Бриджит Бардо: Талант, красота и любов към животните

Бриджит Бардо
Бриджит Бардо
Бриджит Бардо е родена на 28 септември 1934 г. в Париж. Баща ѝ е заможен бизнесмен, а майка ѝ я насърчава още от малка да се занимава с пеене и танци. От 5-годишна тренира балет и така извайва неповторимата си стройна фигура и грация.

Една от най-големите знаменитости в киното, покорила сърцата на милиони фенове и станала пословична с красотата и сексапила си, безспорно е французойката Бриджит Бардо. Платинено русата коса и кафявите очи с цвят на кафе са запазена марка на талантливата актриса.

Още на 15-годишна възраст ликът на Бриджит излиза на корицата на френското модно списание Elle. Именно така я забелязва и бъдещият ѝ съпруг – небезизвестният режисьор и продуцент Роже Вадим.

Киното, също като модата, не успява да устои на неземната красота на Бриджит Бардо. Първата ѝ поява на екрана е през 1952 г. във филмовата продукция Le trou normand. Същата година френската актриса участва в още 2 филма и се жени за Роже Вадим. Двамата имали желание да сключат брак година по-рано, но родителите на 17-годишната тогава Бриджит не им позволили. Мотив за отказа им бил фактът, че

красивата Бардо още не била навършила пълнолетие

Бриджит Бардо
Бриджит Бардо през 1959 г.

Първата американска продукция, в която се снима талантливата французойка е Un acte d’amour (1953). Неин партньор в лентата е Кърк Дъглас. След заснемането на филма, актрисата се завръща във Франция и продължава кариерата си с участия във френски филми.

Но американската публика направо полудява по неземно красивата французойка. Особено мъжката част от аудиторията. Американците ѝ слагат псевдоним – sex kitten (секси котенце),  а списанията отвъд океана се надпреварват да публикуват от горещи по-горещи фотосесии на Бриджит Бардо. Сексапилът и талантът ѝ открехват вратата на френското кино за огромната американска аудитория. Зрителите са ненаситни. Искат да гледат всичко с нея. Без значение колко добър е самият филм, единственото, което има значение е, че тя участва в него.

Все пак, освен красотата, актьорската кариерата е това, с което Бардо се прочува по целия свят. Най-големият успех идва с участието ѝ в И Бог създаде жената. Следва поредица от страхотни заглавия, които изстрелват французойката буквално на върха. Не е чудно, че в доста голяма част от сцените ослепителната красавица се появява полугола или направо както майка я е родила.

Бриджит Бардо
Бриджит в амплоато си на певица.

През 60-те Бриджит Бардо стартира кариера и като певица

За 20 години прави над 70 песни и записва с някои от най-големите френски изпълнители на онова време.  

Печели множество класации за красота, сексапил и актьорски талант. Сред тях е и отличието като една от 100-те най-сексапилни личности в света на киното на сп. Empire. Както и класирането на 49 място в Топ 100 филмови звезди на всички времена, на същото издание.

Постепенно известността на французойката нараства все повече и повече и тя става популярна по целия свят. Вероятно поради заложената в нея дълбока чувствителност и дори “мекост” в характера

Бриджит Бардо трудно понася огромното внимание

което я връхлита. Както това на многобройните ѝ фенове, така и онова на любопитните папараци и журналисти. Именно тази непоносимост към славата провокира Бардо да се оттегли от света на киното. При това доста преждевременно през 1973 г. – още преди да навърши 40 години.

Бриджит през 1961 г.
Бриджит през 1961 г.

През 1988 г. създава своята Фондация Бриджит Бардо. Тя е ангажирана изцяло със защита правата на животните. Самата тя е дългогодишен вегетарианец и активист в множество каузи за по-добро отношение към четириногите. Директно и без притеснение упреква свои колеги (и хората като цяло) за носенето на дрехи, изработени от животински кожи и пух. През 1994 г. дори лично пише писмо до голямата София Лорен по този повод.

През годините Бриджит се e женила общо 4 пъти. Една от най-тежките диагнози в съвременния свят също не подминава любимата на поколения хора актриса. Тя се разболява от рак на гърдата.

За радост, се превръща в един от щастливците успели да се справят с изпитанието и да излязат успешно от битката с него.

brigittebardot
Бриджит се бори за правата на животните. Снимки: Own work, CC BY-SA 3.0,

За голямата звезда пресата твърди, че тя така и

не успява да открие истинското щастие

цял живот. Въпреки таланта си и своята популярност тя остава сама и тъжна. Прави няколко опита да създаде семейство, но нито един от тях не се оказва достатъчно успешен. Впуска се в множество безразборни връзки както с мъже, така и с жени. Но и те не успяват да направят голямата актриса щастлива.

Не са тайна и нейните повече от 6 опита за самоубийство от 1950 г. насам. Въпреки грандиозниия си успех в киното и сред милионите фенове, Бриджит Бардо продължава да се чувства неудовлетворена и маловажна през целия си живот.

Французойката споделя, че най-голямата битка в живота ѝ е отстояването на правата на животните. Съветва хората да спрат да ядат месо и казва: “Животните са ни приятели. Не трябва да ядем приятелите си!”

Вижте още… София Лорен: Струва ми се, че съм още на 12!

Отговор