Ново начало за Тиери Анри

Тиери Анри излиза в пенсия. След две десетилетия в професионалния футбол, 37-годишният нападател се оттеля, за да се присъедини към екипа от спортни анализатори на телевизионния канал Sky Sports от началото на 2015 г., съобщи в официално изявление французинът.

Зад гърба си той остава история на футболна легенда: едно от знаковите имена на Арсенал и най-резултатният футболист на Франция, превърнал името си в марка.

Странно е, но като дете Анри, който е с рекорден брой от 51 гола в общо 123 изиграни мача за националния си отбор, не е особено запален фен на футбола. Попада на терена благодарение на амбициозния си татко Антоан, който упорито го води по тренировки и преговаря с различни местни клубове. Малкият Тиери има късмет. Макар и да не е особено спокоен и  престижен квартал, парижкото предградие Лез Юли, където израства  бъдещата звезда на „Арсенал” и „Барселона”, разполага с отлични спортни съоръжения. Така седемгодишен Тиери Анри попада в местния футболен тим. Едва 13-годишен той е забезян от скаут на „Монако”. Ловецът на таланти присъства на мач, който отборът на Тиери печели със знаменателно 0 на 6. Всичките шест гола са дело на бъдещия капитан на „Арсенал”.

_57624283_th18_getty

В Монако Анри се задържа цели седем години, като през това време получава покана за френския национален отбор и става част от тима, грабнал купата на Световното първенство през 1998 г.

През 1999 г. Тиери Анри преминава в италианския „Ювентус”, а няколко месеца по-късно същата година е продаден на английския гранд „Арсенал”. Именно там изгрява звездата на парижанина. В Англия го поема треньорът му от Монако – Арсен Венгер, който е 100-процентово убеден, че 11-те милиона, платени от клуба за новото попълнение, си заслужават до стотинка.

„Той ми е като баща и ми е помогнал много”, разказва пред Sky Sports години по-късно Тиери Анри.

Първите мачове са критични, както за треньора, така и за протежето му. Венгер директно пуска Анри като титуляр, но бързо отнася критики за това, че сънародникът му не може да се адаптира достатъчно бързо към начина на игра в английския тим. Минават осем мача, а младата френска надежда няма отбелязан гол. В края на сезона ситуацията е различна. Тиери Анри приключва участието си с внушителния резултат от 26 попадения. Той остава в „Арсенал” до 2007 г. За тези 8 години излиза на терена с тениската на английския тим общо 376 пъти, бележи 228 гола и прави 93 асистенции.

С този резултат в актива си Анри преминава в звездния отбор на „Барселона” за трансферната сума от 24 млн. евро. През 2008 г. феновете на английския клуб го избират за най-великия футболист играл някога в отбора им.

„Винаги съм казвал, че ако напусна Арсенал, то ще бъде, за да отида в „Барселона”, разкрива по-късно култовият футболист.

Междувременно Анри се превръща в крачеща банкнота. Той е едно от най-търсените рекламни лица във футбола. Ангажиран е за кампаниите на Renault, Nike, Pepsi, Puma, Reebok и Gillette.

Последните четири години от кариерата си Анри прикарва в американския Ню Йорк Ред Булс. През 2012 г. французинът се завръща за два месеца под наем в любимия си „Арсенал”, за да покрие двама от титулярите, които участват в Купата на африканските нации.

„Плаках, когато напуснах Арсенал. Не се срамувам да го кажа. Беше много трудно и е трудно, когато трябва да отидеш някъде, където ще започнеш от нулата”, споделя пред Sky Sports бъдещият им коментатор.

Е, кариерата на спортен коментатор ще е ново начало, което, сигурни сме, няма да затрудни френската футболна легенда. Хубаво е, че макар и да напуска терена, Тиери Анри все пак остава във футбола!

Отговор