Продават повече от двеста уникални велосипеда на търг

0
Михаел Ембахер с колекцията си
Колекцията “Ембахер”, която се състои от повече от 200 ретро велосипеда, е една от най-интересните сбирки в света.

Този месец някои от уникалните колелета в нея могат да бъдат ваши. На 19 май Dorotheum, най-старата аукционна къща в света, базирана във Виена, ще предложи всичките експонати на търг. Първоначалните цени на велисипедите започват от 100 и достигат до 7000 евро.

VC13_CS_visit-embacher_06
Част от колекцията “Ембахер”.

 

Колекцията “Ембахер” е събирана повече от десет години от 52-годишният виенски архитект Михаел Ембахер и обхваща историята на велосипеда в последните 80 години. Ембахер се запалва по колекционирането на велосипеди през 2002 г., когато неговият собствен е откраднат и му се налага да си купи нов от интернет. Сред експонатите, представени в колекцията “Ембахер” са модели на легендарните компании Bianchi, Köthke, Moulton, Colnago, Lotus, BMW, Franceso Moser и др.

149-grau-Schultz
Funiculo

 

Някои от велосипедите, които ще бъдат предложени за продажба са уникални. Като например моделът Funiculo, проектиран от дизайнера Жак Шулц през 1937 г. В света има останали само три бройки от него и това е най-скъпият експонат в колекцията.

“Конструкторът Жак Шулц е бил майстор иноватор. Платих за велосипеда толкова, колкото бих дал за нова, напълно оборудвана кола от среден клас”, казва Михаел Ембахер.

Screen Shot 2015-05-07 at 12.54.16
Skoot

 

Не по-малко интересен е италианският велосипед от марката Skoot, който може да бъде сгънат до размерите на пътнически куфар.

101-schzwarz-colnago
Colnago Brügelmann

 

Всички експонати в колекцията “Ембахер” са действащи и готови за каране. Михаел Ембахер не щади дори най-старият от тях, произведен в далечната 1922 г. Каталогът също е впечатляващ – експонатите в него са подредени по цвят, в единадесет секции, по същия начин по който се съхраняват в хранилището на Михаел Ембахер.

Screen Shot 2015-05-07 at 12.53.52
Sironval Sportplex 1939

 

Колекцията “Ембахер” е уникална в световен мащаб и е била излагана в Портландския музей на изкуствата в Орегон, САЩ, Музеят за дизайн в Тел Авив, Израел и в Музея за приложни изкуства във Виена, Австрия. Велосипедите в нея също така са представени в няколко албума, най-известният от които е “Cyclepedia – A Tour of Iconic Bicycle Designs”.

Вижте още велосипеди на сайта на колекцията “Ембахер”.

Отговор