Танцуващият с кукли

Най–големите открития в историята са направени, защото някой е ТЪРСИЛ.
Когато това, което знаеш, не е достатъчно да задоволи любопитството ти – започваш сам да се луташ и често намираш нови и непознати хоризонти.
Изкуството е място, на което всеки талантлив човек е „добре дошъл“. По пътеките на тази необятна земя „смело и безотговорно“ се е впуснал и Дуда Пайва.duda-paiva-01
Той е уникален творец и откривател на нов стил в сценичните изкуства – комбинация от танци и куклен театър.
Дуда Пайва е роден в Бразилия, но от дълги години живее и работи в Холандия.
Своята кариера започва като танцьор в известна денс-формация. Скоро усеща, че това не му е достатъчно, за да изяви творческия потенциал, който носи. Талантливият Пайва открива, че му се отдава да борави с предмети и кукли и че това му доставя огромно удоволствие.
Докато танцувал, все имал чувството, че между него и публиката е издигната непоклатима бариера, известна в театъра като „четвърта стена“. В стремежа си да я премахне, той открива, че комбинацията от танци и кукли позволява по-голяма близост и интимност с публиката, каквато той търси. Именно това е стилът, който впоследствие става запазена марка на Дуда Пайва.D___KATE__СТАТИЙКИ__DUDA PAYVA__FROM.sofiapuppet.comjpg
Всичко започва с „Плячката“ – продукция, която създава през 1998 г. за фестивала “CaDance” . Презизвикателството, пред което се изправя в тези нови търсения, го превръщат от обикновен танцьор в човек, който прави театър.
Куклите си изработва от много лек дунапрен, който им осигурява пластичност и гъвкавост. Така от неодушевени предмети, те се превръщат в ненадминати партньори по танци.
“Съществата“ се прикрепят към тялото на артиста и така той хем им вдъхва живот, хем те стават негов равностоен събеседник.
Дуда и неговите дунапренени приятели общуват основно чрез танц. Това засилва емоцията, а разказът става ясен чрез абстракция. Според актьора – думите не са така внушителни, както езикът на тялото. Освен това, по този начин се оставя възможност на зрителя сам да дорисува картините и образите с помощта на собственото си въображение.
Моите създания разказват истории за хора, техните мечти, страхове и търсенето им на любовта. Разказват за борбата със света около тях и как се справят. Истории, които аз разказвам с танц , чрез  свързване с куклата.“- казва новаторът.2_Olangija_Duda_Paiva 1
През 2004 г. бразилецът създава своя собствена компания – DUDAPAIVA COMPANY – и въвежда и други актьори в това ново за театъра и танците течение. Така за 5 години те създават 8 спектакъла, с които пътуват на участия и фестивали по целия свят, включително в България.
През 2010 г. в „Панаир на куклите“ – международен фестивал за куклен театър, провеждан у нас, Пайва участва със своя спектакъл „LOVE DOLLS”. Чрез него българският зрител имаше възможност да се докосне до този непознат и много красив синтез между танц и кукловодство. В рамките на фестивала той проведе и уъркшоп за студентите в НАТФИЗ, наречен „Обектът като партньор“.
Явно нашата китна страна и жадна публика са успели да завладеят сърцето му и той решава да направи свое представление, което да се играе в Столичния куклен театър. Беше проведен кастинг за български актьори, които да играят под режисурата на Дуда. Така след подготовка, обучение и репетиции, през 2012 г. излезе „Свято“. То е в раздел „Куклен театър за възрастни“, какъвто се създава вече повече от 20 години.
За своята режисура на спектакъла,  Дуда Пайва беше отличен на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ 2013 г.
Спектакълът може да бъде видян на сцената на СКТ, на ул.“Гурко“. Приятно гледане!

 

Отговор