15 идеи как да подобрим живота си

Напрежение, бързане, досада, преумора…

Звучи ли ви познато?

Ежедневието ни често е съпътствано от тези усещания. Но има някои техники, които значително биха улеснили и подобрили живота ни. Спокойно! Не става дума за някакви свръх усилия, които трябва да полагате. Точно обратното. Става дума за дребни неща, благодарение на които животът ви ще стане по-организиран, лесен и спокоен.

Ето ги и нашите 15 идеи как да постигнете този ефект.

Снимка: FotoGrazio via Foter.com / CC BY-NC-ND
Отървете се от негативните хора

Негативните хора, които са около нас са едно от най-вредните явления в живота ни. Понякога ги търпим, за да не ги обидим, защото сме добре възпитани или просто защото не можем да изкрещим директно в лицето им: „ОСТАВИ МЕ НА МИРА!“. Само, че именно тези хора най-нахално крадат от нашите емоции, време и енергия. Те ни задръстват с негативна енергия, която после дълго време остава в нас. Така че, ако някой такъв тип се навърта около вас, сега е времето да се отървете от него. Как ще го постигнете (с добро или лошо) не е от значение, важен е крайният резултат.

Ставайте 10 минути по-рано

Този навик е един от най-трудните за култивиране. Всички обичаме да си поспиваме и често навиваме алармата си за последната възможна минута. Това обаче ни коства много бързане, нерви, закъснения, мъмрения от шефа и т.н. на сутринта. Постарайте се да промените този навик и да навивате алармата си с 10 минути по-рано. А ако се научите и да ставате, когато тя звънне ще изпълните сутрините си със спокойствие, наслада и удовлетворение. А времето винаги ще ви стига.

smile

Живейте тук и сега

Чувствате ли се в плен на спомените или на постоянните мисли и тревоги за бъдещето? Време е да промените този вреден навик и да спрете да мислите за тях. За целта се опитвайте да се концентрирате в настоящия момент – това което ви се случва тук и сега! Отделяйте внимание на всеки детайл – обстановката около вас, хората, които ви заобикалят, начина, по който се чувствате, това, което виждате и онова, което чувате. Насладете се на всеки един момент от своя ден, защото той никога няма да се върне и никога няма да бъде същият.

 

Пригответе си дрехите предишната вечер

Този съвет е от списъка с практични идеи и наистина доста облекчава оправянето за работа сутрин. Изгладете дрехите, които ще обличате на следващия ден и ги пригответе в пълен комплект. Това ще ви спести чуденето какво да изберете на сутринта и (не дай си Боже) досадното сутрешно гладене, когато толкова много ви се спи.

10 минути тишина

Не пропускайте да отделяте по 10 минутки само за себе си всеки ден. Останете на тихо и спокойно място. Отпуснете се. Медитирайте или си помечтайте. Усетете спокойствието и се опитайте да се слеете с него. Както се казва – „слушайте тишината“.

Превърнете готвенето в удоволствие

Ако готвенето вкъщи е ваше задължение (независимо дали сте мъж или жена) в един момент то се превръща в наистина отегчителна домакинска работа. За да си върнете любовта към него (а защо не и да направите първите си готварски опити) потърсете нови, разнообразни и вдъхновяващи рецепти. Пълно е с такива в Интернет. Другото, което можете да направите е да опитате нови продукти, с които не сте приготвяли ястия до момента. Тези практики действат наистина освежаващо и стимулиращо в кухнята.

Снимка: flavijus via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: flavijus via Foter.com / CC BY-NC-SA
Дишайте дълбоко

В буквалния и в преносния смисъл. Дълбокото дишане е полезна практика, благодарение на която тялото ви се снабдява с повече кислород, а това подобрява функциите му. Освен това, дълбокото поемане на въздух и бавното му издишане действат успокояващо на психиката и ума ви. Намирайте по малко време няколко пъти дневно и правете по 10 дълбоки вдишвания и издишвания, както и вечер преди сън. Ще останете удивени от ефекта, който незабавно ще почувствате и който ще се уголемява с течение на времето.

Направете нещо, за което отдавна мечтаете

Няма нищо по-приятно от сбъдването на желания, особено ако отдавна си мечтаете за нещо. Спрете да отлагате и направете онова нещо, което винаги сте искали, но не ви е оставало време или възможност. Животът ви ще се изпълни с тръпка, а резултатът от реализираното желание ще изпълни цялото ви същество с положителна енергия, мисли и удовлетворение.

Спрете цигарите

За много хора това е трудна, дори непосилна задача. Но в действителност, ако повярвате достатъчно в себе си, своята воля и сили да се справите, се оказва фасулска работа. А спирането на цигарите неминуемо ще подобри живота ви в не един и два аспекта. За да успеете да се преборите с тази зависимост просто трябва силно да го искате и много да се доверите на самите себе си. Вярвам, че с малко (или повече) тренировки всеки може да го постигне!

Снимка: martinak15 via Foter.com / CC BY
Снимка: martinak15 via Foter.com / CC BY
Мислете позитивно

Както бях споменала в един предишен текст позитивното мислене е далеч от представата на някои хора, че това означава да стоят озъбени като тикви или лицемерно да се преструват, че всичко е наред, когато не е така. Позитивното мислене е начин, по който се учиш да възприемаш света. Позитивното мислене не е лесна работа, но е нещо към което всеки средно-интелигентен човек би трябвало да проявява интерес и да положи усилия да овладее. Поне в някаква степен.

Спортувайте

Хората, които спортуват редовно често се чувстват по-заредени и удовлетворени от останалите. Спортът е необходимо „зло“, което освен че ни държи в кондиция физически, ни помага да се разтоварим и от натрупаното психическо напрежение. Ако още не сте открили подходящата за вас дисциплина сега е моментът да се поровите малко в нета. За все повече съвременни хора двете най-предпочитани занимания са фитнесът и йогата (или пилатесът).

Купете си миялна машина

или други уреди (приспособления), които да облекчат работата, която вършиш на ръка. По този начин ще си спестиш много време, усилия и нерви. За умората няма какво да говорим. Така че облекчете се максимално като си купите нови „играчки“, които ще работят вместо вас.

Снимка: o_teuerle via Foter.com / CC BY-NC-SA
Снимка: o_teuerle via Foter.com / CC BY-NC-SA
Хранете се здравословно. Или поне се опитвайте

Въпреки че много хора пренебрегват съветите за здравословно хранене и твърденията на специалистите колко вредна е така наречената „джънк фууд“, това е един много важен елемент от живота и здравето на всеки човек. Ако опитате да се храните по-здравословно и замените бързата храна с вкусни домашно приготвени специалитети – не след дълго ще усетите ефекта от това, както върху физиката, така и върху психиката си. Не се дърпайте! Това може само да ви накара да се почувствате по-добре. Ако не искате да променяте хранителните си навици като цяло – направете няколкодневна детоксикация, за да се освободите от натрупаните токсини в организма.

Пийте повече вода

Колкото и клиширано да звучи тази препоръка не я подминавайте с лека ръка. Водата е нужен и ценен ресурс за нашето тяло и ум. Сега няма да описваме всичките ѝ полезни свойства тук, защото вероятно вече добре ги знаете. Ако нямате навика да пиете вода – създайте си такъв. Оставете пълна бутилка с вода на работното си място, пред компютъра и до леглото си. Дори и да не ожаднявате (има и такива хора), пийвайте си по няколко глътки щом видите бутилката.

Не прекалявайте с алкохола

Би било твърде нравоучително, а и не до там коректно, ако кажа СПРЕТЕ алкохола. Та, кой не обича да си пийва биричка в горещите летни дни, да речем? Истината обаче е, че колкото и да ни е трудно да го признаем алкохолът не е наш приятел. Ето защо една от техниките да подобрим живота си е именно да намалим количеството алкохол, което приемаме. Сещате се за онова чувство на сутринта, когато сте прекалили предната нощ…Е, за да не ви се налага да го изпитвате, просто внимавайте с мярката.

Вижте още: 4 начина да се събуждаме по-щастливи

9 стъпки, благодарение на които ставаш по-добър човек и

Нищо лично. Един от начините да бъдем по-щастливи

 

Отговор