За интуицията

За интуицията

Не знам откъде да започна тази история. Може би не ú е сега времето, но напоследък мисля за интуицията. Не за шесто, седмо или поредно чувство, а за интуицията или кой както я нарича. Онова вътрешно чувство, усещане или диалог със себе си.

in
Една от най-важните срещи е тази със самия себе си.

Тук ще го наричам среща със себе си, защото за мен е точно това.

Срещата със себе си, онази задължителната

на която трябва да се обръща внимание и която, като че ли в повечето случаи не е случайна, а е спонтанна и важна.

Във времето се разминавах с тази среща, закъснявах, отменях я, може би даже мъничко я избягвах. Тя ми се сърдеше и понякога ме спъваше и ако не паднех, то поне политах, и болеше. А причини за това, колкото искаш. Понякога се ядосвах на себе си, на неумението си да общувам, да разбирам, да се отзовавам и да бъда търпелива…

След време се научих, че трябва да бъда открита и че да назовавам всичко, което ме вълнува, положително или не, с точните думи ми дава спокойствието и увереността, от която се нуждая. И така срещите ми със себе си станаха желани и търсени. Вече не ме обиждаше тоталното ни разминаване,

не търсех оправдания, исках да слушам

да възстановя връзката със себе си, такава каквато я заслужавах.

intuicia1
Понякога тези срещи могат да те объркат.

Защото е тъжно да бъдеш изгубен за самия себе си, без компас, без пътеводител, без упътване… А тогава, ако успееш да слушаш и се отзовеш на поканата за среща, започваш да възстановяваш, защото срещите със себе си не се губят. Те просто остават във времето и натежават до момента, в който вече нямаш избор и единственото решение е да им отделиш полагащите им се минути или дори часове.

Не знам дали тези срещи водят до правилните и най-точни резултати. Не знам дали всъщност понякога не нараняват толкова, колкото и ако не се случат.

Понякога тези срещи ме объркват. Карат ме да се съмнявам в точността на назованото, предизвикват личните ми страхове и все пак избирам да се вслушвам, да се доверя на себе си, на преценката си и на всичко, което една среща с мен самата може да предизвика.

А тези срещи понякога са бури, понякога са дъга и независимо от това, в повечето случаи водят към слънцето, защото моето място е точно там.

И дори да проявявам колебание, то тези срещи са маяци, заключени в най-нежната част от мен, а ключът към тях е само и единствено в моите ръце.

Текста за интуицията и още много други творби от Невена може да откриете на нейния личен блог.

Прочетете още: За изпуснатите моменти и първите неща
СПОДЕЛИ
Предишна статияПривидението Туин Пийкс се завръща. Четвърт век по-късно
Следваща статияСомнамбули
Невена Христова
Да споделям мислите си, преживяванията си, пътуванията и срещите си, които ме трогват, натъжават, разплакват, очароват, усмихват е решение, което взех, защото вярвам, че всяка история трябва да бъде разказана, за да не се забравя. А ако тези истории докоснат и помогнат да се изживеят моите емоции, да се открие света през моите очи и всеки да открие нещичко и за себе си в тях, то тогава наистина си заслужава да бъдат написани.

Отговор