Дядо Коледа от Горна Оряховица: един достоен българин

Преди време ви разказахме историята на един изключителен човек – от онези, които в днешно време не се забелязват от пръв поглед. За мнозина той вече е известен като Дядо Коледа от Горна Оряховица. Това е млад мъж, страдащ от детска церебрална парализа (ДЦП), който всяка година облича костюма на добрия старец и срещу символично заплащане радва децата в родния си край. А събраните пари дарява на хора в нужда.

През 2015 г. той получи наградата Достоен българин от премиера на България Бойко Борисов. По това време Георги Симеонов беше все още неизвестен за широката публика. В своя край обаче той вече се беше превърнал в истински герой. И пример за безгранична сила, подражание, огромно сърце и силна саможертва в името на това да е полезен и да помага на хората в нужда.

Днес отново искаме да ви срещнем с него. Защото ние от екипа на Lifebites.bg вярваме, че за тези хора – малките като обществено положение, но изключително големи с постъпките си българи, има смисъл да се говори. Както и че казаното и изписаното за тях никога не е достатъчно.

Георги Симеонов
Георги Симеонов в компанията на Шкумбата.

Георги Симеонов – едно момче от Горна Оряховица. Диагностицирано с

детска церебрална парализа

но неспиращо да се бори с трудностите и да помага на други хора в нужда. Един млад мъж, който за разлика от много свои връстници никога не се предава. И му пука. Истински. За другите.

Всичко започва преди няколко години. На шега. На коледното парти на фирмата, в която Георги Симеонов работи, той облича като част от забавата костюма на Дядо Коледа. В този момент нито Георги, нито който и да било друг не осъзнава, че този костюм много скоро ще се превърне в смисъл на неговия живот.

Известно време след партито, Георги Симеонов се запознава с Росен Атанасов, който страда от мускулна дистрофия. Историята на Росен истински трогва Георги. На връщане към дома той не може да спре да плаче. Да, за един доскоро непознат. Не му отнема много време и решава – ще му помогне. По Коледа Георги облича червения костюм на добрия старец отново. Този път не за забавление, а за да осъществи благородната си мисия.

В този момент той се превръща в Дядо Коледа от Горна Оряховица

Предрешен така, младежът разнася подаръци на децата в околията, за което родителите им му плащат по 5 лева. Събраните средства от кампанията Георги до стотинка дарява на своя нов приятел Росен. Дали му е било трудно? Разбира се. Но страдащият от ДЦП млад мъж не мисли за това по време на своята обиколка. Мислите му са насочени само и единствено към ползата от неговите действия.

Георги Симеонов
Всяка година Георги се превъплъщава в образа на добрия старец – един същински Дядо Коледа от Горна Оряховица.

И така, коледните посещения по домовете на децата от Горна Оряховица и региона се превръщат в ежегодна лична мисия за Георги Симеонов. Всяка година той раздава себе си, за да може да радва децата, а в крайна сметка и по един човек в нужда. И ако не толкова събраните средства, то постъпката на самоотвержения горнооряховец им помага да се чувстват малко по-разбрани, силни и важни. В най-добрия смисъл на думата. Самият Георги споделя:

“ОБЛИЧАМ ЧЕРВЕНИЯ КОСТЮМ ВСЯКА ГОДИНА, ЗАЩОТО ИМА МНОГО БОЛНИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ ХОРА. ВИЖДАМ ГИ ПОСТОЯННО ПО УЛИЦИТЕ… НО ТОВА, ЧЕ МОГА ДА ИМ ПОМОГНА, МЕ ПРАВИ ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВ.”

Освен ежегодната кампания като Дядо Коледа и основната му работа – в колбасарски цех, обаче, Георги Симеонов има и едно доста интересно хоби. Благодарение на него той припечелва по някой и друг допълнителен лев. Но най-вече – чувства се полезен и много обичан. Под аплодисментите на феновете младият мъж се появява в специално изработени костюми и

влиза в ролята на талисман

преди мачовете на не един спортен тийм. Близо 2 години е бил талисман на футболния Локомотив Горна Оряховица. По настоящем е символ на хандбалния отбор на града, който носи същото име.

Но с най-голямо нетърпение и най-силна тръпка Георги Симеонов очаква предстоящия сезон, когато ще извежда на терена играчите на футболния клуб Лудогорец – Разград. А сред любимците му в отбора са Светослав Дяков и Моци. Чрез подобни ангажименти Георги не само носи радост на зрителите, но доставя и на себе си необходимата доза положителни емоции. Истинска радост и приятно чувство от изливащите се отгоре му многобройни аплодисменти.

Георги Симеонов
За Георги влизането в роля, явно е истинско призвание.

Така че, когато на следващия мач на отбора от Разград видите костюма на орел, знайте, че под него се крие един истински герой. Достоен и свободолюбив, горд, но не и горделив.

Един човек, чието сърце побеждава

всекидневно болките на тялото. И в когото е скрита толкова много обич към хората, благородство и зашеметяваща сила на духа, че е трудно да бъде описана с думи. Георги с болка споделя:

“АЗ, ВЪПРЕКИ ЧЕ СЪМ БОЛЕН ОТ ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА, СЕ СПРАВЯМ, ЗАЩОТО МОГА ДА РАБОТЯ И ДА СИ ИЗКАРВАМ ПАРИ. ИМА ХОРА, КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ИЗКАРАТ ПАРИ ЗА ХЛЯБ, ЗАЩОТО СА БОЛНИ. А И ПОВЕЧЕТО РАБОТОДАТЕЛИ ЧУЯТ ЛИ, ЧЕ СИ С ТЕЛК – НЕ ТЕ ИСКАТ.”

Дядо Коледа
Ако и вие искате да станете част от благотворителната инициатива на благородния Дядо Коледа от Горна Оряховица, свържете се с него.

Тази година (и всяка следваща, докато има тази възможност) Георги Симеонов отново ще се превъплъти в образа на добрия старец. С червената мантия, дългата бяла брада и пълния с изненади чувал. Отново ще радва малчуганите с присъствието си и подаръците, които ще им поднесе. Ще направи щастливи и родителите им, които с грейнали усмивки и леко навлажнени очи ще се радват на щастието на децата си. Но най-важното за Георги Симеонов, което предстои да се случи е, че тази година за пореден път

той ще помогне със събраните средства на някой в нужда

За момента се търси човекът, на когото Георги и неговата прекрасна благотворителна инициатива да помогнат.

Вие също можете да станете част от това благородното дело. Ако вие или някой ваш близък или познат имате нужда от помощ или искате да поканите Георги Симеонов  – Дядо Коледа от Горна Оряховица, да гостува по Коледа и във вашия дом или на вашето фирмено парти (срещу скромната сума от 5 лв.), можете да се свържете с него на телефон 0988 31 89 04. Или чрез профила му във Фейсбук. Кампанията е валидна за градовете Велико Търново, Лясковец, Долна Оряховица и Горна Оряховица. С предварително записване.

В края на разговора ни с Георги Симеонов, той с нескрита обич казва едно голямо:

“БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ, КОИТО ПОДКРЕПЯТ КАМПАНИЯТА И ТОВА, КОЕТО ПРАВЯ!”


Вижте още: Кампания Щастлива Коледа за баба и дядо

Отговор