Природни чудеса, които не спират да удивяват

0
природни чудеса
Природата създава чудеса всяка секунда. Снимка: CIFOR via Foter.com / CC BY-NC-ND

Природни чудеса виждаме всеки ден, макар много често изобщо да не ги забелязваме. Такива са особеностите във външния вид, релефът, климатът, катаклизмите, растенията, животните, дори хората с различията си.

Петър Дънов е казал, че

не е било и няма да бъде човекът да успее да подчини природата

Странно защо обаче ограниченият ум на хората продължава да ги заблуждава, че е възможно да налагат волята си над тази на природата.

А тя – природата, е толкова многолика, изненадваща, вдъхновяваща. И както е казал Гьоте – най-прекрасното ú творение е самият живот.

природни чудеса
Животът е може би най-впечатляващото от всички природни чудеса

Днес в Lifebites.bg решихме да подберем една много мъничка част от природните рожби, опити, експерименти, дори шеги. Изобщо нямаме намерение да търсим изчерпателност, защото в този случай това би било повече от невъзможно. Нямаме дори намерение да показваме най-важното или най-популярното. Просто искаме да споделим с вас възторга си от всички

природни чудеса, които ни заобикалят

Тези факти ще заредят деня ви не само с доза вдъхновение, но ще ви направят и по-информирани относно природата, Земята, на която живеем и красотите, които ни заобикалят.

Пустинният пясък, който зарежда

Пясък от пустинята Сахара достига не само до България и Европа, окъпвайки всичко с жълтеникав дъжд. Природата е предвидила пясъкът да може да премине половината планета – чак до влажните гори на Амазонка. Този пясък “презарежда” минералите там и на практика пустинята подхранва джунглата.


Чудото на новия живот

Нищо не е случайно. А зависимостите никога не са еднопосочни. Бебето в утробата се грижи за майка си точно толкова, колкото майката за него. Как ли? Ако майката има проблем или увреден орган,

бебето “изпраща” стволови клетки

които своеобразно го поправят. И това ако не е чудо!

бременност
Бебето се грижи за мама по невероятен начин.

Дервезе или Вратите към Ада

Това е кратер с около 60 м диаметър в пустинята Каракум в Туркменистан. Получил се е през 1971 г. в резултат на човешка грешка. По време на геоложки проучвания става срутване и започват да се отделят газове, които са умишлено запалени, за да се намалят вредните им ефекти. В резултат – кратерът сияе с вечен огън до днес.

Повече прочетете в материала за прочутия кратер и щурака, дръзнал да стъпи на дъното му и да открие … живот при невероятни условия.

вратите към ада
Дервезе и Вратата към Ада; Снимки: rapidtravelchai via Foter.com / CC BY и rapidtravelchai via Foter.com / CC BY

Едно от най-високите кучета в света

Това е унгарската овчарка Комондор. Размерите му са двойно по-внушителни заради дългата бяла козина. Изключително добър пазач, който лесно се поддава на обучение и дресура.

комондор
Комондори на изложба; Снимка: Petful.com via Foter.com / CC BY

Розовото езеро

В Западна Австралия има едно изумително езеро. Казва се Хилиър и абсолютно розово на цвят. Учените са правили изследвания дали този феномен се дължи на определени водорасли или вещества във водата, но въпреки това причините за цвета на езерото си остават загадка.

розово езеро
Езерото Хилиър в Западна Австралия; By Aussie Oc (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Костенурката Емзи и нейното бебе… хипопотамче

Когато бебето хипопотамче Оуен остава сираче, то все пак не е напълно изоставено от съдбата. Намира най-добър приятел в лицето на 103-годишната костенурка Емзи в зоопарк в Кения. Първоначално костенурката не му обръща внимание, но впоследствие го допуска напълно до себе си. Хранят се заедно, плуват заедно в езерото, спят един до друг и дори тя му показва врата си, за да може хипопотамът да я ближе. Изумително. От онези редки природни чудеса, които нямат просто обяснение.

костенурка хипопотам
Необичайното приятелство между бебе хипопотам и 103-годишна костенурка; Снимка: gloria.manna via Foter.com / CC BY-ND

Петцветната река

Рио Каньо Кристалес

Така се казва една от най-зрелищните реки в света, която се намира в Колумбия. Оцветена в 5 ярки цвята, тя е най-красива през лятото, когато слънцето изсушава един от видовете водорасли и го оцветява в ярко червено.

природни чудеса
Красотата на природните чудеса в Рио Каньос Кристалес; Снимки: rachelcifelli via Foter.com / CC BY-ND и Diagonal Uno via Foter.com / CC BY-NC

Светещите пещери

Сякаш звездното небе е пренесено на тавана на пещерите Уайтомо в Нова Зеландия, наричани още светещите пещери. Невероятно красивото явление се дължи на рядък вид луминесцентни червеи, които обитават тези пещери. И между другото, светлината означава, че червеите са гладни – така те привличат нищо неподозиращата си плячка. 

светеща пещера
Светещите пещери Уайтомо; Снимка: donnierayjones via Foter.com / CC BY

Прозрачните същества

Има абсолютно прозрачни същества – риби, бръмбари, жаби, скариди, сепии, гущери и други. По някаква причина природата е предвидила да са такива, за да не се забелязват и така увеличава шансовете им за преживяване.

прозрачна риба
Прозрачните животни са много трудно забележими в естествената им среда

Скръбта на слоновете

Слоновете са изключителни жевотни. И има нещо, в което се отличават от останалите, приближавайки се до хората. А то е отношението към мъртъвците. И те, подобно на нас, скърбят за своите починали събратя и ги оплакват.

слонове
Слоновете оплакват покойниците си

Устните на проститутката

Не е това, което си мислите…

Става дума за растение, чийто цвят прилича досущ на устни, при това толкова изкусителни, че са наречени “устните на проститутката“. Иначе то се казва Psychotria Elata. Живее в Централна и Южна Америка. Целта на “устните” е, подобно на проститутката, да привличат насекоми, които ги опрашват.

цвете
Устните на проститутката; By When on Earth [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Дървото уникат

Това изумително дърво се намира в Национален парк Олимпик в щата Вашингтон, САЩ. Вкопчено в земята и в живота.

дърво
Дърво в Национален парк Олимпик в САЩ; Снимка: daveynin via Foter.com / CC BY

Пустинята среща океана

Тази гледка е от Намибия. Може да не е от класическите природни чудеса, но е красиво, уникално и впечатляващо.

пустиня океан
Намибия, където пустинята среща океана

Лебедите и любовта

Чували ли сте израза лебедова вярност? Идва от факта, че лебедите прекарват живота си само с един партньор и много често, ако той умре, половинката му също може да се спомине от мъка.

[Вижте още: За любовта … между щъркелите]

лебеди
Лебедите остават верни един на друг до края на дните си

Албиносите

Природата си прави странни шеги понякога. Като раждането на албиноси. Това са хора и животни с изключително бели кожи или окраски и обикновено червени очи или светло сини очи.

Явлението се дължи на генна мутация

засягаща способността на организма да произвежда пигмента меланин. Среща се при хора от всички раси, при всички видове гръбначни и много безгръбначни животни. А защо? Природа. 

албиноси
Албинизмът се среща при всички хора и животни; Снимки: WalterPro4755 via Foter.com / CC BY; Felipe Fernandes Photography viaFoter.com / CC BY-SA

Черната пантера

С това име често се наричат различни видове едри котки (ягуар, леопард, пума), които поради определена форма на меланизъм са почти изцяло черно оцветени. При по-внимателно вглеждане обикновената окраска се забелязва. Обикновено тези животни се срещат в по-гъсти гори с по-слаба осветеност и се предполага, че именно затова природата им е дала тъмния цвят – за да имат предимство пред останалите. Друг интересен факт е, че в едно котило може да се родят едновременно нормално оцветени и почти черни бебоци.

черна пантера
Черна пантера

Суперлуна

Наричат го още пълнолуние в перигей. Това се случва, когато земният спътник е максимално близо до нашата планета.

суперлуна
Суперлуна; Снимка: anieto2k via Foter.com / CC BY-SA

Полярното сияние

Очевидци твърдят, че ако го видиш в пълния му блясък още при първа среща, е възможно да изпиташ страх. Някак неестествено въздухът е оцветен и се движи – като магически танц, който може да ти спре дъха… Но е толкова красиво! И определено е от най-популярните природни чудеса. Сиянието може да се наблюдава над полярните райони на Земята и представлява взаимодействие на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата.

природни чудеса
Северното сияние; Снимка: Robert Snache – Spirithands.net viaFoter.com / CC BY-NC

А вие имате ли свой списък с природни чудеса, които бихте споделили с нас?


Вижте още: Семейството – едно от чудесата на природата

Отговор