродуктивните си способности.

Има една друга категория хора обаче, които водени от мисълта да допринесат за благото на човечеството загиват, убити от собствените си творения.

Представяме ви 13 изобретатели, които са имали този фатален късмет:

1. Уилям Нелсън (1879 − 1903)

Уилям Нелсън
Уилям Нелсън

Той е служител на компанията General Electric. Изобретява нов метод за моторизиране на велосипеди, след което пада от прототипа и умира на място.


2. Исмаил Ибн Хамад ал-Джохари (починал около 1003 –1010)

Исмаил Ибн Хамад ал-Джохари изобретатели
Исмаил Ибн Хамад ал-Джохари – сред известните персийски изобретатели.

Мюсюлмански духовник от Фараб, Иран, който се опитва да полети, използвайки дървени криле и въже. Скача от покрива на джамията в Нишапур в Иран и за съжаление, умира на място.


3. Ото Лилиентал (1848 – 1896)

 Ото Лилиентал изобретатели
Ото Лилиентал

Извършва над 2500 полета със собствени планери-моноплани в периода 1893-1896 г., оцелявайки при няколко катастрофи.

На 9 август 1896 г., при внезапен порив на вятъра, крилото на планера му се чупи на 17 м височина и при падането Ото счупва гръбнака си. Умира на следващия ден с думите „Трябва да бъдат правени някои малки жертви!“.


4. Франц Райхелт (1879 – 1912)

Франц Райхелт изобретатели
Франц Райхелт е от онези изобретатели, чиято смърт е заснета на камера.

Австрийският шивач Франц прави изобретение и решава да го демонстрира на 4 февруари 1912 г. Той скача от 60-метрова височина от първото ниво на Айфеловата кула. На гърба си има собственоръчно изработен плащ-парашут. Парашутът обаче не сработва, не се отваря и изобретателят намира смъртта си след скока.


5. Хенри Смолински (1925 – 1973)

Хенри Смолински
Хенри Смолински – основава компания, прави единственото ѝ изобретение и… умира заради него.

Той загива по време на тестови полет на AVE Mizar – летяща кола, базирана на автомобила Ford Pinto. Това е единственият продукт на компанията, която Смолински основава няколко години по-рано.


6. Уилям Бълок (1813 – 1867)

Уилям Бълок изобретатели
Уилям Бълок

Той изобретява цилиндричната печатарска машина. Няколко години по-късно кракът на Бълок е хванат от машината му и смазан по време на инсталирането на нова печатна машина във Филаделфия. Смазаният крайник развива гангрена и изобретателят умира при ампутацията му.


7. Хорас Лоусън Хънли (1823 – 1863)

Хорас Лоусън Хънли
Хорас Лоусън Хънли също е сред онези изобретатели, които падат жертва на изобретенията си, но изобретенията им имат живот след тях.

Морски инженер и изобретател на първата военна подводница в света, умира по време на едно от изпитанията на изобретението му. След като не успява да изплува, Хънли и 7-членният му екипаж се удавят. Военоморските сили изваждат подводницата и тя е пусната отново в експлоатация.


8. Томас Миджли Джуниър (1889–1944)

Томас Миджли Джуниър изобретатели
Томас Миджли Джуниър

Американски инженер и химик, който след като заболява от полиомиелит на 51-годишна възраст се превръща в инвалид. Той разработва сложна система от макари и въжета, за да улесни ставането си от леглото. Миджли умира след като се удушава във въжетата на собственото си изобретение.


9. Александър Богданов (1873 – 1928)

 Александър Богданов изобретатели
Александър Богданов

Руски физик, философ и автор на научна фантастика от беларуски произход, който експериментира с преливане на кръв, в търсене на вечната младост. Той умира след като си прелива кръв от доброволец, който страда от малария и туберколоза с различна от неговата кръвна група.


10. Мария Кюри (1867 – 1934)

Мария Кюри изобретатели
Тя е смятана за един от най-великите учени и изобретатели на всички времена, но и Мария Кюри пада жертва на откритието си.

Мария Кюри умира в санаториума Санселемоз от левкемия, която по всяка вероятност е следствие от получената радиация по време на изследванията с радиоактивни вещества. Тя не взима никакви предпазни мерки в работата си, понякога носи проби в джобовете си, както и ампула с радий на гърдите си като талисман.


11. Карел Сучек (1947 – 1985)

Карел Сучек убити изобретатели
Карел Сучек

Той е канадски професионален каскадьор, който разработва абсорбиращо шока буре. Умира при демонстрация на изобретението си след като е хвърлен от покрива на Houston Astrodome. Сучек е ранен фатално след като бурето удря ръба на басейна с вода, който трябва да омекоти падането му.


12. Макс Валие (1895 – 1930)

Макс Валие убити изобретатели
Макс Валие.

Изобретява ракета с течно гориво през 20-те години на миналия век, когато е член на германския кръг на ракетните инженери Verein für Raumschiffahrt. На 17 май, 1930 г. задвижван с алкохол ракетен двигател експлодира при тестове в Берлин и го убива на място.


13. Фред Дусенберг (1876–1932)

Фред Дусенберг убити изобретатели
Фред Дусенберг и неговата кола – също в списъка на изобретатели, убити от изобретенията си.

Убит е в катастрофа с конструиран от самия него автомобил.


Вижте още: Най-шантавите изобретения от Първата световна война

Отговор