Боже, колко е хубав този пусти Черепишки манастир!

Готови ли сте за Искърското дефиле? Тръгваме съвсем рано..

Черепишкия манастир, Снимка: Вероника Лазарова
Черепишкия манастир

Ако душата ви копнее за място, което е свято и интересно, но не и твърде посещавано, Черепишки манастир и пътят до него, напомнящи бегло Камино, е вашата посока.

За да посетите това прекрасно кътче в родината ни, ви е необходимо: решението да го направите, един ден от живота ви, настроение и лято.

6.50 ч. Тръгваме от спирка Метал.

Спойно лятно утро

Саундтрак: Птици всякакви.

Мъжки щурци трият крачета едно в друго, за да съберат маранята на най-лъчистия сезон в една песен. Или да впечатлят “момичетата”. Няколко ранобудници с раници чакат влак за София, а сетне ще почакат и този, които ще ги отведе към Черепиш.

Сандвичи, вода, книги, тефтери, пари, фотоапарати. Целта ни е Черепишкият манастир и убийствената красота на Искърското дефиле. Този маршрут е избран от приятели поради няколко причини: дефилето, удобството на пътуването с влак, гледките, Вазов.

Черепишки манастир
Една от най-красивите гледки, които се откриват по пътя към манастира е на самия манастир. Снимка: Александър Алексиев

Всички се питаме

как изглежда мястото, където класиците творят?

Е, време да научим.

Влакът е празен и спокоен, седалките – в лъскаво зелено, едновремешно зелено, прозорците зеят като пещи за козунак, а ароматите на прясна трева, сено, слънчогледи и късчета облаци се вият на струйки и претворяват пътуването почти безмълно с хипнотичното тракане по линията на железените влакови колела.

Слизаме на Лютиброд. Не сме съвсем наясно кой път да хванем, но следваме отъпкани пътечки, които ни водят до врати, черквички и патриотични маршрути.

20151102_145114
Лимонада край реката

Малко магазинче, селкоп, с уредена градина и лодката на баба Тонка, опната на слънцето, което вече сънливо търка очи и се въздига на хоризонта. Взимаме си лимонада и сайдер в стъклени шишета, пийваме ги край реката, галим рижото коте, което мърка край нас и потегляме.

Пътят до Черепишкия манастир е почти магистрала

20151102_152306_HDR
Тези симпатични козички си нямаха пастир. Това обаче не попречи да бъдат най-милите същества, които срещнахме по пътя. Надвисналите край нас скали, цветовете им и ехото от полюшващите се на вратовете на козичките камбанки-звънчета – несравнимо! И леко притеснително – защо са сами?
Черепишки манастир
Манастирът се подава между зеленината.

Делим го с камиони, коли, минаваме като опитни мишлета през тунели. Край нас се редят храсти с причудливи образи.

Подминаваме надгробен камък с чифт маратонки край него и след хиляди стъпки той, този колос на колосите показва островърхия си купол.

Софроний Врачански е изпитвал всичко това. Защото също е стъпвал из тези свети земи. Не зная дали е имало кози по пътя, но сладостно е усещането, че вървиш по маршрут, обхождан от този будител, направил първия препис на История славянобългарска, канонизиран за светец и оставил диря, която няколко века е пътеводна светлина за духовенството и просвещението.

стара кола
Сякаш връщане в миналото…

Черепишки манастир. Вече на място… 

При вида на манастира Алеко Константинов възкликва:

“А хубав е наистина; Боже, колко е хубав този пусти Черепишки манастир! Извивките на шумящия Искър, притиснат от едната си страна със зелени и разцъфтели лесисти хълмове, препълнени със славеи; от другата страна притиснат от надвиснали разноцветни и разноформени гигантски скали, изпъстрени с пещери…”

[из пътеписа В Българска Швейцария]

Черепишки манастир
Това е виждал Вазов от прохладната тераса на стаичката, в която е отсядал.

Тук е и любимата тераса на патриарха на българската литература Иван Вазов. Една българка е родена тук, край ромоленето на реката, край Ритлите, досами костите на хиляди загинали бойци за народната свобода.

Обхождаме светата обител – безкрайно стръмните стълби, които се вият вдясно от входа, по тях е

пътят към безсмъртието

– зад стъклен параван са купчини черепи на загинали за нашето благуване незнайни бойци.

Има механа, която се крие зад кодово име Магерница, но дискретно я подминаваме. Опитваме се да минем почти невидими край една от властелинките на комплекса, но не се получава съвсем.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

Три девойки спират тук, за да ползват тоалетната и да си вземат печат за 100-те национални обекта.

– Чипровския Манстир е това, нали? – пита една от тях, друга връща ключа от нужника, заедно с 50 стотинки на домакинята, която не е особено щастлива…
– Ами не е.

Бяха се объркали момичетата…

Присядаме да похапнем това, което сме свили набързо в бохчитите си – увехнали сандвичи в станиоли. Бутилки с вече не толкова прясна вода, лично наточена от чешмите ни. Следобедна закуска, до гробницата, обсипана със здравец –  не е ли ирония това?

Черепиш
Черепиш

На изпроводяк на гарата срещаме двама опашати, свръх дружелюбни кутрачета. Имам пакет солети и един сандвич, които на драго сърце споделяме с тях. За съжаление, животинките не бяха яли отдавна и тази храна мигновено потъна в небитието на стенещите им от глад козинести кореми.

Ето защо, ако идвате насам имайте предвид няколко неща:

– Вземете малко кучешка храна за бездомничетата, които може да мернете наоколо, съвсем малко и ненатрапчиви са, но явно се хранят доста рядко.

Черепишки манастир
Черепишки манастир

– Пътуването с влак е идеално.

– Оставете чантата с големи очаквания у дома.

– Изберете наистина топло време, тук е усойно, има надвиснали опасни скали, които никак не харесват идеята слънцето да нахлуе сред тях.

– Пригответе си храна и вземете вода (като истински туристи).

– Не забравяйте да вземете фотоапарат.

– Както и вдъхновеното си “аз”.


Вижте още: Вапцаров в Черепишкия манастир

2 КОМЕНТАРА

  1. Антония, съветвам те да не използваш думи, чието значение ти убягва. Да използваш “пусти” за манастир, при това в желанието си да предадеш колко красиво е там, е меко казано нелепо… Иначе си е готин репортаж, браво

    • Кольо, погледнете отново текста и обърнете внимание, че това е цитат, а не собствени думи. И този цитат не е от кого да е, а от самия Алеко Константинов. Поздрави!

Отговор