Бирената карта на света

0
бира
Кой, къде и каква бира пие? Вижте бирената карта на света

След като публикува пътеводителя си за най-популярните американски бири, сайтът VinePair.com е затрупан с молби от читатели да направи подобно проучване, но за целия свят. Така не след дълго се появява бирена карта на света. Тя съдържа информация за

най-популярните бири в повече от сто от всички 194 страни в света

Бирената карта е базирана на информация за марките бира с най-голям пазарен дял в дадена страна. Така например, в България това е Каменица.

Все пак картата не претендира за абсолютна обективност и изчерпателност. Би била погрешно хората да мислят, че Carling е емблематичната бира за Великобритания, която както всички знаем, е страна, популярна с едни от най-известните ейлове в света. Carling може би не е най-добрата бира на Острова, но цената ú е относително ниска, а производителите ú спонсорират футболни състезания и отделят голям бюджет за реклама, свързана с този изключително обичат от местните спорт.

Бирената карта на света съдържа някои фрапантни на пръв поглед пропуски

Така например Панама, която е втората по консумация на бира страна в Южна Америка, не присъства на нея. Причината за това е доста проста – съставителите на картата не са могли да намерят достатъчно обективни данни за тази страна и са предпочели да я изключат от картата вместо да подведат аудиторията си с невярна информация.

Все пак бирената карта на света крие някои изненади. Въпреки рекламите, които ни убеждават, че Foster’s е най-популярната бира в Австралия, се оказва, че това далеч не е така. Най-популярната бира в Австралия е Victoria Bitter. Също така интересно е това, че макар доста от бирите по света да се произвеждат от едни и същи мултинационални компании, на практика няма две страни, които пият най-много от една марка бира. Тоест всяка страна в света си има своя собствена, локална марка бира.

Вижте коя е най-популярната бира в различните страни по света (кликнете на снимката, за да я видите в по-голям размер).

бирената карта на света
Бирената карта на света

Прочетете още: Британски ейл или истинският вкус на бирата

Отговор