С влак от София до Будапеща

София до Будапеща
Пътуване с влак от София до Будапеща - вече по редовна линия.

Почитатели ли сте на алтернативния транспорт и пътуванията? А възползвахте ли се вече от една от най-новите и атрактивни дестинации на Българските държавни железници: от София през Видин до Будапеща?

Влакът, който минава по железопътния мост над река Дунав при Видин-Калафат, отпътува от столицата ни в 23.00 часа, за да достигне крайната си спирка в 18.50 часа на следващия ден. Обратният курс потегля в 07.10, за да пристигне в София в 05.39 часа на следващата сутрин. Познавачи на българските железници и услугите им предупреждават, че влакът спира често, а вагоните не са от най-луксозните.

до Будапеща
За друго ако не, то си струва да попътувате до Будапеща поне, за да зърнете някой от забележителните й архитектурни шедьоври.

Да си признаем честно,

да получите информация относно линията от София до Будапеща, не е най-простата работа

Отчасти можете да разчитате на сайта на БДЖ. Разписанието, което ще ви се отвори там, е актуално. Но не разчитайте на системата, при която въвеждате начална гара и гара на пристигане – при неколкократните ни опити, не получихме резултат. Не е изключено тя да се отнася само до вътрешните линии. Иначе влаковете между София и Будапеща пътуват всеки ден с редовно разписание, което се отваря от раздела Международно разписание.

Звъняхме в информационния център на БДЖ на телефон 0700 10 200. След серия прехвърляния и търсене на човек, който може да отговори на оскъдните ни въпроси, попаднахме на изнервена служителка, от която научихме част от цените.

Будапеща
Будапеща е особено красива през нощта.

Ако решите да пътувате по-рано и си купите билета 4 или повече дни преди пътуването, тогава ползвате промоционалната цена, която е 58 лв. за седящо място и 78 лв. за кушет. А ако решите да пазарувате съвсем преди отпътуването, цените са съответно 123 лв. за седящи и 140 лв. за кушет. За жалост, не получихме информация за цената на двупосочния билет.

Въпреки това – ако сте любители на пътуванията и нямате спешна работа, не се двоумете! Колко му е да се въоръжите с търпение за един характерен нашенски телефонен разговор, а после да тръгнете на път към една наистина прекрасна дестинация!

до Будапеща - Рибарския бастион
Рибарският бастион в Будапеща. Снимка: By Ricardo Martins – Own work, CC BY-SA 4.0

Будапеща определено е град, където всеки ще намери по нещо и който определено си заслужава да видите и с право е наричана един от най-красивите европейски градове. Замъкът на хълмовете Буда, построен през 1265 г. с неговия комплекс от музеи и прекрасна архитектура си заслужават да бъдат разгледани.

Рибарският бастион с неговите седем кули

и Цитаделата, разположена върху най-високата част на града, Националната опера и култовият летен фестивал Зигет и още куп паркове, музеи, уютни кафенета и традиционни ресторанти… Всичко това е вече на по-малко от ден пътуване с влака!

Вижте още: Балкан Експрес. Нощно приключение до Истанбул

Отговор