Правят ли ни постите по-добри или само по-вталени хора

В Завета е казано: “Не това, което влиза в устата ви осквернява, а което излиза от нея”.

постите

Коледни пости са. Но дали е възможно в наши дни да се спазва канона?! Да се живее повече от месец без животински мазнини, скотски мисли, секс, алкохол, шумни партита… и в усамотение?! Постите са изпитание дали човек ще издържи на съблазните на Рогатия.

Когато лишаваш тялото, смиряваш душата. Целта на постите е духовно пречистване, но май са се превърнали в

модерна диетата за топене на излишните килца

Зърнените храни, плодовете и зеленчуците пренастройват към смяната на сезоните и изчистват тялото от отровите. Организмът си набавя белтъчините със соя, грах, леща, боб, нахут. Въглехидратите идват с ръжения хляб, картофите, цвекло, ориз. Витамините набавяме от плодовете и зеленчуците, гъбите ни доставят желязо, медът ни прави по-здрави.

fasting 07
Мода или вяра са постите в днешно време?

Но постите се превърнаха в печеливш сектор на хранителна индустрия. Предлагат се какви ли не оксиморонни храни като постно шкембе, соев кашкавал или цариградски кюфтета от ориз… А хранителните добавки с какви ли не лековити растения край нямат. Май само Попай гълта спанак за сила, останалите залагат на протеини в шишенца. Често

постите се превръщат в травматично ровене из менюта

и издевателства над готвача в заведението да махне сиренцето или маслото от чинията. Както и трескаво препрочитане на етикетите в супермаркета дали случайно в опаковката няма животински съставки.

Дали обаче тези хапки ни правят по-добри, а не просто по-вталени хора?!

В Завета е казано: “Не това, което влиза в устата ви осквернява, а което излиза от нея”. Защото е безсмислено да се лишаваш от храна, а да се надуваш от гордост. Да пребледняваш не от глад, а от завист. Да изяждаш другите, но да искаш да се очистиш от животинските мазнини…


Четете още: Диетите в живота ни – за и против


Така че ако просто искате да влезнете в тесните дънки, но да сътворявате интриги над салати със зеле и моркови, това е диета.

koleda
Постите са само за здрави хора.

А ако наистина сте решили да прочистите душевните плънки, ето и

условията на Коледните пости

Започнаха на 15 ноември и свършват чак на Коледа. Най-строгите лишения са сряда и петък, когато е забранено всичко животинско. Така е и цялата първа седмица от поста. От 23 ноември до 19 декември може да се хапват риба и морски продукти. На Никулден даже е задължително. И до Коледа – пак строг пост. По време на постите е разрешено да се пие само червено вино, но не в сряда и петък.

Постите са само за здрави хора. Канонът освобождава деца, бременни, болни и стари хора. Леки пости!

Отговор