Привидението Туин Пийкс се завръща. Четвърт век по-късно

Привидението Туин Пийкс се завръща. Четвърт век по-късно
Най-култовият сериал на 90-те се завръща

Дейвид Линч има изненада за вас. Режисьорът, който със собственото си причудливо мастило прави особняшки филми с ексцентричен маниер, отказва категорично да затвори миналото в мазето и да нареди сериала Туин Пийкс до другите буркани със забравени сериали.

Кой е там? Има ли някой?

Стори ми се, че чувам нещо. На вратата се чука. Те не са били в дома ви 25 години. Между вас и тях е само този дървен шлюз. Тази мисъл е плашеща.

Разпознахте ли ги?
Разпознахте ли ги?

През шпионката се вижда дълга върволица от странници:

Малък мъж, гигант, Боб (дългокос, помните го от кошмарите си), момиче в найлон, жена с парче дърво в ръце, полицай, който плаче при всеки смъртен случай, жена с черна пиратска превръзка на окото, еднорък мъж, доктор Джейкъби (ексцентрик с разноцветни очила и къдрави коси). Имаме кралица на красотата и специален агент, някой дъвче пай, диктофон и какво ли още не…

И над всички тях кръжат сови, които не са това, което са

Да, има филми, които не умират с писъците ви в мрака. И този е точно такъв.

Освен страх и ужасии, в сериала имаше и доста красиви лица.
Освен страх и ужасии, в сериала имаше и доста красиви лица.

Култът към сериала, който макар само в рамките на два сезона успя да сътвори безброй незабравими образи, все още е актуален. Наричат Туин Пийкс най-вдъхновяващия филм на 90-те – има игри, филми, песни и какво ли още не, създадени под напора на всичките тези образи и символи.

Толкова се вълнувам, че дъхът ми секва на моменти. Защото се задава нов, трети сезон!

И докато броим минутите на всевъзможни часовници –  слънчеви, пясъчни, електронни с кукувица, които тиктакат пред нас, има с какво да го запълваме, времето в очакване на новите епизоди.

download
Дейвид Линч, Агент Купър и Боб, който този път не е видение.
Те вече са вече заснети

9 на брой, които официално ще видят бял свят идната година. А екипът е старият, култов, към който ще се присъединят още няколко любопитни имена.

Какво ще кажете за една звездна среща между ей тези създания, които са любими на всеки звездеоброец: Наоми Уотс, Еди Ведър, Аманда Зейфрид, Тим Рот, Трент Резнър (Nine Inch Nails), Дженифър Джейсън Лий, Робърт Непър, Ашли Джуд, Джеймс Белуши, Моника Белучи, Лора Дърн…

А сега да върнем лентата отново и да добавим всичките познати герои от сериала. Да, някои вече не са тук… Театърът на сенките и светулките се е погрижил за тях.

Но ключовите образи идат, цяла гвардия уникати, които помните така живо, сякаш срещата с тях бе вчера.

                                 Да си припомним… сюжета
Снимка: "TwinPeaks openingshotcredits" by Uploaded by ChuckyDarko, captured from the Twin Peaks Season One Region 2 DVD. Reduced version made and uploaded by TAnthony.. Fair use via Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/File:TwinPeaks_openingshotcredits.jpg#/media/File:TwinPeaks_openingshotcredits.jpg
Табелата на Туин Пийкс

Туин Пийкс – град в който всеки познава всекиго и нищо не е такова, каквото изглежда.

Население 5.120            51.201 души

Град с население колкото Асеновград, осъмва с убийство. Кралица на красотата, увита в найлон и покрита с песъчинки, събужда летаргията на градчето, довежда агент на ФБР, който да се погрижи за разследването и шоуто започва.

Тук никой не е обикновен.

Тук всеки има тайна

Смята се, че именно този сериал, така напредничав за времето си, е първи в това да показва толкова насилие, мистерия, ужас и сюрреализъм по телевизията.

                                         Режисьорът

David-Lynch-1000x800
Дейвид Линч

Казват, че японските филми на ужасите се правят с помощта на психолози, които знаят какво е най-плашещо за човешката душа.

Мисля, че Линч знае до съвършенство какво се спотайва в дебрите на тъмните ни страхове. И се забавлява в своето велико шоу, докато ние сме се свряли с глава под вълнено одеяло, стиснали очи и отказващи да ги отворим дори

да усетим кокалестите пръсти на Боб върху рамената си…

или лекото гъделичкане на косите му, застанал под одеялото заедно с нас.

Линч твърди, че с порастването идва смъртта на въображението… или най-малкото подтискането на тази вълшебна способност за приказност.

А Дейвид е дете. Зловещо дете с хипнотично въображение.

cDzy0cW
По време на снимките…
                                      Музиката към филма

С награда Грами, дата на издаване 9/11, съавторово творение и на Дейвид Линч, който се включва в текстовете.

5 са основните песни, които се леят в сериала, създавайки това чувство за напрегнатост. Метафизично чувство, че ще бъдете отведени някъде, където не сте били преди. Колко други филми могат да се похвалят с това?

Заглавната, емблематична песен е написана за 20 минути.

                     БОБ или защо ще ви леят куршум? 

Идеята да създаде образа на Боб хрумва на Линч, когато той получава видение с Франк Силва, чиято работа е да се грижи за декора по време на снимките. Та, видението е следното – Франк скрит в спалнята на Лора Палмър.

casting-killerbob-590x350
Едно от най-запомнящите се появявания на Боб в сериала.

Сцената се заснема без никакво понятие къде ще бъде включена и дали изобщо ще пасне. И в този особен миг, по чиста случайност, образът му се появява в сцена, на която Лора пищи, като отражение. Ето така се явява Боб.

За съжаление, актьорът на когото дължим толкова голям процент от настръхването на кожата си, напуска земята още през 1995 г. вследствие на усложнения, свързани със СПИН. Поради това, мястото му зее празно.

Ето и списъкът с потенциалните му заместници, кандидати за новия Боб:

collage bob
Еди Ведър, Робърт Непър и Винсент Кастеланос. Кой ли от тях ще е финалният избор на Линч?
Факти, които вероятно не знаете за Туин Пийкс

Началото: Пилотната серия е с продължителност 2 часа. В някои европейски страни, той е излъчен по  кината.

Помните ли тази приказна и леко плашеща картина?
Помните ли тази приказна и леко плашеща картина?

 Локацията:  Първоначално, сериалът е плануван да бъде заснет в Северна Дакота. Поради липса на мистериозност и мрак, локацията е преизбрана.

 Хотелът: Ако ви стиска, може да отседнете в Great Northern Hotel –  мястото на голяма част от снимките.

За 230 долара на нощ.

Известни поклонници: Градска легенда твърди, че Михаил Горбачов е голям фен на предаването, дори се опитва да натисне тогавашния президент на Америка да му помогне да разбере кой е убиецът на Лора Палмър. Получава отказ. „Не искам да притискам Линч” – пише колегата му.

Известни фенове са и кралицата Елизабет, както и Куентин Тарантино.

Laura_Palmer
Лора Палмър.

Убиецът на Лора Палмър: Всъщност, авторите на филма не са имали намерението да разкрият убиеца на Лора. Някои критици смятат, че именно това е понижило интереса към историята преди края ѝ.

И докато обсъждаме Лора…

Снимката на Лора Палмър е нейна истинска. От личния ѝ архив, не заснета за случая.

Та кой уби Лора Палмър?

По време на 2-ия сезон, самоличността на убиеца е разкрита: баща ѝ Лиланд я насилва и убива. Когато той умира в ареста, Лора се явява като видение, прощавайки му и приветствайки го в Оня Свят.

Сценарият: Актьорите никога не са виждали репликите на другите участници в лентата. Сценарият, който всеки един участник е получавал, е само с индивидуалните му реплики.

720x405-468295582
Дейвид Линч е готов за завръщането – четвърт век по-късно.

 Интригуващи гост-изпълнители: Мигел Ферер бива заплют, харесан от Линч поради участието си в Робокоп.

Братът на агент Купър има участие във филма. Като… труп.

Влиянието и Мерилин: Туин Пийкс е повлиян от Мерилин Монро и невъзможността на тандема Линч/Фрост да получат авторските права за биографията ѝ Богиня. Интересното е, че Лора Палмър е убита в нощта, в която възнамерява да обяви с кой влиятелен и известен мъж е имала връзка…

[Вижте още: Актьорите от Туин Пийкс преди и сега]

И докато тръпнем в сладостно и леко смразяващо очакване епизодите да се излетят в ефир догодина, ето един малък тийзър:

СПОДЕЛИ
Предишна статияБългарският мит – защо са важни корените ни
Следваща статияЗа интуицията
Антония Атанасова
Преподавам, уча се, обичам хората, пука ми. Идеалист и скромен тип съм. Ведра и лъчиста, дружелюбна и търсеща. Кучетата са любимите ми хора. Животните са ми слабост. Обичам съзидателността, доброто, Земята, красивото, изкуството. Ценя ретрото във всичките му измерения, хубавата литература, хубавите истории. Обичам ръчно изработени вещи, вдъхновяващи хора и места, особено села. Музиката ми е двигател. Пиша и кървя.

Отговор