Дамата с дънера, без която Туин Пийкс не е същият

0
дънера
Маргарет е един от емблематичните персонажи в тв шедьовъра на Дейвид Линч.

Да, знаем, че Дамата с дънера е все още в сериала. Новият, дългоочакван сезон на Туин Пийкс успява да ни я покаже още веднъж, макар Катрин Коулсън да не е вече между нас.

Актрисата, която играе възрастната жена в епизодите, не доживява старта на третия сезон в паузата от 25 години между него и първите два.  Тя си отива от рак през 2015 г., оставяйки незабравимо екранно наследство – образа на Маргарет Лантерман.

Маргарет е един от емблематичните персонажи в тв шедьовъра на Дейвид Линч. И той е смятал да продължи това нейно участие и в завръщането на култовите герои. Все така

прегърнала дънера си

тя се появява в първите части от сегашната продукция. Но докъде са успели да я заснемат, преди Дамата с дънера да угасне, предстои да видим.

Онова, което вече ни липсва от Туин Пийкс, не е самото ѝ присъствие. А нейният войсоувър – гласът от онези встъпителни думи в началото на епизодите. Думи, които ни караха да се замислим.

Не само за сериала, ами за живота по принцип. Или, както казва Дамата с дънера – за мистерията на живота. Философия в най-чистия вид. Да си припомним най-силните ѝ моменти от предишните сезони…

 “Добре дошли в Туин Пийкс. Моето име е Маргарет Лантерман. Аз живея в Туин Пийкс. Познават ме като жената с дънера. Има много истории в Туин Пийкс. Някои от тях са тъжни, други – смешни. Някои са истории за лудостта, за насилието. Други са обикновени. Все пак всички притежават мистерия – мистерията на живота.”

За страха

“Здравейте пак. Можете ли да видите през стена? Можете ли да видите през човешка кожа? Рентгеновите лъчи виждат през твърди, или така наречените твърди обекти. Има неща в живота, които съществуват, и все пак очите ни не могат да ги съзрат. Виждали ли сте нещо удивително, което е невидимо за другите? Защо някои неща остават скрити от зрението ни? Животът загадка ли е? Изпълнена съм с въпроси. Понякога те получават отговори. Със сърцето си усещам дали отговорът е верен. Сама съм си съдия. В един сън всички герои ли си ти? Различни твои аспекти? Отговорите идват ли насън?

дънера
Дамата с дънера в новия сезона на “Туин Пийкс”.

Предвид всичко това, да те застрелят не е толкова лошо, колкото си мислех. Стига да можеш да държиш страха далеч от ума си. Но предполагам, че това важи за почти всичко в живота. Не е толкова зле, стига да можеш да държиш страха далеч от ума си.“

За вселените вътре в нас

“Както горе, така и долу. Човешкото същество се намира по средата. Има толкова пространство извън човек, пропорционално, колкото и в него. Звезди, луна и планети ни напомнят за протони, неутрони и електрони. Дали има по-голямо същество, което се разхожда с всички звезди в себе си? Дали нашето мислене влияе на това, което се случва вътре в нас? Мисля, че да.”

“Буквите са символи. Има строителни блокове от думи, които оформят нашите езици. Езиците ни помагат да общуваме. Дори при сложните езици, използвани от интелигентни хора, недоразумението е често явление. Понякога си записваме неща – букви, думи – надявайки се, че ще ни служат – на нас и онези, с които искаме да комуникираме. Буквите и думите, които зоват за разбиране.”

За бягството от себе си

“Понякога искаме да се скрием от себе си – не искаме да сме ние – твърде трудно е да сме ние. Дали в тези моменти се обръщаме към наркотиците и алкохола или към лошото поведение, за да си помогнем да забравим кои сме? Това, разбира се, е само временно решение на проблем, който ще продължи да се завръща, а понякога тези временни решения са по-лоши за нас от самия проблем. Да, това е дилема. Има ли отговор? Разбира се. Както един мъдър човек ми каза: “Отговорът е във въпроса”.”

“Понякога природата ни прави номера и си представяме, че сме нещо друго от нас самите. Това ли ключът към живота като цяло? Или случаят на двуглавия шизофреник? И двете глави мислят, че другата я следва. Най-накрая, докато едната глава не гледала, другата я простреляла точно между очите. И разбира се, се убила.”

За баланса

“Храната е интересна. Например, защо ни е да ядем? Защо никога не сме доволни с точното количество храна за поддържането на добро здраве и нужната енергия? Винаги искаме още и още. Като ядем прекалено много, балансът се нарушава и води до влошено здраве. Разбира се, яденето на прекалено малко храна ни разбалансира в обратната посока и отново ни сполита лошо здраве.

Балансът е ключът. Балансът е ключът към много неща. Разбираме ли баланса? Думата баланс на английски има седем букви. Седем е трудно за балансиране, но не невъзможно, ако умеем да разделяме. Има, разбира се, плюсове и минуси на разделянето.“


Вижте още… как изглеждат актьорите от Туин Пийкс – преди и сега 

СПОДЕЛИ
Предишна статияКоя е Йова – любимата на Васил Левски
Следваща статияВреме за поезия: Лорка – Град в безсъница
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор