Единствената връзка: Ожени се за… МЕН!

Любовта е, когато спрем да се оглеждаме и започнем да виждаме. Себе си!

0
единствената връзка
Да се омъжиш са себе си.

“След разпада на третия ми брак осъзнах, че съм се омъжвала за кого ли не, освен за единствения човек, за когото наистина трябваше да се оженя, за да имам страхотен брак. МЕН! Ако бях вдигнала тази сватба, останалите ми връзки щяха да са успешни, дори онези, които се оказаха провал”, смята Трейси Макмилън, автор на статии, книги и лекции за взаимоотношенията.

А да се ожениш за себе си означава да се свържеш с твоето истинско Аз. Да му се посветиш и да го опознаеш. И да видиш, че си цял, достатъчен, завършен. Че на света няма мъж/жена, работа, постижение или ситуация, които да те направят по-съвършен, отколкото вече си. Защото, както казва Макмилън:

“Когато се ожениш за самия теб, то е, за да обичаш себе си по начина, по който искаш някой друг да те обича.”

Това отношение води до промени не само по отношение на връзките, но и във всички останали сфери на живота – работата, връзката с децата, роднините, приятелите…

Причината е, че тази любов, която започваш да даваш на цялата си същност, ти помага да обичаш и околните по съвсем друг начин.

Обичаш хората за това, което са

По същия начин, по който вече си обикнал себе си. И заради който не се нуждаеш от нищо, защото или вече го имаш, или знаеш, че сам можеш да си го дадеш.

единствената връзка
За брака със себе си не е нужен пръстен. Но това е единствената връзка, която ще се отрази и на всички останали в живота ти.

За да се ожениш за себе си, нямаш нужда от годежен пръстен, булчинска рокля и първи сватбен танц. Макар че нищо не те спира да направиш тази стъпка толкова тържествено, колкото вричането във вярност на друг човек. Би било ексцентрично, но със сигурност помага.

Онова, което не можеш да пропуснеш обаче, е честността. За да се ожениш за себе си, трябва да си на моменти болезнено искрен пред самия теб за нещата, които си, които искаш, които си направил…


Още по темата: Социалните маски и какво прикриваме зад тях


“Това ли е жената, за която искам да се оженя?”, питала се и Трейси Макмилън. Защото осъзнавала, че връзката ú с нейното Аз няма да е само съжителство. “Не е някаква личност, с която ще поизлизате малко, за да видите накъде вървят нещата. Ще сте заедно, докато смъртта ви раздели.”

Ще си размените обети:

Ще сте заедно в богатство и в бедност

Това означава да обичаш себе си, въпреки това, което си и което имаш. Не си казваш:

“Като станеш известен, като си купиШ онази къща мечта или като свалиш 5-те килограма, тогава ще се оженим.”

Нито си мислиш: “Ако не се беше събрала с онзи загубеняк, щях да те харесвам, но след като го направи – съжалявам, с нас е свършено!” Не. Когато се жениш за себе си, хващаш твоето Аз под ръка и извървявате пътеката към олтара такива, каквито сте.

Ще сте заедно в добро и зло

Това означава да подкрепяш себе си и в лошите дни. “Днес прическата ти се получи добре. Много те харесвам!” А иначе? Ами големите разочарования в живота? Може би нямаш дома, който искаш, кариерата, която искаш, не си успял да се дипломираш или нямаш връзката, за която си мечтал.

Може би твърде често се караш с майка си или гледаш прекалено много телевизия. Каквото и да е – няма значение. Защото, когато се ожениш за себе си, се съгласяваш да останеш със себе си при каквито и да е обстоятелства. И това е единствената връзка, в което подобно нещо наистина трябва да се случи!

Ще сте заедно в здраве и в болести

Това означава, че ще си прощаваш собствените си грешки.

единствената връзка
Единствената връзка, която е сигурна, е тази със себе си.

По време на третия си брак Макмилън научила много за това “в здраве и болести”. И то било как да седи до собственото си легло и да държи собствената си ръка за подкрепа, как да се погрижи за себе си и с какво да се успокои. “Научих за себе си, че съм човек, на когото може да се разчита”, радва се тя.

Сега, когато е на среща с някой мъж, обръща повече внимание не на това, дали той я харесва, а на това, как се чувства в негово присъствие. “Не защото съм егоист. А защото

единствената връзка

която ще имам някога през целия си живот с друг човек, е с мен“. Днес Трейси не търси сигурност в отсрещната страна. Не се опитва да я получи отвън, защото се чувства сигурна в самата себе си. “Аз съм тук просто за да съм във връзка. Не умирам да чуя “Ще се омъжиш ли за мен?”, казва тя. Макар да са много силни за нея думи, тя вече ги е чувала. Три пъти, от други мъже. И един път – най-важния – сама си е подарила обещанието: “Никога няма да те напусна!”


Вижте още: Смелостта да не се омъжиш


За да успееш да спазиш подобен обет, трябват много качества. Като търпение и способност да се учиш от грешките си например. Какво казва за това известната авторка, която е и сценарист на Момчетата от Медисън Авеню, чуйте в лекцията ú за TEDх от 2014 г.

СПОДЕЛИ
Предишна статияИновативните училища в света и тяхната философия
Следваща статияБезглутенова диета – мода или здравословно отслабване
Агент 3.14
Извинете, че не мога да ви се представя с истинското си име, но рискувам да обрека на провал любимото ми занимание – наблюдаването под прикритие с цел описването без цензура. За себе си ще кажа само, че в работата си минах през всички клишета: от стажанта, който виси с часове пред вратата на главния редактор, през сервитьорчето в щатски ресторант или фрийлансъра в сивата икономика, до престижните издания и позиции. Много по-ценен обаче ми е опитът, натрупан по заведенията, улиците, мотрисите на градския транспорт, wi-fi спотовете в парка, чуждите квартири, родните плажове, второкласните пътища, селските и онлайн мегданите. Там откривам живота, идеите и типажите, за които искам да ви разкажа. Кой знае, сред тях може да сте и вие!

Отговор