Вижте как една двойка ремонтира стар френски замък

0
френски замък
Портите на замъка Шато дьо Гуданес

Има много причини да започнете да списвате блог и документирането на реставрацията на стар френски замък от XVIII век е една от най-добрите от тях. През 2013 г. австралийската двойка Карина и Крейг Уотърс от Пърт купуват Шато дьо Гуданес, западнало френско имение от XVIII век в Средните Пиринеи, което е на пазара от четири години.

download
Карина и Крейг Уотърс

По това време Карина и Крейг почти са се отказали от изнурителното търсене на перфектния си дом, когато

забелязват запуснатия френски замък

в сайт за недвижими имоти. Без да се колебаят, те изминават повече 800 километра с кола до местността, в която се намира имотът. И това пътуване променя живота им завинаги!

Ако си мислите, че така звучи началото на тяхната приказка… трябва да почакате още малко. Защото историята не започва съвсем приказно. Да се сдобиеш със стар замък може и да е лесно, ако имаш парите, но да го ремонтираш – съвсем не е същото!

1534939_508244699306071_1924980182914844088_o
Шато дьо Гуданес се намира в Средните Пиринеи и е на близо 300 години.

След като подписват договора за покупко-продажбата, двамата ентусиасти започват да чакат необходимите разрешителни за реставрацията на имота. Следват няколко безрезултатни месеца на чакане, пилеене на време и отчаяние, че този момент ще настъпи. В главите на Карина и Крейг се завърта мисълта да продадат френския замък и да се захванат с по-лесен и бърз проект, когато необходимите разрешителни най-накрая пристигат.

chateau-today-gudanes-150520-01_578ff20259ebcbb68b09ece7d4560ca7-today-inline-large2x
Стаите на замъка са превърнати в импровизирана строителна площадка.

Семейство Уотърс не казва каква е цената, която е платила за замъка, но в момента цените на подобни имоти започват от $435 хил. и в зависимост от състоянието им могат да достигнат над $29 млн.


Прочетете още… как един българин сбъдна детската си мечта и построи замък като в приказките

original-1
Интериорът на този френски замък има множество интересни детайли.

Преди тях собственик на френския замък е компания за недвижими имоти, която има бизнес планове да раздели имението на 17 луксозни апартамента. Карина и Крейг обаче са намислили нещо съвсем различно. Изключително романтично, енергоемко и доста амбициозно. Двамата искат да реставрират всяка една от 94-те стаи на замъка, така че той да възвърне предишния си блясък.

220px-jacques_v_gabriel
Анж-Жак Габриел

Шато дьо Гуданес има доста интересна история

Той е построен за маркиз Луи Гаспар Дьо Салес, който наема парижкия архитект Анж-Жак Габриел, прочут със своя Малък Трианон – дворец в парка на двореца във Версай, построен в периода 1762-1768 по време на управлението на Луи XV. Габриел е известен и с дизайна на площад Конкорд в Париж.

Маркиз дьо Салес организира често партита в своя замък, на които гостуват личности като Волтер и други представители на висшето френско общество. След Френската революция маркизът продава имението и то става притежание на местна фамилия.

След като обмислят внимателно решението си, Карина и Крейг Уотърс все пак се отказват от идеята да продадат имота. Двамата започват реставрацията на френския замък, постепенно се увличат от работата си и документират всичко на блога на замъка.

img_2911
Богато орнаментирания таван на една от стаите на замъка.

Разбира се, те не правят това сами – помагат им шестима работници, които се трудят почти денонощно по реставрацията на сградата.

Задачата не е никак лесна

Части от пода на замъка липсват и трябва да бъдат изградени наново. Но Карина и Крейг Уотърс са твърдо решени да върнат предишния блясък на това прекрасно място.

френски замък
Така изглежда една от ремонтираните зали на Шато дьо Гуданес.

Освен техен дом, днес този френски замък е и новият им бизнес. Шато дьо Гуданес бързо привлича вниманието на световните медии, а семейство Уотърс превръщат ремонта на имението в уникална туристическа атракция. Всеки желаещ да изкара няколко дни в шатото е добре дошъл. Срещу определена цена (която обаче определено не е по джоба на всеки!) може да пренощувате в замъка, да участвате в реставрацията му, да се наслаждавате на красивата природа в района и дори да практикувате любимата си йога!

Повече снимки от процеса на реставрация на това старинно бижу може да видите на блога на блога на замъка, както и на Фейсбук страницата му.

Отговор