Ново наци риалити тръгва в Чехия

0
Етнически германци от град Егер приветстват Хитлер с характерния нацистки поздрав след като той окупира Судетската област-населената с германци област в Чехословакия

В откъснато от света планинско селце уплашено чешко семейство се бори за оцеляването си по време на нацистката окупация на страната, заобиколено от шпиони на Гестапо и нацистки войници, които патрулират по улиците…

Това не е сюжет на исторически филм, а ново риалити шоу по чешката национална телевизия, в което съвременно семейство трябва да живее в условията по време на нацистката окупация на Чехословакия по време на Втората световна война.

798320-e52d03ee-0348-11e5-a51d-261bba26395a
Сцена от новото риалити “Ваканция в протектората”.

Риалити шоуто “Ваканция в протектората” е заснето в продължение на два месеца през лятото на 2014 г. Участниците в него преминават през поредица от изпитания като като среща с войници на Вермахта, разпит в Гестапо, страх от доносници, оскъдна храна и бомбардировки от авиацията на Съюзниците. Голямата награда в шоуто е 1 млн. чешки крони (около 40 хил. евро).

До момента са заснети осем епизода на “Ваканция в протектората”, които носят имена като “Правилата на оцеляването” и “С Гестапо зад гърба ми”. Риалитито е заснето на територията на някогашния протекторат Бохемия и Моравия – държавно образувание на териториите на Бохемия, Моравия и Чешка Силезия, населено с етнически чехи и създадено на 15 март 1939 г. с личен указ на Хитлер.

798292-dab0fe70-0348-11e5-a51d-261bba26395a
Създателите на “Ваканция в протектората” изпипват всеки един детайл от шоуто, включително костюмите, така че то да е максимално автентично.

 “Прекарах доста време търсейки концепция, която ще ми позволи да покажа живота в друга ера, като в същото време направя така, че да постигна автентичност в най-голяма степен”, казва режисьорът на шоуто Зора Чейникова. За по-голяма автентичност Чейникова включва в екипа, създал шоуто историци, архитекти и психолози.

По време на нацистката окупация на Чехословакия загиват повече от 360 хил. души. Ето защо малцина бяха изненадани от вълната гневни реакции, която “Ваканция в протектората” предизвика. Както може да се очаква най-силни са критиките от страна на Израел. Times of Israel, един от ежедневниците в страната написа – “За щастие на семейството, участващо в шоуто, то няма да бъде третирано като 82 309-те евреи, живели в протектората и депортирани от нацистите в лагерите на смъртта или избити от чешки колаборационисти”. Загиналите по време на войната чехи и словаци са около 360 хил.

https://www.youtube.com/watch?t=31&v=vWliqUrp0-A

Отговор