Как да бъдете по-добър лидер

0

Питали ли сте се някога какви качества трябва да притежава и как трябва да се държи добрият лидер?

Мария Родейл, автор на книги и собственик на най-голямото издателство за литература на здравна тематика в САЩ, споделя 10 съвета за лидерството, които твърди, че е научила по трудния начин.

Maria-Rodale

„Независимо дали сте шеф на голяма компания, на отдел, дали сте родител или водите приключенска експедиция, тези съвети могат да ви помогнат да станете по-добър водач”, категорична е Родейл.

 1. Ще се наложи да видиш неща, които останалите не искат да виждат.

Трудно е. Всички го правим – да виждаме неща, които не искаме да виждаме. Повечето хора се справят страхотно с това да игнорират нещо или да се престорят, че не са го забелязали. Но лидерите трябва да виждат нещата, да ги приемат, да се адаптират и да ги решават. Както и да се опитат да убедят хората си, че е важно и те да видят тези неща.  Често придружавано от периоди, в които екипът ти отрича, омаловажава или показва пасивно-агресивно поведение. Защото истинският шеф трябва да вижда истината.

 2. Хората очакват от теб да вземаш трудни решения.

Ако ти си лидерът, шефът, погледни екипа си в стаята. Да, те гледат право към теб и очакват със затаен дъх да чуят какво ще им кажеш. Те може и да мрънкат, но дълбоко в сърцето си им се иска ти да вземеш тези тежки решения. Всички се учим като наблюдаваме, а те те наблюдават, за да видят как се справяш.

www.slideshare.netСнимка: www.slideshare.net

3. Ти носиш отговорност за всичко в твоята територия.

За всичко. Дори и да не е твоя вина. Дори и да не си го направил. Дори и да е притеснително. Трябва да се справиш с това и да продължиш. Всички правим грешки и това не е краят на света.

 4. Не е задължително да обичаш работата си, но трябва да я вършиш по правилния начин.

Много често желанието ни да се харесаме и да бъдем обичани ни кара да отлагаме вземането на трудни решения, дори и да знаем, че трябва да го направим. Знай, че работата трябва да бъде свършена и се опитай да разграничиш тази нужда от желанието си да си добър с другите.

5. Работата ти е да правиш нещата правилно, с любов.

Няма значение с какво се занимаваш, винаги е най-добре да го правиш с любов и желание. И все пак помни правило номер 4.

 6. Ако не вярваш в това, което правиш, никой друг няма да вярва.

Хората често си мислят, че лидерската позиция предполага хубав кабинет, отлично заплащане, скъпа кола, вирната глава, его и т.н. Истинското лидерство е свързано с това да създадеш мироглед, в който вярваш от сърце и да накараш останалите да го видят, разберат и повярват в тези твои разбирания. Трябва да вярваш. Наречи го страст, наречи го мироглед, наречи го сила – това наистина е силата на вярата, че всичко, което правиш, ще ти донесе търсените резултати. Има много хора на силни позиции, които вече не вярват в това, което правят и като резултат страда цялата им организация.

complexsociallife

7. Нужни са резервни планове.

Изненади винаги има, обикновено ежедневно. Имаш ли резервен план? Това е полезно. Но не се престаравай, защото може да те отклони от първоначалните ти цели. Опитай се да запазиш мирогледа си чист, но се подготви да се адаптираш бързо.

 8. Саможертвата и продължителните часове работа нямат никакво значение.

Важни са резултатите. Трудно е за много хора да приемат този факт. С мобилните устройства днес хората сме по-гъвкави отвсякога, но все още страдаме от същите обсесии. Здравата работа и саможертвата не ни водят автоматично до успех. Все по-често това е в резултат на свежи идеи, стратегическа интелигентност и нововъведения. Тези неща могат да се случат и без безсънни нощи и лошо хранене.

9. Излез от зоната на комфорт и направи нови неща, за да насърчиш екипа си да направи същото.

Пътувай. Учи. Говори с хората. Отиди да пазаруваш храна. Ако правиш едни и същи неща, ще даваш или еднакви резултати, или леко по-слаби резултати. Затова единственият начин да ти хрумнат нови идеи е да правиш нови неща.

10. Слушай и наблюдавай. Много често отговорите на твоите въпроси могат да бъдат видени и чути.

За да си лидер не е необходимо единствено да говориш и да изнасяш речи, а и да наблюдаваш, седиш до хората и наистина да ги слушаш.

Отговор