Пътуване към Покрива на Европа в Швейцария

0
Покрива на Европа
Една от най-дълбоките ледникови долини в света в Бернските Алпи в Швейцария.

Това със сигурност не е най-високото място на Стария континент. Но е известно като Покрива на Европа.

Нито е най-трудно достъпното. Даже напротив. Относително лесно се стига дотам, макар и на порядъчна цена. Оградено е от изумително красиви високи върхове – от по-високите на континента (около 4000 метра над морското равнище). А компания му правят ледници и ветрове, духащи от всички посоки.

И е връх само по себе си. На човешкия дух, възможности и неизчерпаема енергия

Бернските Алпи в Швейцария. Това е вероятно един от най-впечатляващите райони в страната на сиренето, часовниците и шоколада. Южно от град Интерлакен се намират дълбоки речни долини, оградени от високи планински стени, от които се изливат сякаш безкрайни водопади.

Покрива на Европа
Лаутербрунен. Снимки: Авторът

Малки селца – китни, спретнати по швейцарски. Някои от тях – недостъпни за автомобили. Това е една от най-важните зони под специална защита в страната. Район, с който местните жители се гордеят и ревниво пазят. От нова намеса, от прекалено лесен достъп, от безотговорно отношение.

Спираме колата в последното възможно селище, до което стига автомобилен път – Лаутербрунен. Името му означава „множество фонтани“. Селото има малко над 800 жители, но пък са изградени над 2000 паркоместа. Може да звучи абсурдно, но е абсолютно наложително, защото оттам тръгва зъбчатата железница, отвеждаща туристите до свободния от автомобили Венген и до най-известните атракции в района – планинските върхове Айгер (3970 м), Мьонк (4107 м) и Юнгфрау (4158 м) с Покрива на Европа при Юнгфрауйох (3466 м).

Няколко факта, които правят това кътче на Земята уникално:

  • Една от най-дълбоките U-образни ледникови долини в света в района на Лаутербрунен. Районът е силно впечатляващ. Както казва английският журналист и писател Дикън Бюс – „сякаш се намираш в учебник по физическа география: стръмни скали по около 1000 метра високи, широка и плоска основа, водопади наподобяващи булчински воал, а реката е твърде малка, за да е в състояние да извае подобна величествена гледка“. Неслучайно там са заснети сцени от множество филми, като един от първите за Джеймс Бонд например.
Покрива на Европа
Лаутербрунен с неговите невероятни водопади
  • В долината има цели 72 високи водопада, като най-впечатляващият от тях Щаубах, се излива точно над Лаутербрунен. Погледнат отстрани, човек има чувството, че пръските му къпят покривите на най-близките къщи. Височината на Щаубах е близо 300 метра – един от най-високите водопади в Европа.
    Над Венген, на около час път със зъбчатата железница от Лаутербрунен, се провежда едно от най-престижните състезания за Световната купа по ски алпийски дисциплини.
  • Едно от най-предизвикателните трасета за алпинисти в света на северната стена на връх Айгер. До 1938 г. останала непокорена, северната страна на върха днес провокира най-добрите катерачи да се конкурират при поставянето на рекорд за най-бързо изкачване на едно определено трасе. Към днешна дата швейцарските първенци в бранша успяват да го изкачат за нечовешките около 2 часа и половина.

Още малко най- факти за Покрива на Европа

  • Най-високата железопътна гара в Европа при Юнгфрауйох – точно между двата 4-хилядника Мьонк и Юнгфрау.
  • Най-бързият асансьор в Швейцария в комплекса на Юнгфрауйох, който за 27 секунди при скорост 6,3 м/сек изкачва на 108 метра височина и отвежда туристите до панорамната площадка.
  • Най-дългият алпийски ледник Алетч – цели 22 километра протежение надолу към по-ниските долини.
  • Най-високо разположените магазини за часовници и шоколад в света. Отново в комплекса на Покрива на Европа. При това магазинът за шоколад на швейцарския производител Lindt е открит от самия Роджър Федерер – един от най-великите тенисисти на всички времена, според спортни специалисти.
  • Отново на Юнгфрауйох е най-високо поставената пощенска кутия в Швейцария и Европа. А изпратените оттам картички и писма носят печата „Top of Europe“.
Покрива на Европа
На път за Покрива на Европа – проходът Клайне Шайдег

СЕВЕРНАТА СТЕНА НА АЙГЕР

За да се стигне до Покрива на Европа, е необходимо да се сменят поне два влака, в най-добрия случай. И при това – зъбчата железница, друго просто няма как да се качи толкова бързо през такъв терен на такава височина при всякакви метеорологични условия. Швейцарците са изключително горди с железопътния си транспорт, а мрежата му е смятана за една от най-добрите и впечатляващите в света. И как не – влаковете в тази страна стигат както до буквално всяко населено място, така и до места, които представляват само и единствено туристически интерес. Но популяризират страната и неминуемо донасят със себе си доста пари.

Покрива на Европа
Дори и едно малко облаче да има, то ще се залепи за северната стена на Айгер

Първият влак качва туристите на височина малко над 2000 метра над морското равнище до прохода Клайне Шайдег. Място, което само по себе си е впечатляващо заради височината и невероятната близост на магическото трио Айгер, Мьонк и Юнгфрау. А и като се замисли човек, че

преспите в подножието на върховете са си там от стотици, даже хиляди години…

изтръпващо е. На прохода е пълно с туристи, които се изсипват от влаковете, пристигащи от две различни посоки. Повечето слизат там само, за да се качат на следващия влак – за Юнгфрауйох. Ние обаче решаваме да обядваме и да се насладим на хубавото време в необикновената местност, преди да сторим същото.

Покрива на Европа
Гледка от и към връх Айгер

Изборът ни отчасти се дължи на легендарната известност на северната стена на връх Айгер, която дърпа погледа постоянно, като с мощен магнит. Близо 2000 метра висок отвес – равен, на места съвсем гладък. Част от него практически никога не вижда слънчева светлина. Смята се, че това е едно от големите предизвикателства за алпинистите по света. Не защото е най-високо или най-трудно за преодоляване препятствие, а защото е изключително сложно, за да бъде успешно изпълнено. А и това, което го е направило особено популярно, е… трагедиите, разиграли се на тази стена в опит за покоряването й.

Следва втора част. В нея ще научите за най-известната трагедия, разиграла се през 1936 г., за железницата Юнгфау и ще се изкачите виртуално до Покрива на Европа.

Отговор